Голямото Коледно фейсбучене още държи влага. Човек да се чуди как сме живели досега без социални мрежи и къде нашите баби са си поствали постните сарми. Пак повтарям „сАрми“. Думата е турска, което не ни дава основание да сме неграмотни. Или поне нека сме неграмотни самотно.
А ето и малко съвети за пред, след и околоколедно виртуално поведение.
Ако сте сами по празниците и сте избрали да кибичите онлайн, вместо да намерите с кого да ги прекарате, това си е основно ваш проблем. Не си мислете, че ако драматизирате във Фейсбук със сълзливи статуси „И тази Коледа ще посрещна сам – самичък“; „Никой не ме обича“; „Нямам си никого на света“, гарнирани със съотвения снимков материал на празна чиния с една вилица и една чаша, ще трогнете някой, който тъкмо се е натъпкал с постните си сарми. Най-много да ви сложи някое сълзливо емотиконче, за да можете после да си ги броите в самотата. И да се залъгвате, че някой ви съчувства. Не го правете. Ако ви съчувстваше, щеше да ви донесе сарми. Иначе – просто отбива номера. Та, вземете си живота в ръце и се замислете, че ако никой не иска да е с вас по празниците, то най-вероятно вината си е ваша. Плюс това – не сте уникални. Сам премиерът беше казал преди време, че по празниците стои сам като куче в Банкя и гледа футбол. Вие за нещо повече от него ли се мислите?
Да, стигаме до сармите. Тази година учудващо се забавиха във виртуалното пространство. Не знам дали заради топлото време не ви се е прецакало киселото зеле или има друга причина, но чак се притесних от сармолипсата.
И да минем към трапезата. Бъдни вечер би следвало да е ден, в който да сме смирени, чисти и скромни. Това – според православието. Вярно, народната традиция повелява поне седем ястия (или поне така пишат в Интернет), но у нас на Бъдни вечер се готви като за половината веганско население на планетата. И като се почнат едни снимки на отрупани маси, едни лайкове, едни коментари: „Миличка, сигурно цял ден си се пекла на фурната“; „Аууу, тия чушки с киноа и авокадо, как ги направи?“. Честно, като ви гледам масите, се чудя как го изяждате това нещо? Аз един боб сварих и още се мандахерца в хладилника.
И стигаме до моя любим момент – честитенето на Коледа. Ех, как сме живели досега без стотиците, хиляди картички, ГИФ-чета, стикерчета и емотикончета, които ни заливат. Които някои дори не си правят труда да ги пратят лично, а директно препращат съобщението. Имам усещането, че всички са получили такова с текст „Ако не го препратиш това на 23-има потребители и два трола, виното ти ще се вкисне, печеното ти прасенце ще го тръшне чумата по свинете, а жена ти ще изпадне в ПМС точно на 31-ви!“. А е толкова по-лично да напишете два реда, ако толкова държите да го правите по този начин. Или един ред. Или две думи: „Весела Коледа“; „Честито рождество“; „Бъди здрав“. Е, можете да бъдете и ретро хора, от тия, дето още ползват телефоните, за да звънят. Или пък аналогови – от тия, дето честитят лични. Но, нека не изпадаме в крайности.
И за финал. Пуйка от тофу не е пуйка. Това е нещо с гадно сирене, което дори не е сирене. И ако го снимате, никой трезвомислещек човек няма да го лайкне. Както и веган шкембе – чорбата е проста гъбена супа.
4NG и бъдете здрави!
Карнавали, музика, футбол …културата на португалоезичните държави ще бъдат пренесени в Бургас това лято. Интензивен курс по португалски език ще се проведе за учениците на морския град в края на юни. Летни курсове по португалски език ще се проведат в Бургас Но нека се отправим на виртуално пътешествие до Португалия и далечните брегове на..
Атанасовското езеро празнува имения си ден на 18 януари. Традицията е вече 12-годишна. Организаторите от Зелена Странджа и Българска фондация Биоразнообразие са подготвили различни прояви. От Зелена Странджа организират дълга разходка до кв. "Сарафово" покрай южната част на Атанасовското езеро. По традиция от сдружението отбелязват Атанасовден със..
Календарът на Държавна агенция „Архиви“ за 2025 година разказва истории чрез снимки и рецепти от края на XIX и началото на XX в. Той е на тема „Вкусове и аромати на времето“. Всеки месец е представен с интересна снимка и рецепта от стари времена. Има описания за приготвяне на изтънчени ястия, но има и такива за по – обикновени, които често са..
Датата, която се очертава като хит тази година, е 25.05.2025 г. 12 са вече заявките заради съвпадението на еднакви числа. Денят е и неделя. Управителят на Общинското предприятие „Обредни ритуали“ Магдалена Карастоянова поясни: "Преди обяд ще има бракове на "Вардар", а в следобедните часове в Морското казино. Има заявки и за няколко изнесени..
В най-романтичния месец на любовта, виното и мечтите Етно кафене и музей ще изненада жители и гости на града с едно различно събитие, съобщават от Община Бургас. На 1 февруари от 14:00 часа всеки желаещ може да се присъедини към специална творческа работилница, която е насочена към визуално представяне на целите и мечтите за 2025 година. Организатор..
Ледената пързалка пред съдебната палата в Бургас е едно от най-предпочитаното места за бургазлии от всякакви възрасти. Най-малкият посетител е на 3.5 години, а най-възрастния е на 76, разказа Николай Георгиев, който работи там. Според него интересът наистина е много голям, най-вече от учениците. "Това безспорно е атракция. Имаме вече и постоянни..
Бетонните блокове на ВиК по бул. „Стефан Стамболов“ се преобразяват от графити художника Иван Янков Esteo. Общата площ, на която художникът работи надхвърля 100 кв. метра. Две различни композиции ще бъдат изобразени на двете съоръжения, като предизвикателство е и разчупената форма, по която се рисува. Композициите ще са свързани идейно, а..
Календарът на Държавна агенция „Архиви“ за 2025 година разказва истории чрез снимки и рецепти от края на XIX и началото на XX в. Той е на тема „Вкусове..
Карнавали, музика, футбол …културата на португалоезичните държави ще бъдат пренесени в Бургас това лято. Интензивен курс по португалски език ще се..