Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лоши условия на труд гонят музиканти и балетисти от бургаската опера, твърдят артисти

Тодор Маджаров

Музиканти от бургаската опера се оплакват от прекомерно много участия извън града, свързани с пътуване. За последната година има напуснали инструменталисти, именно заради удълженото работно време.

Тодор Маджаров, който свири на тромбон, казва, че средната работна заплата в операта е около 700 лв. На музиканти им се налага да работят и на второ място, но честите пътувания за участия в други градове, ги изморяват. Понякога това е два – три пъти седмично, споделя той:

„Имали сме случай, пътуваме, примерно, до София. Свирим концерт, примерно, в 19 ч., докъм 21. Тръгваме с автобуса, прибираме се в 3-4 ч. сутринта. И на следващия ден нямаш време да се възстановиш, но трябва пак да си на работа“

В операта не се привличат млади хора, масово са пенсионери и в предпенсионна възраст:

„От много години, в бургаската опера и, може би, това е политика на самото ръководство, не се привличат млади хора, не се привличат качествени инструменталисти. Предполагам – на самия директор му е по-угодно да работи с хора, които вече са пенсионери или са в предпенсионна възраст“

Именно удълженото работно време, над нормите, е причина някои от музикантите да напуснат, позовавайки се на нарушение на Кодекса на труда.

Проблемът не засяга само оркестрантите. Балетни артисти също са напуснали операта през последните години. Разговаряхме с човек от балетния състав, пожелал да остане анонимен, който потвърди думите на Тодор Маджаров. Ситуацията при тях е също тревожна, защото те представят изкуство с телата си, което е пряко силите на човек, пътувал часове, сгънат в автобус преди това. Отделно – налага се да танцуват на всякакви настилки, в неотоплени и непригодени зали. Заплащането при тях е на минималната заплата, което няма как да мотивира млади балетисти да дойдат именно в Бургас, след като месечното им възнаграждение ще стигне точно за квартирата.

БНР-Бургас ще продължи да следи темата, изпратили сме своите въпроси и до пресцентъра на Държавната опера. 

Подробности можете да чуете в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поморие отбелязва празник на града с Илия Луков

На Гергьовден Поморие отбелязва своя празник на града. Той се празнува от 1990 г. по решение на общинския съвет. В 09.00 ч. ще бъде  отслужвана Света литургия в Манастира „Свети Георги” в Поморие. В 11.00 ч. ще е официалното откриване на празника на открита сцена на НЧ „Светлина 1939”.  А половин час по-късно ще е прозвучи и празничния..

публикувано на 06.05.24 в 09:00

Художничката Петя Христова представи изложба от стъкло в Ямбол

В навечерието на Великденските празници в ямболската галерия LP ART  своята самостоятелна изложба „Иконите и стъклото“  представи художничката Петя Христова.  Изложбата на Петя Христова, в която са представени 33 икони от стъкло, е уникално явление в арткалендара на Ямбол,  тъй като е обърната изцяло към декоративното изкуство, подчерта..

обновено на 03.05.24 в 09:03

Божана Славкова за поезията и каузите, които си струват

Първата българка, лауреат на Международния поетичен конкурс "Мили Дуели" (Mili Dueli), ще гостува в Дома на писателя на 8 май от 18.00 часа. Божана Славкова спечели конкурса в конкуренция на над 700 автори от повече от 100 страни. Участието в конкурса е протекло на няколко етапа, уточни тя и посочи за стихотворението „Дървото с..

обновено на 02.05.24 в 15:48

Трио "Deja Vu" представиха първия си албум пред бургаска публика

Бургаските музиканти от „Déjà vu” представиха първия си самостоятелен албум „Път към върха". Събитието бе на откритата сцена в Експозиционен център „Флора“.  Албумът включва 15 песни. За емоцията от дебютния албум и срещата с родната публика Мирослав Станчев, Дражо Бошнаков и Бранимир Недков споделиха: "Голямо вълнение, сбъдната мечта и..

обновено на 02.05.24 в 13:37

Captain Hollywood Project се присъединяват към SPICE Music Festival

В програмата на  SPICE Music Festival 2024  (2 и 3 август 2024 ) се присъединяват и  Captain Hollywood Project . Тони Доусън – Харисън, известен като Captain Hollywood е един от първите брейкденс артисти в Европа, успял да достигне първите места в класациите като самостоятелен артист, без каквато и да е помощ от звукозаписна компания. Музикант,..

публикувано на 02.05.24 в 10:51

Монетното съкровище от с. Синеморец се завърна в Историческия музей в Царево

Монетното съкровище от село Синеморец се завърна в трезора на Общинския исторически музей в Царево, съобщиха от общината. Близо половин година то бе част от изложбата „Сребърна Тракия“, която включва над 1700 експоната от 18 български музея. Тя беше една от най-големите изложби по брой експонати и представителност и беше представена  в..

обновено на 02.05.24 в 09:52
Маестро Йордан Дафов (в средата) ще застане на диригентския пулт за Великденския концерт на бургаската опера.

Вагнер и Бетовен във Великденския концерт на Държавната опера в Бургас

Произведения на Рихард Вагнер и Лудвиг ван Бетовен ще звучат тази вечер във Великденския концерт на Държавната опера в Бургас. Началото му е в 19 часа, а зад диригентския пулт ще застане носителят на наградата "Златен век" на Министерството на културата маестро Йордан Дафов. Първа в програмата е "Нюрнбергските майстори певци" - единствената от зрелите..

публикувано на 02.05.24 в 09:10