Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Созопол разширява местата за паркиране през лятото

снимката е илюстративна
Снимка: Община Русе

Община Созопол преустрои и разшири действащите и създаде нови общински паркинги. Тя осигурява и електронна система за контролиран достъп (вкл. софтуер за разпознаване на регистрационния номер на автомобила), видеонаблюдение и осветление. След приключване на всички мероприятия, броя на паркоместата в града ще се увеличи с 360. Общинска администрация е в процес на работа по обособяване на още буферни паркинги в покрайнините на града за осигуряване спокойното летуване на туристите.

За периода 01.06 - 30.09.2020г. се предлагат следните възможности за паркиране на жителите и гостите на Созопол – платен абонамент, локално паркиране, почасово платено паркиране и свободно паркиране.

Платеното и свободно паркиране ще бъде обособено, така че да не затруднява сметопочистващите, пожарни и други автомобили със специален режим на движение. Общински служител и полицай с репатриращ автомобил тип „паяк”, който тази година ще бъде общински, ще следят за неправилно паркирани МПС.

Платен абонамент – гарантира точно определено и обозначено паркомясто, най-често пред дома или в близост до него, като то може да се ползва от различни МПС. Стойността на абонамента е 288 лв. за периода 01.06 - 30.09.2020г.

Локално паркиране – това право се предоставя на жителите с постоянен адрес на територията на гр. Созопол, собственици на МПС. Паркирането се осъществява в границите на конкретен район /паркинг/, в който попада адресът на обособения жилищен имот, като абонаментът не гарантира определено място. Стойността за „Локално паркиране“ за едно паркомясто е в размер на 100 лв./+10лв. за чип/ за периода 01.06 - 30.09.2020г., като то може да се ползва само от посоченото в заявлението МПС. Ще бъдат одобрени конкретен брой заявления, който да кореспондира на определените за този тип паркиране места.

Почасово платено паркиране – насочено е към гостите на града и ще се осъществява само на определени за целта паркинги на стойност 2 лв./час, 6 лв./денонощие.

Пропускът в Стария град отново ще се извършва посредством бариера, като първите 30 минути ще бъдат безплатни, а след тях стойността е 2лв./час, 16лв./ денонощие.

Свободното паркиране – безплатно, разрешено навсякъде, където не е в противоречие със закона.

На територията на града ще функционират 6 /към момента/ обособени паркинга, действащи на различен принцип.

На „Скамни” /до художествената галерия/ и „Вихрен” /на края на ул. „Вихрен”/ ще се допускат само МПС с абонаменти за локално паркиране.

„Рибарски кей” ще бъде разделен на две зони за локално и почасово паркиране.

На „Боруна” и „Наказателен паркинг” ще се допускат автомобили за почасово паркиране, а на „Подземен паркинг” /до стадиона/ ще бъде разрешено паркирането на МПС с платен абонамент на стойност 336 лв.

Към момента тече процес на уточняване на техническата експлоатация на паркингът „Санта Марина”.

Желаещите да ползват услугите „Платен абонамент” и „Локално паркиране” могат да подават заявления по образец до 15.05.2020г. в Центъра за административно и информационно обслужване/ фронт офис, а крайният срок за заплащане на локално платено паркиране в 31.05.2020г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да има тест на BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверка на..

публикувано на 01.10.24 в 09:52

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над хората за тяхна защита. Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави Света литургия в Самоков по..

публикувано на 01.10.24 в 08:29

В 11 часа тестват сирените при бедствия

В 11 часа днес ще бъде извършено тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и въздушна опасност.  Излъчваните национални сигнали за тревога и край на тревогата ще бъдат съпътствани и от гласова информация.  Целта е проверка на техническото състояние на изградената система, повишаване уменията за задействане на..

публикувано на 01.10.24 в 08:18

Благотворителен турнир събра над 2 хиляди лв. за паметник на Васил Левски

Благотворителният футболен турнир, организиран от фондация „Гордите българи“ събра 2245лв. Средствата са за изграждане на паметник на Васил Левски в Бургас. Спортното събитие се проведе в събота, 28-ми септември на игрищата на спортен център "Диалог 359 Арена" във формат 5+1. Близо 500 хил. лева са нужни за изграждането на голям паметник на..

публикувано на 30.09.24 в 16:20

Председателят на Общинския съвет в Руен подаде оставка

Председателят на Общинския съвет в Руен подаде оставка днес по време на заседанието на съвета.  Мотивът на Исмаил Осман е включването му в предизборната кампания.  Заседанието продължи с гласуването на нов председател и избра Нуртен Османова. Вторият кандидат - Димо Ангелов, оттегли кандидатурата си.

публикувано на 30.09.24 в 15:47

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан, научи БНР. Това е част от плана за поетапна евакуация по въздух на сънародниците ни, които искат да напуснат Бейрут. Първо ще бъдат евакуирани майки с деца и възрастни хора. Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан Държавата ще евакуира поетапно българите, които..

публикувано на 30.09.24 в 15:15

Местна фирма иска да изгради фотоволтаична централа край Карнобат

Общинският съвет на Карнобат единодушно даде съгласие за изготвяне на ПУП за изграждане на фотоволтаична централа. Съоръжението ще се намира в местността Гердеме на площ от 58.592 дка, земеделска територия, седма категория. Инвестиционното намерение е на „Карнобат енерджи“ с управител Минчо Гроздев, специализирано дружество както в търговията,..

публикувано на 30.09.24 в 14:55