Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Иванов:

Размерът има значение, когато става дума за символ на Бургас

Според издателя Румяна Емануилиду не ни трябва нов монумент



Ще има ли Бургас статуя на Свети Николай Чудотворец, която да е символ на морския град, по подобие на Ню Йорк, Рио де Жанейро и Париж или поне София и Поморие, които отдадоха дължимото на своите светци закрилници? Въпросът поставиха двама общински съветници, а предложението на Бенчо Бенчев и Стоян Колев от групата „Ние, гражданите“ се оказа доста дискусионно.

Идеята за изграждането на монумент на Свети Николай Чудотворец не е нова. Тя бе поставена още когато 6 декември е обявен за празник на града, припомня общественикът и съавтор на книгата „История на Бургас“ Митко Иванов, участвал в 7 проекта и процедури за поставянето на различни паметни знаци през годините. Той се обяви за широко обществено обсъждане на предложението:

„В Бургас като че ли липсват ярки, силни знаци. Бургазлии ще откликнат положително, но голямата дискусия ще се разгори, когато трябва да се определи размерът на паметника. А размерът има значение! Както и мястото, което трябва да бъде централно, а те не са толкова много в града.“  

Издателят и журналист Румяна Емануилиду изрази отрицателното си становище към реализирането на подобен монумент.  Тя припомни, че до подлеза на операта има арка на Св. Николай Чудотворец и се позова на съдбата на други започнали мащабно проекти като кръста на Шилото и недовършения паметен знак на апостол Андрей Първозвани на остров Света Анастасия:

„Ние не можем да се грижим за тези символи. Не е достатъчно само да направим огромна скулптура, за да си направим някакъв имидж за момента. Въпросът е в размаха на мисленето.“

За пример Емануилиду посочи, че в споменатия в докладната на съветниците Рио де Жанейро, за да се стигне до статуята на Христос, се минава с влакче през природни забележителности и се наблюдават хиляди растителни видове. Така символът на Рио е превърнат в комплексен туристически продукт.  

Предложението на съветниците ще бъде обсъдено в комисиите на местния парламент през следващата седмица.

Повече чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нито един кандидат за управител на медицинския център в Елхово

Нито един кандидат не е подал документи за участие в обявения от община Елхово конкурс за управител на медицинския център в града, затова срокът за кандидатстване е удължен до 18 октомври. Кризата с липсата на медицински кадри в малките  и особено пограничните общини продължава да се задълбочава, показват данните през последните години...

публикувано на 28.09.24 в 08:14

Бургаският мост ще свети в златно в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания

Емблематичния бургаски Мост ще бъде осветен в златно три вечери, на 27, 28 и 29 септември в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания, съобщиха от Община Бургас.  Септември е международно признатият месец за осведоменост за рака в детска възраст. Годишната възможност да се разкаже на обществото за въздействието на тази коварна болест върху..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Емблематичното място

Пространството „Кораба“ в Поморие – развръзка и идеи

Мястото, известно като „Кораба“ в Поморие, породи напрежение по време на обществено обсъждане, което се проведе в морския град. Изменението на Подробния устройствен план за това емблематично за поморийци пространство е включено в дневния ред на следващата общинска сесия. Тя трябваше да се проведе на 24 септември, но поради здравословни..

публикувано на 27.09.24 в 16:13

Бургас ще бъде домакин на екологичен форум, организиран от Европейската комисия

Бургас ще бъде домакин на най-значимото събитие за годината, свързано с един от четирите басейна (фарове – lighthouses) на Мисия „Да възстановим нашите океани и води до 2030 г.“ – „Дунав и Черно море” на Европейската комисия (ЕК). Събитието ще се проведе на 15 октомври под мотото „От изворите на Дунав до Черно море – здравословни води и здравословен..

публикувано на 27.09.24 в 16:10

Как да ползваме правилно кафявите кофи за биоразградими отпадъци

Правилното използване на кафявите кофи, в които се събират био отпадъци, е темата на фокус в тридневните информационни срещи на Община Бургас, които започват днес. Разяснения ще дават експерти. От няколко месеца в комплексите на Бургас се появиха кафявите кофи за био отпадъци- следващата стъпка към разделно събиране на боклуците. Кафяви..

обновено на 27.09.24 в 14:03

Промяна в движението по улица „Индустриална“ заради полагането на асфалт

Основният ремонт на ул. „Индустриална“ приключва, съобщават от Община Бургас. Започва финалното полагане на асфалтовото покритие на улицата, което ще се осъществява на етапи.  Първият от тях ще стартира на 28 и 29 септември, като ще обхване ул. „Индустриална“ в участъка от ул. „Спортна“ до ул. „Вая“, т.е. от стадион „Черноморец“ до затвора. През..

обновено на 27.09.24 в 12:04

Актуализираха общинската транспортна схема в Сливен

Общинският съвет в Сливен гласува актуализация на общинската транспортна схема.  Промяната се състои в редуциране на курсове в часовете с липса на пътникопоток .  Изменението в градската транспортна схема се изразява в промяна на маршрута на линия № 4 , от кв. „Колю Фичето“ до жп гара, през бул. „Хр. Ботев“. Линията ще се изпълнява от кв. „Колю..

публикувано на 27.09.24 в 11:56