Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива, която плува към мечтите си (ВИДЕО)

| обновено на 02.05.20 в 19:00

 Някои хора имат умението да преследват упорито мечтите си, други бавно изминават този път, а трети като Ива Гавраилова плуват към тях. Тя е име,познато на много деца и родители като учител в детска градина и треньор по плуване. Ива, обаче, има в професионалната си биография и още две специалности- кинезитерапевт и магистър по адаптираната физическа активност. Тя работи лятото като спасител, включва се в плувни маратони, а отскоро се отдава на друга кауза- да работи с деца с увреждания, за които плуването се оказва добра терапия. Самата Гавраилова е категорична ,че за нея този спорт е здраве, удоволствие и начин на живот:

 Плуването присъства в живота ми от детска възраст и роля за това има моето спортно семейство. Баща ми, Славчо Каменов, е треньор по плуване с голям професионален стаж и помогнал за създаването на много национални състезатели.Смятам,че да си учител или треньор е призвание,защото основно работиш с деца и трябва на първо място да бъдеш тяхното вдъхновение, за да последват идеите ти. В моя случай е именно така,баща ми със своя пример е дал основата на любовта ми към спорта и неговото полезно действие. Затова и сега, на тази възраст, продължавам със състезателната си дейност. Хобито е и моята професия. Щастлива съм,че по този начин мога да бъда полезна. Работата за мен е  удоволствие.Обучението по плуване започва в басейна,но може да бъде начало и на други предизвикателства, например плуването в открити води, а ние имаме възможност за това. Аз миналото лято участвах в благотворителен маратон от о-в „Света Анастасия“ до Росенец. Целта бе събирането на средства за възстановяването онкоболни жени. Това означава,че плуването, а и като цяло спортът, могат да бъдат в подкрепа на дадена кауза и събиране на средства за това. То е и възможност за пътуване,нови приятелства и разбира се,създаване на дисциплина и взаимопомощ. 

 Бургас има традиции в плуването и водните спортове, обяснява Ива Гавраилова. Това важи както за децатата,така за възрастни. Тя е благодарна на помощта на Общината и активни хора, които са ангажирани в областта на спорта, като Веселина Деведжиева,началник на отдел „Спорт“, които подкрепят развитието на плуването в града. През летните месеци Ива е спасител. За нея е удоволствие и естествено продължение на това, което обича:

Голямата лятна ваканция на учителите и това,че живея до морето, ми дават тази възможност.Освен това,по този начин съчетавам обучението по плуване в летния сезон и използвам активно почивката си за нещо полезно и много интересно.

 Ива споделя, че не е спирала да плува. Но е избрала по-късно, това да е част от професионалния й път. Започнала е като кинезитерапевт, който подготвя и програми по лечебна гимнастика на хора с различни заболявания. На повечето им бяха препоръчали и да плуват,като съпътстващо лечение. Постепенно стигнах до идеята,че мога да използвам опита,знанията ми в сферата на плуването и кинезитерапията и да ги съчетая в едно, казва треньорът. Така създадох страницата ми „ПЛУВАНЕ И КИНЕЗИТЕРАПИЯ С ИВА“. Разбира се, това стана факт и с хора,които повярваха в мен и идеята ми, и ме подкрепиха и помогнаха.Занимаваме се с баща ми с обучение на деца по плуване, водна рехабилитация и отскоро имаме и група за обучение на възрастни по плуване.Целта на занятията е да съчетая и покажа от една страна полезното действие на плуването върху организма на човек,практикуващ го за здраве, а от друга ползите като съпътстващо лечение и по-бързото възстановяване при дадено заболяване. Изключително полезно и благоприятно въздействие оказва водата на децата с увреждания, подчертава Ива Гавраилова:

За всички хора с увреждания е полезно прилагането на т.нар. водна рехабилитация,където лечебната гимнастика за раздвижването на стави и мускули се прилага във водна среда. По този начин се елиминира тежестта на тялото и потопени във вода усещат само 10 процента от теглото си.От своя страна плътността на водата е 12 пъти повече от въздуха,което изисква повече усилия от страна на мускулите и това прави работата им много по-ефективна.Голяма част от тях са със затруднени движения по различни причини, заради заболяването им и затова рехабилитацията във водата би довело до по-бързото раздвижване и подобряване на състоянието им.За съжаление, в Бургас няма достатъчно материална база и необходими специалисти, за да бъдат включени колкото се може повече от тези деца.Аз самата на този етап нямам физическата възможност и време да се занимавам с по-голям брой деца и да обхвана повече заболявания,тъй като за по-голямата част от тях ще е необходимо индивидуално занимание. Затова за момента сме се спрели само на деца с гръбначни изкривявания/кифози и сколиози/ ,които се оказва,че са един голям процент от подрастващите ,децата с астма, деца с наднормено тегло, деформации на гръдния кош и след травми на опорно-двигателния апарат.Всички тези заболявания позволяват групови занимания. 

