Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книги под карантина

Читалище" Изгрев 1909" отвори врати за читателите си. Най-нетърпеливите от тях вече върнаха книгите си, които бяха в домовете им повече от два месеца.Работата при нас не е спирала през това време, обясни секретарят му Кристина Атанасова. Не сме ползвали отпуски. Работихме първо дистанционно, после в читалището, отчислили сме около 1000 книги и сме завели още толкова,  допълни тя.

Книгите, които се връщат сега,  ще бъдат поставяни под карантина за 72 часа. Това е позната практика, каза Кристина Атанасова. Те няма да бъдат дезинфекцирани и обработвани:

Нямаме такива материали, с които да можем да ги дезинфекцираме. Те ще бъдат в отделно  помещение, което ще бъде проветрявано. Това, с което сме се запознали, са мерките, които се вземат в големите библиотеки.Тези специалисти, които работят в Българската  библиотечно-информационна асоциация работят така, споделихме техния опит. Знаем, че е добре да бъдат отделяни и да не се дават веднага на читатели.Трябва да минат поне два - три дни.

В читалището служителите  посрещат с маски, осигурени са препарати за дезинфекция, читателите ще ги ползват и тогава ще бъдат допускани в сградата.Там ще бъде спазвана нужната дистанция.

По време на извънредното положение успяхме да направим и няколко инициативи, каза още Атанасова. Една от тях  беше 23-ти април -Световния ден на книгата и авторското право.Премина онлайн и беше споделена  на страниците на партньорите ни, част от тях бяха БНР Бургас , ИК" Хермес", КЦ " Морско казино". Представихме Камелия Кучер с книгите" Дом" и "Нощ".

Онлайн се провеждат и заниманията на детската вокална група към читалището. Членовете й си имат виртуална стая:

Те си правеха репетициите в по-малки групи. Направиха по две песни. Имаме нов репертоар, като се събераг ще могат да обменят песните.Ще им бъде интересно да са отново заедно, но на този етап ще се виждат само на екрана. Не се предвижда възстановяване на занятията в читалището. 

През това време направихме и клип на песента" Моят град", която е помузика на Стефан Диомов и участвахме в онлайн спектакъла" Бургас е надежда".

Сега сме пуснали един фотоконкурс под  името" Бургас в унисон с природата", допълни Кристина Атанасова.Провеждаме го по повод Годината на по-зелените градове.В рамките на третото издание на " Изгрев парк фест" ще представим изложбата. Самото събитие ще бъде по-различно. Фотосите ще бъдат подредени навън в парка на пети юни. Изложбата ще бъде мобилна и ще обиколи и другите паркови зони в Бургас. Другите читалища ще бъдат символични домакини и ще могат да покажат дейността си.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира ремонт на ямболската улица "Георги Гарабчи войвода"

От днес в Ямбол започва ремонт на улица „Георги Гарабчи войвода“, обхващащ участъка между улица „Русе“ и улица „Индже войвода“, съобщи Общината.  Строителните дейности ще се извършват на три етапа, като целта е цялостна реконструкция и модернизация на инфраструктурата в района. В първия етап от проекта ще се ремонтират уличното платно и тротоарната..

публикувано на 30.09.24 в 09:26

Новата седмица започва с ниски температури и силен вятър

По Южното Черноморие в първия работен ден от новата седмица ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. Ще духа силен и поривист вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 15° и 17°, на морската вода около 23°, с вълнение на морето до 4 бала. След снощната буря на дежурния телефон в Областна администрация Бургас са..

публикувано на 30.09.24 в 08:22
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

Отбелязват в Ямболско 121 години от рождението на Джон Атанасов

В Ямбол и село Бояджик започват събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов. По повод годишнината е предвидена тридневна програма, подготвена от  териториалната организация на Научно-техническите съюзи в Ямбол и община Тунджа. На 4 октомври се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чиито корени..

публикувано на 30.09.24 в 07:15

Почетоха загиналите на пътя мотористи

Над 100 мотористи от бургаска област се събраха пред Пантеона, за да почетат загиналите си на пътя колеги. Инициативата се провежда за девета поредна година, посочиха организаторите. Събираме се тук, за да покажем на всички, че ние сме хора, а не донори, каза Атанас Киров от бургаския мотоклуб Ню Рейс. "За миналата година, за периода от 1-ви..

публикувано на 29.09.24 в 12:10

Фестивалът на арменската култура събира над 130 участници в Бургас

Третото издание на ,,Ереван в Бургас" ще се проведе днес. Морският град ще посрещне самодейни и читалищни състави от Русе, Варна, Хасково, Комотини (Гърция) и Букурещ (Румъния) Тази година фестивалът ще обедини творчеството на повече от  130 деца и юноши в танцовото и певческото изкуство от цяла България и чужбина. Гостите от Гърция и Румъния ще се..

публикувано на 29.09.24 в 08:23

Превенцията трябва да е водеща при решаването на проблема с райския газ

За противодействието на широкото разпространение и употреба на райския газ сред подрастващите не са достатъчни само наложената с новите разпоредби пълна забрана и предвиденият за спазването им контрол . Необходима е и превенция , която може да бъде осъществявана и чрез различен тип комуникация за разясняване на рисковете и последиците..

обновено на 28.09.24 в 15:34

Ремонт на зала "Младост" със СПА и фитнес, отвън водна площ и биоградина

Жителите на комплекс "Славейков" първи имаха възможност да видят проекта за ремонт на зала "Младост" и преобразяване на района около нея. Той бе представен с допитване до хората за това кои идеи одобряват и какво те биха предложили, за да бъде по-функционално и полезно за самите тях околното пространство. Залата е вече оградена, а ремонтът й започва..

обновено на 28.09.24 в 14:51