Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК: „Дева Мария“ е сред болниците купували скъпи лекарства; Абумелих: Не е вярно!

| обновено на 16.01.20 в 13:39
Семир Абумелих

УМБАЛ „Дева Мария“ в Бургас бе посочена от началника на здравната каса Дечо Дечев като едно от лечебните заведения, купували лекарства на скъпи цени. Пред бТВ Дечев каза, че става въпрос за онколекарството „Пеметрексед“ на „Алвоген“. Касата го платила на частни болници 7 пъти по-скъпо, отколкото на държавни и едно от изброените лечебни заведения бе именно „Дева Мария“.

Не е вярно твърдението на началника на здравната каса, че сме купували медикамент за рак само на най-високата цена. Това коментира Семир Абумелих, собственикът на „Дева Мария“.

"Ние не сме част от тази схема, в която ни вкарват умишлено", посочи Абумелих. "Работим с национални дистрибутори, които не са одобрени от нас", подчерта той:

„Неговото твърдение (на Дечев – б.а.), че сме купували на най-високата цена не е вярно, защото ние, през годината, сме купували и на най-ниската, и на най-високата от различни дистрибутори, в зависимост от този, който е имал в наличност в момента. Аз не определям цената, те определят цената. Нашата задача е само една – да лекуваме хората“

Максималната цена е разрешена от държавата, подчерта Абумелих.

„Те като разрешат тази цена, не болниците са съобразяват с цената, дистрибуторите почват да се съобразяват с цената. Фармацевтичната мафия – тя е тази, която командва цялата тая история. Не болниците! Нас, винаги, във всички разправии, ни намесват, защото сме най-слабото звено в системата“.

Семир Абумелих посочи, че за него няма значение дали ще се извършва обществена поръчка за лекарства и в частните болници. 

Относно цената на медикамента Абумелих посочва:

„Как може вносителят на медикамента да му обяви цена 1050 лв. и да го регистрира в държавата на такава, а да го дава за 168 лв.? Къде е скрито кучето? А чух и че в Германия се продава за 2 000 лв. същото лекарство. Това какво означава? Лекарството е разредено, примерно, за българския пазар, за да го дават за 168 лв., така ли? Или някой от тия производители е пробил немската каса, примерно?"

Промяната в закона, която е направена и докато той е депутат, бе извършена, защото в частния сектор собственикът решава как да закупува, в случая, лекарства. 

Подробности можете да чуете в прикачения файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Жени Стоичкова е избрана за председател на бургаската структура на БЛС

Д-р Жени Стоичкова е новият председател на бургаската структура на Българския лекарски съюз. Тя получи най-много гласове на отчетно-изборно събрание днес.  Известният детски пулмолог ще замени на поста д-р Цветомир Цветков.  Другите кандидати бяха анестезиологът д-р Николай Игнатов и личният лекар д-р Михаил Христов. На събранието днес бяха гласувани..

публикувано на 26.06.24 в 16:46

Проект: Електронните рецепти по НЗОК да могат да се изпълняват частично в аптеките

Електронните рецепти за лекарства по Здравна каса да могат да се изпълняват частично в аптеките, предвиждат нормативни промени, публикувани за обществено обсъждане. Идеята е при липса на даден медикамент, пациентът да го потърси на друго място или да изчака доставката му в същата аптека в рамките на 24 часа. Ако в аптеката са налични само някои от..

публикувано на 22.06.24 в 16:46

Лекари от "Пирогов" за пореден път ще преглеждат безплатно деца в Бургас

Водещи специалисти от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с различни специалности ще преглеждат безплатно децата от Бургаска област. Кампанията отново е по инициатива на областния управител проф. Мария Нейкова и на кмета на Община Бургас Димитър Николов и се провежда за трети път. Повод на инициативата е големият интерес и високата оценка, която дадоха..

публикувано на 21.06.24 в 14:50

Логопед: Електронно устройство трябва да се дава на дете след третата година

За развитието на речта и уменията за общуване често пречат електронните устройства, които се дават на децата в ранна възраст. Това посочи логопедът Ива Александрова. Тя уточни, че позитивното родителство върви с поставянето на граници и всяка майка в крайна сметка намира къде точно е линията. Понякога майката е уморена и затова дава..

обновено на 19.06.24 в 11:22

Обсъдиха сътрудничество в областта на медицината с посланика на Куба

Посланикът на Република Куба в България Нейно Превъзходителство Мариета Гарсия Хордан е на двудневно посещение в Бургас. Днес тя се срещна с кмета Димитър Николов в неговия кабинет. Двамата се обединиха около мнението, че има потенциал за развитие на нови връзки и възможности, за търсене на общи интереси в различни сектори. Посланик Хордан предложи да..

публикувано на 18.06.24 в 16:23
Белодробната болница в Бургас

Безплатни прегледи за туберкулоза в Белодробната болница на Бургас

Седмица на отворените врати ще се проведе в  Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – СБАЛПФЗ - Бургас. Идеята е  превенция и контрол на туберкулозата.  Затова и в  периода от днес до 21 юни 2024 г. от 10.00 до 16.00 часа  ще се извършва  скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета и  консултации.  На..

обновено на 17.06.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Безплатни прегледи за туберкулоза в Ямбол

Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се извършват от днес до петък в белодробното отделение  на ямболската болница  „Свети Пантелеймон“.  Прегледите ще се извършват  от днес до  21 юни, от 12:00 до 15:00 часа, уточняват от лечебното заведение. Изследванията  е в рамките на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в..

публикувано на 17.06.24 в 08:43