 Плуването оказва положително влияние върху цялостното състояние на тези деца, твърди треньорът и подчертава, че се изгражда и правилна стойка.Стремя се да има създам навика да бъдат физически активни през целия живот. Като лична кауза съм поела заниманията с едно дете, разказа Ива:

 Това е шестгодишният Боби от Бургас. Той е с диагноза диплегия.Въпреки трудното му придвижване, във водата той се чувства много добре. Влизам в басейна с него.Той вече е достатъчно самостоятелен и придобива все повече плувни навици и умения.Има голям напредък във възстановяването си, заради рехабилитацията, която провежда от самото начало на заболяването.Създадена е страница и фейсбук „Шанс за Боби“ , където може да се видят подробности от всички,които решат,че може да помогнат с нещо.

 Извънредното положение спира засега заниманията в басейна. Според Ива Гавраилова, то предлага едно ново предизвикателство за всички нас. Тя е убедена, че трябва да променим начина си на живот и да се научим да бъдем търпеливи, да се приспособим към новите условия на живот. Това за нея е нов дневен режим, време за нещо,което ни кара да се чувстваме добре, а защо не и нещо ново,дълго отлагано  поради липса на свободно време.Ива спортува на открито, бяга, кара колело и вкъщи прави упражнения. За децата с увреждания обаче и категорична:

 Извънредното положение е истинско изпитание за такива деца и техните родители,защото трябва сами да провеждат рехабилитацията си.Това, за да е ефективно, трябва да става само от специалистите,а онлайн няма как да се случи.


ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят от днес част от улица „Патриарх Евтимий“ в Бургас

Затварят от днес част от улица „Патриарх Евтимий“ в Бургас. Временната организация се въвежда за участъка от ул. „Пробуда“ до ул. „Македония“.  Влиза в сила от 11 часа днес и ще важи до 24 август.  Затварянето се налага заради обновяване на водопроводната и канализационната мрежа в района.  След това Община Бургас ще се заеме с ново покритие на..

публикувано на 24.06.24 в 09:32

С богата програма Ямбол отбелязва празника си днес

На големия християнски празник Свети Дух се отбелязва Денят на Ямбол, а тази година празникът съвпада и с Еньовден.  По случай празника, кметът на Ямбол Валентин Ревански обяви денят за неучебен, а от общината са подготвили богата програма .  Празничният ден ще започне с тържествена литургия в най-стария ямболски храм  „Света Троица“, отслужена..

публикувано на 24.06.24 в 07:30

Пускат ежедневни полети между София и Бургас за лятото

Националният авиопревозвач “България Еър” поднови своите редовни полети между София и Бургас. По информация в сайта на компанията, до края на месеца ще има още четири полета, а днешният е от 21 часа.  От 1 юли стартират редовните полети, като в системата е записано, че ще има ежедневен транспорт до 8 септември. Полети няма да има на 3 юли, 3 и 4..

публикувано на 23.06.24 в 15:45

Поевтиняват зеленчуците на борсите в страната

По-ниски цени на основните храни на борсите у нас, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.  По-евтини зеленчуци се предлагат навсякъде по борсите в страната. По-ниски са цените и на основни хранителни стоки, както и на плодовете. Най-голямо намаление има в цената на картофите -  с 12%. Зелето и зеленият лук поевтиняват съответно..

публикувано на 23.06.24 в 15:10
Инж. Йордан Вълчев

От АПИ обещават да няма ремонти, затрудняващи пътуването до морето това лято

Тази година не се предвиждат големи ремонтни дейности по магистрала "Тракия", всички ремонти са локални и се извършват в дните от седмицата, когато не е натоварено движението. Петък, събота и неделя не се извършват ремонти и хората могат спокойно да пътуват до морето . Това каза пред БНР инж. Йордан Вълчев, председател на УС на АПИ. Той добави,..

публикувано на 23.06.24 в 10:11
Снимката е илюстративна

Ще гласуват поставяне на 6 броя люлки за деца със специални потребности в Бургас

Предложение за закупуване и поставяне на 6 броя люлки на детски площадки, приспособени за деца със специфични потребности е внесено в Общинския съвет в Бургас. Докладната записка е на съветници от групата на ГЕРБ. Според тях, приблизителната стойност за една люлка е около 650 лева, а общата необходима сума ще е около 3900 лева. Част от нея в размер..

публикувано на 23.06.24 в 10:00

Жълт код за жеги в цялата страна

Жълт код за горещини в цялата страна издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде предимно слънчево и горещо. Следобед над планинските райони главно в Западна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър..

публикувано на 23.06.24 в 08:57