Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Келтски игри и масажи на „Акве Калиде“ през уикенда

Снимка: Infoz.bg



Келтски празници ще има събота и неделя на “Акве Калиде“ край Бургас.

Програмата започва с представяне на келтската култура. Публиката ще има възможност да се включи в традиционни шотландска, ирландски и британски игри с имена като "Мързелива пръчка", "Обръщане на дърво", "Царевична дупка" и др. Келтската работилница ще провокира творческото мислене на всеки посетител, там може да се изработи амулет. Предвиден е и „строеж“  на къща от плетени пръчки и клони. Ще има келтски гадания  и предсказания, както и демонстрации на келтски масажи. Управителят на туристическия комплекс Весела Христова посочва:

„Мястото е изключително предпочитано от семейства. Това беше и основният ни мотив да организираме тези игри, те са подходящи за всички без ограничение във възрастта или уменията.“

И в двата дни събитията са от 10 до 17 часа. 22 и 23 юни са неслучайно избрани дати, защото имаме много общо в ритуалите, с които отбелязваме лятото слънцестоене, познато при нас като Еньовден, уточни Христова.

Организатори на събитията са Община Бургас, Сдружение "Ценности" - Бургас, Сдружение "Келтско наследство" - с. Хлябово, обл. Хасково и Сдружение "ТворецЪ" - гр. Мъглиж.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята на Минка Кирилова - Мони: От сиропиталището до университета

Минка Кирилова, на 21 години, е едно от момичетата включени в менторската програма "Скритите таланти на България". Тя е родена в Ямбол, отгледана в социално заведение в Елхово, след това в приемно семейство и после върната отново в Дома, това не я спира да мечтае и да се бори за по – добро бъдеще.  Приятелите я наричат Мони, тя е студентка трета..

публикувано на 20.10.24 в 17:30

Клуб за бъдеще - Бургас с множество инициативи за разделно събиране на пластмаса

Клуб за бъдеще - Бургас проведе вчера есенната акция по предаването на пластмасови капачки и кенчета в морския град. Тя е  част от мащабната кампания на „Капачки за бъдеще“ която се организира през октомври в редица градове в цялата страна. Местният клуб съществува вече повече от две години и освен, че организира и провежда..

публикувано на 20.10.24 в 17:00

Арт работилничка за деца и родители в двора на Етнографския музей в Бургас

Деца и родители могат да се включах в арт работилница. Тя се организира в двора на Етно кафене и музей в Бургас от  „Усмихнати 8мици“. От 11.00 ч. до 14.00 ч. всички ще имат възможността да създадат своята еко торба и да направят декорация на сувенир. Не е необходимо предварително записване. Заплащането ще се извършва на място. 

публикувано на 20.10.24 в 10:05

Днес се открива Музеят на невъзможното в Бургас

Днес в Бургас се открива Музеят на невъзможното. Той ще се намира на улица „Лермонтов“ №7 . В музея науката, изкуството и магията се сливат, за да пренесат посетителите в други светове и да образоват малки и големи. Анти-гравитационна стая, безкрайни огледала и различни илюзии са само част от атракциите, които очакват бургазлии и гости на..

обновено на 20.10.24 в 08:11

Бургас се включва в кампанията "Капачки за бъдеще"

Бургас се включва в есенното издание на кампанията „Капачки за бъдеще“ . Акцията се провежда днес, 19 октомври. Със събрани кенчета и капачки участват хора на различни възрасти, включват се и доброволци, съобщи Иво Попов от местния „Клуб за бъдеще“, организатор на събитието: "В кампанията се включват малки и големи. Цели семейства идват да..

публикувано на 19.10.24 в 09:10

Златка Димитрова лансира линия ръчно плетиво

Есента е много красива, но ни носи и студ. Изведнъж ярките летни дрехи изчезват от гардероба, заменени от приглушени цветове. Оглеждаме се за нещо топло, гушкаво, но и красиво. И тук тези дни ни хвана окото една идея на Златка Димитрова, която самата тя разработва -модна линия за плетиво. "Идеята зрее от две години. В..

публикувано на 18.10.24 в 17:31

Със спектакъл школата по атракционни изкуства отбелязва 30 години

Школата по атракционни изкуства отбелязва 30-годишнина от създаването си със спектакъл в Бургас. Той ще се проведе на 21 октомври, понеделник, от 19.00 часа в Културен дом НХК. Входът е свободен.  В спектакъла ще се включат над 30 участници в три възрастови групи. Те ще демонстрират своите умения в различни направления: хула-хоп, баланс цилиндри,..

публикувано на 18.10.24 в 16:38