Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК – Бургас с призив за дарение на храни за най-нуждаещите се

Снимка: Архив


Заради извънредното положение са се увеличили хората, нуждаещи се от доставка на храни. Това посочват от Българския червен кръст в Бургас. От там се обръщат с призив за дарение на продукти към големите магазини и производители. Причината е, че пакетите, с които разполага организацията в момента, са недостатъчни, обясни директорът на БЧК - Бургас Виолета Радева.

„Който желае може да закупи голямо количество основни хранителни пакети – брашно, боб, ориз, тестени изделия, олио. Продукти, които са най-важни за едно домакинство. Може да ги предостави на Българския червен кръст, според възможностите си.  Ние отчитаме, че на телефоните ни все повече хора се обръщат с молба именно за получаване на еднократен хранителен пакет“, обясни тя.

Радева посочи, че в рамките на две седмици организацията е раздала около 80 пакета. „Тези хранителни продукти ги имаме според подписан договор за партньорско сътрудничество с търговска верига BILLA. Това е национална кампания. Гражданите, които желаят да се включат, могат да го направят като поставят хранителен пакет в кошничките на BILLA. В по-късен етап, събираме тези храни от търговските вериги и ги раздаваме именно на такива семейства, които в момента се намират в тежка криза и имат нужда от храна“, поясни тя.

Радева допълни, че е необходим резерв от около 100 пакета. Те ще са предназначени за хората, които са изпаднали във временно затруднение заради ситуацията с коронавируса. Това може да са новорегистрирани безработни или възрастни хора с изключително ниски доходи. 

От днес БЧК - Бургас започна раздаването на хранителни продукти по втория транш на програма на Европейския съюз.

„Хората, които ще получат продуктите са подадени от Агенцията за социално подпомагане, която е управляващ орган на програмата, с тясното сътрудничество на общинските администрации. Четири са целевите групи, включени по програмата. Първата са хората, които ползват патронажната грижа, втората са тези към топлия обяд, възрастните хора над 65 г. и тези, които са под карантина, социално уязвими граждани“, поясни Радева. Тя допълни, че над 1400 души ще бъдат подпомогнати в област Бургас по тази програма.

Радева допълни, че към момента в организацията има достатъчно доброволци за раздаването на хранителните пакети.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският мост ще свети в златно в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания

Емблематичния бургаски Мост ще бъде осветен в златно три вечери, на 27, 28 и 29 септември в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания, съобщиха от Община Бургас.  Септември е международно признатият месец за осведоменост за рака в детска възраст. Годишната възможност да се разкаже на обществото за въздействието на тази коварна болест върху..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Емблематичното място

Пространството „Кораба“ в Поморие – развръзка и идеи

Мястото, известно като „Кораба“ в Поморие, породи напрежение по време на обществено обсъждане, което се проведе в морския град. Изменението на Подробния устройствен план за това емблематично за поморийци пространство е включено в дневния ред на следващата общинска сесия. Тя трябваше да се проведе на 24 септември, но поради здравословни..

публикувано на 27.09.24 в 16:13

Бургас ще бъде домакин на екологичен форум, организиран от Европейската комисия

Бургас ще бъде домакин на най-значимото събитие за годината, свързано с един от четирите басейна (фарове – lighthouses) на Мисия „Да възстановим нашите океани и води до 2030 г.“ – „Дунав и Черно море” на Европейската комисия (ЕК). Събитието ще се проведе на 15 октомври под мотото „От изворите на Дунав до Черно море – здравословни води и здравословен..

публикувано на 27.09.24 в 16:10

Как да ползваме правилно кафявите кофи за биоразградими отпадъци

Правилното използване на кафявите кофи, в които се събират био отпадъци, е темата на фокус в тридневните информационни срещи на Община Бургас, които започват днес. Разяснения ще дават експерти. От няколко месеца в комплексите на Бургас се появиха кафявите кофи за био отпадъци- следващата стъпка към разделно събиране на боклуците. Кафяви..

обновено на 27.09.24 в 14:03

Промяна в движението по улица „Индустриална“ заради полагането на асфалт

Основният ремонт на ул. „Индустриална“ приключва, съобщават от Община Бургас. Започва финалното полагане на асфалтовото покритие на улицата, което ще се осъществява на етапи.  Първият от тях ще стартира на 28 и 29 септември, като ще обхване ул. „Индустриална“ в участъка от ул. „Спортна“ до ул. „Вая“, т.е. от стадион „Черноморец“ до затвора. През..

обновено на 27.09.24 в 12:04

Актуализираха общинската транспортна схема в Сливен

Общинският съвет в Сливен гласува актуализация на общинската транспортна схема.  Промяната се състои в редуциране на курсове в часовете с липса на пътникопоток .  Изменението в градската транспортна схема се изразява в промяна на маршрута на линия № 4 , от кв. „Колю Фичето“ до жп гара, през бул. „Хр. Ботев“. Линията ще се изпълнява от кв. „Колю..

публикувано на 27.09.24 в 11:56

Села в общините Камено и Карнобат са без вода днес заради аварии

Села в общините Камено и Карнобат са без вода днес заради отстраняване на аварии, съобщават от ВиК Бургас. До 17 часа екипите ще са на терен в село Свобода, когато се очаква водата отново да потече от чешмите. Ремонтните дейности в Константиново  се очаква да продължат до 12:30 часа.  А в село Черни Връх те са плалнирани следобед от 13 до..

публикувано на 27.09.24 в 09:39