Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Иванов: В дарителската кампания "Спаси икона" нека всеки да помогне с каквото и с колкото може

Художникът реставрира безвъзмездно икона на Света Богородица през 2016 г.

БНР - Бургас и Регионалния исторически музей провеждаме дарителска кампания "Спаси икона". Целта ни е да съберем средства за седем големи икони, които се съхраняват в музея и имат нужда от реставрация. Търсим благодетели, които да помогнат  за възстановяването на тези ценни съкровища на нашата вяра.Продължаваме да ви разказваме за тях и да ви срещаме с хора, свързани по някакъв начин с историята им.

Художникът Митко Иванов е един от първите, които откликват на призива на РИМ – Бургас през 2016 година за спасяването на иконите. Той се занимава с иконопис и реставрация и предлага безвъзмездно да възстанови една от тях. Избира тази, която е в най – тежко състояние на нея е изобразена Света Богородица.

„На времето аз реших да помогна според силите си и тъй като не можех да помогна със средства, реших да помогна с труд. Избрах тази икона, защото видях тежкото й състояние и знаех, че ще създаде проблеми. Ще си призная, че след като започнах имаше момент в който щях да се откажа. Колегите, които се занимават с реставрация знаят, че има много жилави лакове, които са трудно податливи на химическо въздействие. Всъщност ние се движим по „ръба на бръснача“ и трябва да постигнем онова вълшебство при което да отстраним почернелия лак при абсолютно запазване на цялостта на цветни слой!

Според Митко Иванов неописуемо е чувството да успееш да възстановиш творба на повече от век и да върнеш оригиналния й блясък.

„Няма да дойде онзи блажен миг, когато за културата ще има много средства. Просто трябва всеки да помогне с каквото може и с каквото разбира! С удоволствие чувам, че има дарения постъпили в музея. Това са едни много добри знаци, изключителна чест прави на дарителите, че са пожелали анонимност и понеже съм автор на книгата „Мълчанието на Александър“, посветена на дарителя на Бургас Александър Георгиев Коджакафалията, не мога да не направя тази препратка към него, който е бил пословичен със своята скромност!“

В дарителската ни кампания „Спаси икона“ние апелираме за събиране на средства за реставрацията на останалата част от спасените икони, за които ви разказваме. До сега са реставрирани 8 икони, 2 са в процес на обработка, а за други две вече има събрана сума. Останали са 7 икони, които трябва да бъдат възстановени.

интервюто може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нито един кандидат за управител на медицинския център в Елхово

Нито един кандидат не е подал документи за участие в обявения от община Елхово конкурс за управител на медицинския център в града, затова срокът за кандидатстване е удължен до 18 октомври. Кризата с липсата на медицински кадри в малките  и особено пограничните общини продължава да се задълбочава, показват данните през последните години...

публикувано на 28.09.24 в 08:14

Бургаският мост ще свети в златно в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания

Емблематичния бургаски Мост ще бъде осветен в златно три вечери, на 27, 28 и 29 септември в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания, съобщиха от Община Бургас.  Септември е международно признатият месец за осведоменост за рака в детска възраст. Годишната възможност да се разкаже на обществото за въздействието на тази коварна болест върху..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Емблематичното място

Пространството „Кораба“ в Поморие – развръзка и идеи

Мястото, известно като „Кораба“ в Поморие, породи напрежение по време на обществено обсъждане, което се проведе в морския град. Изменението на Подробния устройствен план за това емблематично за поморийци пространство е включено в дневния ред на следващата общинска сесия. Тя трябваше да се проведе на 24 септември, но поради здравословни..

публикувано на 27.09.24 в 16:13

Бургас ще бъде домакин на екологичен форум, организиран от Европейската комисия

Бургас ще бъде домакин на най-значимото събитие за годината, свързано с един от четирите басейна (фарове – lighthouses) на Мисия „Да възстановим нашите океани и води до 2030 г.“ – „Дунав и Черно море” на Европейската комисия (ЕК). Събитието ще се проведе на 15 октомври под мотото „От изворите на Дунав до Черно море – здравословни води и здравословен..

публикувано на 27.09.24 в 16:10

Как да ползваме правилно кафявите кофи за биоразградими отпадъци

Правилното използване на кафявите кофи, в които се събират био отпадъци, е темата на фокус в тридневните информационни срещи на Община Бургас, които започват днес. Разяснения ще дават експерти. От няколко месеца в комплексите на Бургас се появиха кафявите кофи за био отпадъци- следващата стъпка към разделно събиране на боклуците. Кафяви..

обновено на 27.09.24 в 14:03

Промяна в движението по улица „Индустриална“ заради полагането на асфалт

Основният ремонт на ул. „Индустриална“ приключва, съобщават от Община Бургас. Започва финалното полагане на асфалтовото покритие на улицата, което ще се осъществява на етапи.  Първият от тях ще стартира на 28 и 29 септември, като ще обхване ул. „Индустриална“ в участъка от ул. „Спортна“ до ул. „Вая“, т.е. от стадион „Черноморец“ до затвора. През..

обновено на 27.09.24 в 12:04

Актуализираха общинската транспортна схема в Сливен

Общинският съвет в Сливен гласува актуализация на общинската транспортна схема.  Промяната се състои в редуциране на курсове в часовете с липса на пътникопоток .  Изменението в градската транспортна схема се изразява в промяна на маршрута на линия № 4 , от кв. „Колю Фичето“ до жп гара, през бул. „Хр. Ботев“. Линията ще се изпълнява от кв. „Колю..

публикувано на 27.09.24 в 11:56