Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата от Хаджидимитрово се върнаха в училище

Отделението, в което бяха настанени децата от село Хаджидимитрово.
Снимка: БГНЕС

Децата от ямболското село Хаджидимитрово, които миналата седмица бяха приети по спешност с диагноза хранително отравяне вече са на училище.

Временно е отменено обедното хранене в средищното училище в Дражево, тъй като столът остава затворен до приключването на проверките.

22-те деца, приети със стафилококова инфекция бяха изписани в четвъртък и днес повечето от тях са на училище, информира кметът на община Тунджа Георги Георгиев:

"Целодневната организация ще бъде възстановена, когато се възстанови обедното хранене".

Според ръководството на общината не храната в училище е причина за инфекцията.

Служителката там беше санкционирана за това, че не е съхранила проби от обедната храна и се е наложило да се вземат изследвания от кухнята –майка:

"В храната от кухнята майка няма никакви инфекции. Логично обяснение как са се заразили точно 22 деца, точно 22 от Хаджидимитрово и никой друг, никой не може да ни убеди, че инфекцията е тръгнала от там".

От Агенцията по безопасност на храните и РЗИ официално отказват да обявят резултатите от пробите, позовавайки се на прокурорската проверка, която тече в момента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Подобрява се състоянието на натровените в Ямбол деца

Състоянието на децата, приети с хранително отравяне в ямболската болница, се подобрява. До дни се очакват резултатите от направените проверки и взетите от храната проби  от Агенцията по храните и Регионалната здравна инспекция.  Към момента няма..

публикувано на 19.11.19 в 11:27

15 деца са настанени в ямболската болница с диагноза хранително натравяне

15 деца от ямболското село Хаджи Димитрово тази вечер бяха приети по спешност в областната болниица с диагноза хранително натравяне. Оплакванията на учениците са започнали, след като са се прибрали от училище малко след 17 часа, разказа един от..

публикувано на 18.11.19 в 23:11

Изписаха натровените деца от ямболското село Дражево

Децата, приети с диагноза хранително отравяне са изписани от болницата в Ямбол. През следващата седмица се очакват резултатите от комплексната проверка, назначена от Прокуратурата. Всички 22 деца, настанени по спешност в инфекциозното отделение в..

публикувано на 21.11.19 в 12:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургазлии изследваха кръвната захар и провериха кръвното си налягане

При засилен интерес премина инициативата на сдружение "Младите лекари“ за безплатни кардиологични прегледи в Бургас. Инициативата е по повод Световния ден на сърцето и се проведе на открито до Експозиционен център "Флора“. Под мотото "С любов за моето..

публикувано на 29.09.24 в 15:11

Безплатни кардиологични консултации в Световния ден на сърцето в Бургас

Днес е Световният ден на сърцето и по този повод за пореден път Община Бургас и Сдружение „Младите лекари“ организират здравен пункт, на който безплатно бургазлиии могат да си измерят кръвното налягане и се консултират по здравни теми с лекари. На място..

обновено на 29.09.24 в 08:18

РЗИ ще контролират продажбата на райския газ

Екипите на Районните здравни инспекции (РЗИ) ще контролират продажбата на райския газ, обяви служебният министър на здравеопазването Галя Кондева след като тази седмица парламентът забрани продажбата му на непълнолетни чрез промени в Закона за здравето...

обновено на 28.09.24 в 20:15
Д-р Николай Брънзалов

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на Българския лекарски съюз (ОБНОВЕНА)

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на Управителния съвет (УС) на Българския лекарски съюз (БЛС). Това решиха делегатите на 77-ия редовен отчетно-изборен събор на БЛС, съобщи пресцентърът на организацията.  Той е бил предпочетен пред другия..

публикувано на 28.09.24 в 16:02

Осветяват в златно моста на Бургас в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания

Бургаският мост ще бъде осветен в златно тази вечер и утре в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания, съобщи Община Бургас. Септември е международно признатият месец за осведоменост за рака в детска възраст. Годишната възможност да се разкаже..

публикувано на 28.09.24 в 10:20

Българският лекарски съюз избира нов председател

В рамките на 77-мия отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз, който ще се проведе в Пловдив, ще се състои избор за председател на съюза. Вторият мандат на сегашния председател на Съюза д-р Иван Маджаров изтича и по устав той няма право да..

обновено на 28.09.24 в 10:04

Рекорден брой случаи на удавяне през лятото отчита УМБАЛ - Бургас 

Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ - Бургас.  48 смъртни случаи вследствие на удавяне показва отчетът на Отделението по съдебна медицина. Това е с десет души повече, отколкото през лятото на 2023 г. и..

публикувано на 27.09.24 в 10:51