Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелен пояс вместо сметище до Средец

Снимката е илюстративна
Снимка: georginasod.com

Рекултивацията на сметището в Средец започва до десет дни. Осигурено е необходимото финансиране, подписани са съответните договори с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

След като сметището се беше възпламенило е използван доста ресурс за запръстяване, сега ще бъдат уплътнени предепонираните отпадъци, ще има газов дренажен слой, газови кладенци през 65 метра и газови факли, предстои полагане на глинести материали в основата, на слоеве  земна маса, обходни канавки.

След като се рекултивира ще стане зелен пояс. Ще се придаде форма и наклон, които да позволят използването на терена,  ще се впише в околния ландшафт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Многонационалната бойна група демонстрира готовност за съюзническа защита

Командно-щабното учение показа, че НАТО е защитен блок, а не агресивен, каза служебният премиер Димитър Главчев на учебния полигон „Ново село“, след демонстрацията на Многонационалната бойна група. Премиерът заедно с министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов се запозна с организацията и постигнатите способности..

публикувано на 28.10.24 в 16:52

Графична база в Морската градина ще се превърне в Център по изкуствата

В съвременен Център по изкуствата ще се превърне сегашната графична база в Морската градина. Това ще стане с реализацията на проект по трансгранично сътрудничество с Одрин. От българска страна партньори са и Дружеството на художниците и Община Бургас.  Дейностите по ратифициране на договора са на финален етап, уточни проф. Светозар Бенчев,..

публикувано на 28.10.24 в 12:55

В Царево откриха монумент на д-р Даниела Йорданова, която загина при наводнението там

В Царево откриха монумент на д-р Даниела Йорданова, която загина при наводнението миналия септември, съобщиха от общината.  Ветеринарномедицинската колегия и дарители увековечават паметта на д-р Даниела Йорданова с преклонение към професионалния й и човешки дълг. Основната идея и цялостната организация е дело на нейните колеги и състуденти – д-р..

публикувано на 26.10.24 в 16:44

Връщаме се към зимното часово време

На 27 октомври, в неделя, се връщаме към астрономическото или зимното часово време.  В 4 часа сутринта стрелките трябва да се завъртят с час назад и да показват 3 часа. През март 2019 г.  Европейският парламент гласува за отпадането на сезонната смяна на часа .  Държавите членки решават поотделно дали да преминат изцяло към лятно или зимно часово..

публикувано на 26.10.24 в 16:34

На Димитровден и Сливен отбелязва своя празник

На Димитровден и Сливен празнува своя празник. С празнична света литургия, отслужена от Негово Високо преосвещенство Сливенския митрополит Арсений в митрополитския храм "Св. Димитър“ започнаха градските тържества. В Сливен днес над 5 хиляди души празнуват имен ден, а празникът се отбелязва още от времето на Възраждането, когато се е правил традиционния..

публикувано на 26.10.24 в 13:37

Болярово празнува 50 години от обявяването му за град (снимки)

С богата програма Болярово отбелязва половин век от обявяването му за град. В тържественото си слово кметът Христо Христов, посочи че през изминалите 50 години е сторено твърде много за развитието на града. "Строи се усилено разкриват се предприятия и цехове, променя се инфраструктурата и Болярово променя стария си облик, за да се превърне не само в..

публикувано на 26.10.24 в 13:28

С нова изложба Етнографския музей популяризира украинските традиции

От днес до 9 ноември в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Бургас е подредена изложбата "Украински носии и традиции“, съобщават от музея. Фотоизложбата "Украински носии и традиции“ е част от благотворителния проект "Искрени“ на Център "Домосфера“ (град Киев). Авторите на идеята са Ярослава Гресь и Олександр Тодорчук. Снимките са..

публикувано на 26.10.24 в 10:29