Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраната за къмпингуване в Царево остава, областният управител няма да връща наредбата (обновена)

| обновено на 13.07.19 в 08:12

Хората, които къмпингуват на нерегламентирани места в Царево, подлежат на санкции спрямо новата наредба за обществения ред. Тя влиза в сила, след като от областната администрация в Бургас не е открила нарушения в нея, въпреки възраженията от сдружение „Да запазим Корал“.

Наредбата беше атакувана пред областния управител Вълчо Чолаков с мотиви, че нарушава основни човешки права, забранявайки къмпингуването, както и не е спазена процедурата по обществено обсъждане. Чолаков посочи, че не са открити подобни противоречия:

„Нашето становище е, че няма законово нарушение при регламентацията и при приемането на решението от страна на Общинския съвет в Царево. Законът за устройство на Черноморското крайбрежие казва, че в зона „А“ се разрешава къмпингуване извън категоризирани къмпинги при условие и по ред, определени от Закона за туризма. Тоест, докато такъв ред не бъде предвиден изрично, тази дейност е незаконно да се упражнява. Община Царево има право да приеме подобни разпоредби, с които да уредят тези важни обществени отношения“

Безспорно има интерес към такъв вид туризъм, но той трябва да е законово регламентиран, посочи Вълчо Чолаков. С подобна наредба не се нарушава свободното придвижване на хора, смята той. В законите е уточнено, че на гражданите трябва да е осигурен пешеходен достъп до плажовете, но никъде не се споменава за палатки и каравани, поясни областния управител




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИАРА извади близо 900 метрови мрежи от езерото "Вая"

След подаден сигнал на спешен телефон 112 екипи от ИАРА - Бургас извърши проверка на езерото "Вая". Инспекторите намериха две нерегламентирано поставени мрежи с обща дължина 200 метра. В тях е имало 50 кг риба от вида "сребриста каракуда". Агенцията дари рибата за изхранване на животните в Зоопарк Бургас. В предходните дни беше извършена..

публикувано на 25.10.24 в 14:09

Адвокати от Бургас протестираха срещу избора на главен прокурор

Адвокати излязоха на протест пред Съдебната палата в Бургас в знак на несъгласие с нелегитимната, според тях, процедура по избор на нов главен прокурор. Те смятат, че тя трябва да се прекрати и нов Висш съдебен съвет излъчи авторитетна и политически независима личност.  Това бе общата позиция, която събра в 12,30 часа днес десетки адвокати от..

публикувано на 25.10.24 в 14:04

До 2 месеца: ВКС с решение за опита за убийство на таксиметров шофьор

Върховният касационен съд ще се произнесе в двумесечен срок по делото за въоръжения грабеж и опита за убийство на таксиметровия шофьор от Ямбол Апостол Вълчев. Преди 7 години той беше прострелян с незаконно оръжие от 2 момчета - на 18 и 14 години. Днес на делото се яви само един от двамата обвиняеми - Симеон Димитров. По същото време, с искане за..

публикувано на 25.10.24 в 13:38

Таксиметрови шофьори отказват курсове до определени квартали на Бургас от страх от посегателства

Таксиметрови шофьори  протестираха пред Съдебната палата в Бургас. Те се присъединиха към колегите си от страната, които настояват за справедливи присъди на двама души, които преди 7 години извършиха въоръжен грабеж и опит за убийство на  Апостол Вълчев край село Дражево. Делото за нападението над таксиметровия шофьор се  проточи и днес се гледа..

публикувано на 25.10.24 в 12:50
СПО в Бургас

Задържаха 14 души при акция на полицията в Бургас (ОБНОВЕНА)(СНИМКИ)

Нова дигитална схема за разпространение на наркотици чрез платформата „Телеграм“ разкри бургаската полиция. 14 лица, от които един чужденец, са задържани до момента при специализираната полицейска операция срещу купуването на гласове, битовата престъпност и наркоразпространението. Акцията стартира рано тази сутрин в бургаските квартали „Победа“ и..

обновено на 25.10.24 в 12:12

Десетки таксиметрови шофьори излязоха на протест в Ямбол

В Ямбол десетки таксиметрови шофьори излязоха на протест с искане за справедливи присъди за извършителите на въоръжен грабеж и опит за убийство на техния колега Апостол Вълчев. Делото за нападението над таксиметровия шофьор се  гледа днес във  Върховния касационен съд. Таксиметрови шофьори излизат на протест в защита на техен колега (ОБНОВЕНА)..

обновено на 25.10.24 в 10:29
архив

Таксиметрови шофьори излизат на протест в защита на техен колега (ОБНОВЕНА)

С искане за справедливи присъди за извършителите на въоръжен грабеж и опит за убийство на техния колега Апостол Вълчев от Ямбол, таксиметрови шофьори излизат на протест. Днес делото за нападението над таксиметровия шофьор ще се гледа във Върховният касационен съд. Недоволството на таксиметровите шофьори е породено от забавянето на съдебния..

обновено на 25.10.24 в 08:28