Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традицията на Бъдни вечер

| обновено на 24.12.19 в 17:07
Бъдни вечер е последният от дните на родилни мъки на Богородица, които започват от Игнажден / 20 XII / и завършват на Коледа, отбелязан от православната църква като Рождество Христово. Подготовката за празника започва от ранна сутрин с приготвянето на няколко вида хляб. Основният хляб, посветен на коледния празник е с кръгла форма, с украса от тесто – кръст или кръг, и се нарича боговица, бъдняк, светец, вечерна.

Момите в семейството приготвят и украсяват специални краваи, предназначени за коледарите. От тестото се навиват и преплитат обръчи, плитки, затова и в песните се пее за „вит-превит” кравай. Някои от краваите са кръгли с дупка в средата. За малките коледарчета са коледните кравайчета, колачета. Жените в семейството готвят и основните храни за трапезата, които са задължително постни – сарми, ошав, варено жито, варен фасул, зелник или тиквеник.

През деня, докато се приготвя храната, малките коледарчета започват своите обиколки. Те са момчета до 12-13 годишна възраст, носещи торбички, които обикалят домовете на близки и съседи с пожелания за здраве и плодородие.
За празника мъжете имат задължението да приготвят специално дърво за огъня, който ще се запали вечерта и ще гори през цялата нощ. То се нарича „бъдник” или „коладник”.Кулминационен момент е трапезата, около която се събира цялото семейство. Вярва се, че колкото по-богата е тя, толкова по-богат и здрав ще бъде домът през годината. Вечерта стопанинът запалва бъдника и вечерята започва, когато всички членове на семейството са се събрали.

Когато всички се наредят около трапезата, най-възрастният член от семейството изпълнява няколко ритуални действие. Първо, той прекадява с тамян, за да пречисти сакралното пространство – дома, от злините акумулирали се през годината. Едва след това старейшината разчупва хляба и раздава по едно парче на всички, с което дава начало на празничната вечеря.

Когато вечерята е свършила, всички очакват идването на коледарите. Те са само мъже, предимно ергени и годенци. Подготовката им започва по-рано, започват да учат коледарските песни под ръководството на по-възрастен, женен мъж, който е водач на групата и се нарича „станеник”. Коледарите са облечени в празнично облекло, с украса на калпаците от китка и нанизи от пуканки.

Песните им огласят цялото село, те  тръгват от дома на  станеника и след като обходят всички къщи, се завръщат пак там. В старо време те са чакани и драги гости във всеки дом, разказа уредникът в Етнографския музей Пламена Кирова:

повече може да чуете в звуковия файл:

Влизайки в дома, те пеят специални песни за всеки член от семейството, като започват от стопанина. Песните изразяват пожелания за здраве, благополучие, брак. Накрая водачът на коледарите изрича коледарската благословия.

Стопаните даряват коледарите с боб, брашно, сланина, месо, а момата подава специално приготвения коледарски кравай, върху който са поставени и малко пари.

коледарска песен и наричания може да чуете в звуковия файл:

Това са коледарите от СУ „Епископ Константин Преславски“, дано да се напълнили къщата ви с очакването за благата вест, че тази вечер ще се роди божият син и идва Коледа. Дано да се сбъднат наричанията им!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над хората за тяхна защита. Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави Света литургия в Самоков по..

публикувано на 01.10.24 в 08:29

В 11 часа тестват сирените при бедствия

В 11 часа днес ще бъде извършено тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и въздушна опасност.  Излъчваните национални сигнали за тревога и край на тревогата ще бъдат съпътствани и от гласова информация.  Целта е проверка на техническото състояние на изградената система, повишаване уменията за задействане на..

публикувано на 01.10.24 в 08:18

Благотворителен турнир събра над 2 хиляди лв. за паметник на Васил Левски

Благотворителният футболен турнир, организиран от фондация „Гордите българи“ събра 2245лв. Средствата са за изграждане на паметник на Васил Левски в Бургас. Спортното събитие се проведе в събота, 28-ми септември на игрищата на спортен център "Диалог 359 Арена" във формат 5+1. Близо 500 хил. лева са нужни за изграждането на голям паметник на..

публикувано на 30.09.24 в 16:20

Председателят на Общинския съвет в Руен подаде оставка

Председателят на Общинския съвет в Руен подаде оставка днес по време на заседанието на съвета.  Мотивът на Исмаил Осман е включването му в предизборната кампания.  Заседанието продължи с гласуването на нов председател и избра Нуртен Османова. Вторият кандидат - Димо Ангелов, оттегли кандидатурата си.

публикувано на 30.09.24 в 15:47

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан, научи БНР. Това е част от плана за поетапна евакуация по въздух на сънародниците ни, които искат да напуснат Бейрут. Първо ще бъдат евакуирани майки с деца и възрастни хора. Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан Държавата ще евакуира поетапно българите, които..

публикувано на 30.09.24 в 15:15

Местна фирма иска да изгради фотоволтаична централа край Карнобат

Общинският съвет на Карнобат единодушно даде съгласие за изготвяне на ПУП за изграждане на фотоволтаична централа. Съоръжението ще се намира в местността Гердеме на площ от 58.592 дка, земеделска територия, седма категория. Инвестиционното намерение е на „Карнобат енерджи“ с управител Минчо Гроздев, специализирано дружество както в търговията,..

публикувано на 30.09.24 в 14:55

Созопол ще реализира три проекта на стойност 1 565 000 лева, с държавно финансиране

Три проекта за изграждане на канализация в Черноморец и Созопол и ремонт на улици ще бъдат реализирани в морската община. Споразуменията за това са подписани между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и кмета на Общината Тихомир Янакиев: „Първият проект е за изграждане на уличен водопровод и канализация в..

публикувано на 30.09.24 в 14:40