Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Безплатни съвети за виртуално празнично поведение

Снимка: nishto.com

Голямото Коледно фейсбучене още държи влага. Човек да се чуди как сме живели досега без социални мрежи и къде нашите баби са си поствали постните сарми. Пак повтарям „сАрми“. Думата е турска, което не ни дава основание да сме неграмотни. Или поне нека сме неграмотни самотно.

А ето и малко съвети за пред, след и околоколедно виртуално поведение.

Ако сте сами по празниците и сте избрали да кибичите онлайн, вместо да намерите с кого да ги прекарате, това си е основно ваш проблем. Не си мислете, че ако драматизирате във Фейсбук със сълзливи статуси „И тази Коледа ще посрещна сам – самичък“; „Никой не ме обича“; „Нямам си никого на света“, гарнирани със съотвения снимков материал на празна чиния с една вилица и една чаша, ще трогнете някой, който тъкмо се е натъпкал с постните си сарми. Най-много да ви сложи някое сълзливо емотиконче, за да можете после да си ги броите в самотата. И да се залъгвате, че някой ви съчувства. Не го правете. Ако ви съчувстваше, щеше да ви донесе сарми. Иначе – просто отбива номера. Та, вземете си живота в ръце и се замислете, че ако никой не иска да е с вас по празниците, то най-вероятно вината си е ваша. Плюс това – не сте уникални. Сам премиерът беше казал преди време, че по празниците стои сам като куче в Банкя и гледа футбол. Вие за нещо повече от него ли се мислите?

Да, стигаме до сармите. Тази година учудващо се забавиха във виртуалното пространство. Не знам дали заради топлото време не ви се е прецакало киселото зеле или има друга причина, но чак се притесних от сармолипсата.

И да минем към трапезата. Бъдни вечер би следвало да е ден, в който да сме смирени, чисти и скромни. Това – според православието. Вярно, народната традиция повелява поне седем ястия (или поне така пишат в Интернет), но у нас на Бъдни вечер се готви като за половината веганско население на планетата. И като се почнат едни снимки на отрупани маси, едни лайкове, едни коментари: „Миличка, сигурно цял ден си се пекла на фурната“; „Аууу, тия чушки с киноа и авокадо, как ги направи?“. Честно, като ви гледам масите, се чудя как го изяждате това нещо? Аз един боб сварих и още се мандахерца в хладилника.

И стигаме до моя любим момент – честитенето на Коледа. Ех, как сме живели досега без стотиците, хиляди картички, ГИФ-чета, стикерчета и емотикончета, които ни заливат. Които някои дори не си правят труда да ги пратят лично, а директно препращат съобщението. Имам усещането, че всички са получили такова с текст „Ако не го препратиш това на 23-има потребители и два трола, виното ти ще се вкисне, печеното ти прасенце ще го тръшне чумата по свинете, а жена ти ще изпадне в ПМС точно на 31-ви!“. А е толкова по-лично да напишете два реда, ако толкова държите да го правите по този начин. Или един ред. Или две думи: „Весела Коледа“; „Честито рождество“; „Бъди здрав“. Е, можете да бъдете и ретро хора, от тия, дето още ползват телефоните, за да звънят. Или пък аналогови – от тия, дето честитят лични. Но, нека не изпадаме в крайности.

И за финал. Пуйка от тофу не е пуйка. Това е нещо с гадно сирене, което дори не е сирене. И ако го снимате, никой трезвомислещек човек няма да го лайкне. Както и веган шкембе – чорбата е проста гъбена супа.

4NG и бъдете здрави!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РИМ-Бургас отбеляза 50 години от откриването на златни накити на жрицата Лесескепра с изложба

Изложба „Спомени от античността. Лесескепра - Жрицата от Анхиало“ откриха днес в зала „Трезор“ на Археологическия музей в Бургас. С нея се отбелязват 50 години от спасителното археологическо проучване на богат гроб на аристократка в некропола на Анхиало, където са открити впечатляващи златни накити.  Погребението е било извършено чрез..

публикувано на 06.11.25 в 17:18
Милен Николов готви в  Етнокухнята на Етнографския музей в Бургас (архив)

Бургаският музей представя демонстрация на старинна рецепта за гювеч с праз

В Етнокухнята на Регионалния исторически музей – Бургас на ул. "Славянска" №69 утре от 11:00 ч. ще се проведе кулинарна демонстрация на традиционно ястие – гювеч с праз. Майстор-готвач ще бъде директорът на музея д-р Милен Николов, а в приготвянето ще му асистира етнографката Кристина Лазарова. Рецептата е старинна, произхожда от село Ичера, като..

публикувано на 06.11.25 в 12:30

Археологическо откритие в Ахтопол променя историята в региона

През тази година, благодарение на партньорството между Националния исторически музей и Община Царево, продължават археологическите проучвания на ахтополския манастир „Свети Йоан Предтеча“, по-известен сред местните жители като „Свети Яни“. Разкопките се ръководят от директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова, а кметството на..

публикувано на 06.11.25 в 09:34

Премиера на документалния филм „Потопът и вкаменената гора” тази събота в Бургас

Националната премиера на документалния филм „Потопът и вкаменената гора”, който е част от програмата на Киномания 2025, ще бъде представена в Бургас през тази седмица. Лентата разказва за уникалния в световен мащаб природен феномен „Вкаменената гора“, който се намира на дъното на Черно море, но всъщност това е филм за силата на..

публикувано на 05.11.25 в 09:20

Стартира коледната кампания на "Операция: Плюшено мече"

На 1 ноември започна „Операция: Плюшено мече“ - най-мащабната Коледна кампания за сбъдване на мечти на деца и младежи, лишени от родителски грижи, в риск, с увреждания и от социално слаби семейства и възрастни в България. Преди 18 години организацията започва с гражданска доброволческа инициатива с подаръци за 40 деца от дом в Бургас. Днес..

публикувано на 02.11.25 в 17:00

Благотворителен базар "Есен в шапка" събра средства за лечението на 10-годишния Никола

Есенен благотворителен базар проведоха в ОУ „Иван Вазов“ – кв. Банево през тази седмица. Събраните средства са в подкрепа на 10 - годишния Никола Димов, на който му предстои скъпоструваща операция в САЩ. Момчето е родено с дефицит на бедрената кост тип 1А. Ученици, учители и родители в учебното заведение превърнаха есента в празник на добротата..

публикувано на 02.11.25 в 16:00

Силвия Рашкова за подводния свят и предизвикателствата в гмуркането на 67 метра дълбочина

Силвия Рашкова, освен родом от Бургас, е и още по-свързана с водата, тъй като е национален рекордьор в няколко дисциплини по свободно гмуркане. Наскоро тя добави още 5 рекорда в колекцията си, която вече наброява цели 13. Нейно лично постижение е 67 метра, като вече гледа към 70. Силвия Рашкова с 5 национални рекорда на Световното..

публикувано на 02.11.25 в 12:30