Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издателят Божана Апостолова:

Закъсняха с ДДС-то на книгата, но все пак благодарим!

Книжният пазар ще е по-достъпен за читателите, а писателите с по-големи хонорари, ако стъпката стане факт

Снимка: личен архив


Намаляването на данък добавена стойност върху книгите ще е от решаващо значение за книжния сектор, който отбелязва спад заради извънредното положение между 50 и 70%. Това се посочва в отворено писмо на Асоциация „Българска книга“, която обединява над 130 издателства и книжни търговци по повод предложението на премиера ДДС на книгите да падне от 20 на 9%.

"Обмисляме го от много време, чакахме и ние подходящ момент, сега имаме прецедент с хотелите да го вкараме и за книгите", призна Бойко Борисов по-рано през седмицата. По-ниската ставка ще е за постоянно. Искането за по-малка финансова тежест върху книгите се появява периодично в медии и петиции, но бе парирано от няколко правителства. 

Един от водещите издатели у нас Божана Апостолова е сред основните радели на каузата. През 2015 година тя изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов с апел по темата. Книгата ще стане по-достъпна за читателите, а писателите ще могат да получават по-големи хонорари, ако се намали ДДС-то на книгата, смята  Апостолова:


"Правителството закъсня, но въпреки това поне аз съм особено благодарна, че за 10 години управление Бойко Борисов прозря голямата истина, че бездуховен народ е стадо овце. Какво се получаваше досега? При мен идват 7-8 ръкописа на ден, желано издателство сме. Трябва да ги прочетеш, да отделиш добрите от тях, да вземеш рецензент, редактор. Ръкописът има много работа и разходи докато стане добър. Ако една книга струва 20 лева, от тях 40%, близо половината взима разпространителят, а не професионалистът, който прави книгата! Отделно 20% ДДС, стават 60%, 20% на автора, който е лицето на това издателство и 20% остават за художник, за редактор, хартия, плаки, мастило, отпечатване и подвързване, т.е. за издателя нищо не остава."

Относно коментарите на колегите си от бранша, че и този път в последния момент може да има обрат, Апостолова добави:

"Никога не са ни лъгали по темата, нито са обещавали. Откакто е Бойко Борисов, а те станаха доста мандати, винаги е казвал-не мога да мисля сега затова. Това е въпрос на приоритет, на вътрешно убеждение за твоя народ кое е важно-духовността или само дебелото черво."

Тя призова колегите си да имат повече вяра в благоприятната развръзка.  Положителното решение би било изключително добър дар за 24 май към всички хора на словото, добавя Апостолова. Тя води успешно няколко десетилетия издателска къща "Жанет 45", под чийто щемпел излизат автори като Георги Господинов, Милен Русков, Стефан Цанев, Здравка Евтимова и много други, които очертават лицето на съвременната българска литература. Сред множеството награди, на които е носител Апостолова за принос към развитието на българската култура, са  „Златно перо“ (2007) на Министерство на културата и орден „Кирил и Методий“ огърлие (2011).

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Девет хора пеят "Нека да е лято!" в Бургас (ВИДЕО)

С пожеланието „Нека да е лято!“ завърши Второто издание на Националния хоров фестивал за смесени и еднородни хорове в Бургас. 9 хорови състава и над 150 изпълнители събра музикалният форум. Специално за фестивала диригентът Георги Милтиядов написа песен, която всички хорове разучиха, за да направят общо изпълнение. Голям е интересът към..

публикувано на 30.06.24 в 15:04
Владо Михайлов излиза отново на сцената на Джулай в Бургас

Голям концерт събира почитателите на Джулай в Бургас

"Елате, да посрещнем заедно най-красивото утро в годината!" Призивът е на певицата Марияна Добрева-Велева, която неизменно е в организацията на бургаския Джулай. Посрещането на първото юлско утро на Централния плаж в морския град се превърна в традиция, която Община Бургас подкрепя през годините.  Шест групи се включват в събитието тази година...

обновено на 30.06.24 в 10:36

Юлиан Костов снима в Бургас, филмът се казва "Клошар"

Популярният български актьор Юлиан Костов, който се присъедини към хитовия сериал на HBO – "Белият лотос" с милиони фенове по цял свят, снима в Бургас. Костов, който е сред най-успешните лица на българското кино зад граница и близък приятел на Мария Бакалова, влиза в главната роля на филма „Клошар”, режисиран от Стефан Тенев. Кино лентата е..

публикувано на 30.06.24 в 09:23

"Нощ на музеите" в Поморие

На 29.06.2024 г. /събота/ Историческият музей и Община Поморие канят на „Нощ на музеите“. Събитието включва наситена и много интересна културна програма от 16 до 24 часа на различни места в града. Инициативата за провеждането на „Нощ на музеите” възниква във Франция през 2005 г., под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Броят..

обновено на 29.06.24 в 08:45

Фолклорен ансамбъл "Никола Гинов"-едно танцово семейство на 50 години

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ отбелязва 50-годишен юбилей с голям концерт на Летния театър. Събитието е на 28 юни от 20.30 часа. Пред Морското казино е подредена и тематична изложба за историята на ансамбъла. Над 200 танцьори, певци и музиканти на възраст от 6 до 62 години ще излязат на сцената, за да отбележат подобаващо..

обновено на 28.06.24 в 15:42

В Бургас гостува изложбата „Пафтите – вселена от знаци“

Изложбата „Пафтите – вселена от знаци“ на Регионалния исторически музей в Русе ще гостува на Бургас. Експозицията може да бъде разгледана от  3 юли 2024 година (сряда) от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. „Славянска“ 69. В залата за временни експозиции на първия етаж ще бъдат представени над тридесет образци на ювелирното изкуство. Пафтите са..

публикувано на 28.06.24 в 14:42

Вечната приказка "Красавицата и звяра" в мюзикъл на бургаска сцена

Мюзикълът „Красавицата и Звяра“ ще бъде представен на 1 юли от 20.30 часа на Летния театър в Бургас. Продукцията на Държавна опера Варна е основана на френската класическа приказка и адаптирана от едноименния анимационен филм на Уолт Дисни, който печели „Оскар“ за 1991 г. Оценен на Бродуей като един от най-добрите мюзикъли на всички времена, той..

публикувано на 28.06.24 в 14:00