Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къмпингите са предпочитани този летен сезон заради уединението

5
Караваните на къмпинг "Градина"
Снимка: БНР - Бургас

В началото на активния летен сезон къмпингите по Южното ни Черноморие вече са почти пълни. Почивката на каравана или бунгало се оказа по-предпочитана от родните туристи тази година заради уединението и по-малкия риск от заразяване с коронавирус. 

Къмпинг "Градина" е един от най-популярните по Южното ни Черноморие. И въпреки че и тази година запазва статута си на предпочитан, същото не може да се каже за капацитета му. За първа година местата за каравани са намалени от 276 на 63 заради влезлия в сила Закон за черноморското крайбрежие, който забранява да се поставят върху пясъчни дюни. Сега теренът, където обичайно се разполагаха на три реда къщите на колела, е пуст и празен. Наплив от желаещи да отмарят на красивия залив обаче не липсва. Над 10% е ръстът спрямо миналата година, посочи управителят му Елена Пинелова. "Може би юли и август са вече позапълнени, каза тя. 

Приятно изненадани от чистотата и удобствата тази година на "Градина" са редовните къмпингари.

"Баните са много чисти, дезинфектанти има, кабинките са почистени. А и тук човек се чувства много по-свободен. Иначе е много презастроено по българското Черноморие. А тук е много удобно - плажът е до бара и барът е до плажа".

"Градина" е предпочитан, но е и сред най-скъпите къмпинги. За каравана на първа линия, за целия сезон цената е 6 хиляди лева, а новите и луксозни бунгала излизат средно по 230 лева на вечер за семейство или компания от четирима души.

По-евтино е на юг, цените на "Смокиня"  са поне два или три пъти по-ниски, за различните услуги. 2000 лева за каравана излиза за целия сезон, споделиха къмпингари. Но и отчетоха, че тази година е по-слаба.

"По-малко са хората и обикновено идват събота и неделя. Може би повлия цялата ситуация, която е в цял свят, а може и да е финансовата гледна точка, защото не се знае какво предстои занапред"

В момента на "Смокиня" има едва около 25 каравани, но все пак, за разлика от почти опразнените ни големи курорти, по къмпингите се забелязва живот, както и надеждата, че лятото тепърва предстои и сезонът не е загубен. 

Подробностите чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Министърът на туризма Евтим Милошев на визита по Южното Черноморие и Странджа

Министърът на туризма Евтим Милошев ще посети днес Южното Черноморие и Странджа, съобщават от Асоциация "Рафаел - инфо, култура и туризъм", по чиято покана е визитата. Програмата на посещението му започва от Созопол и ще продължи през южните морски курорти Приморско, Китен и Царево, а вечерта на 3 юни ще посети нестинарските игри в село..

публикувано на 02.06.24 в 08:31

Община Поморие е готова за туристическия сезон

Община Поморие в готова за летния сезон, приключват основните ремонти, които протичат по улиците „Княз Борис“ и „Мусала“. Това посочи зам.-кметът Янчо Илиев в открито студио на БНР Бургас в Поморие. "Там се привършва един светофар, който ще допринесе за сигурността на движението, за пешеходците. Приключва и пробивът, който е на ул."Европа" и..

публикувано на 01.06.24 в 15:47

Министърът на туризма ще посети Южното Черноморие и Странджа утре

Министърът на туризма Евтим Милошев ще посети Южното Черноморие и Странджа утре по инициатива на Асоциация "Рафаел - инфо, култура и туризъм", съобщават от организацията.  Програмата на посещението му започва от Созопол и ще продължи през южните морски курорти Приморско, Китен и Царево, а вечерта на 3 юни ще посети нестинарските игри в село Българи...

публикувано на 01.06.24 в 13:57

КЕВР утвърди: 8% по-скъп газ през юни

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за юни в размер на 59,55 лв. за мегаватчас без такси и налози. Повишението е на цената е с малко над 8% спрямо май, посочват от енергийния регулатор. "Независимо от повишаването на цената на природния газ с малко над 8% анализът  показва, че „Булгаргаз“ е осигурил благоприятна..

публикувано на 01.06.24 в 13:35

Граждани и фирми могат да участват в създаването на Енергийна общност в Бургас

Граждани и фирми могат да участват в създаването на Енергийна общност в Бургас. Тя заедно с община Бургас ще инвестира в изграждането на фотоволтаична централа, която ще бъде  поставена върху покрива на плувния басейн "Арена ОЗК". Участниците ще могат да вложат от 750 до 10 000 лева, а лихвата, която ще им носи дивиденти, ще е 3..

публикувано на 30.05.24 в 16:19

Бургаски екскурзоводи също се обявиха против становището на КЗК

Екскурзоводи от цялата страна са възмутени от становище на Комисията за защита на конкуренцията, което беше публикувано миналата седмица. В него се посочва, че нормативната уредба, регулираща дейността им, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището пише, че всеки може да направи подробно проучване на забележителностите на даден град..

публикувано на 30.05.24 в 15:31

"Плаващи шезлонги" са новите уреди в помощ на трудноподвижни хора по Южното Черноморие

"Плаващи шезлонги" са новите водни уреди в помощ на трудноподвижните хора, които вече са закупени на част от плажовете по Южното Черноморие. Такива модерни водни столове засега предлагат 23-ти плажни ивици носители на Син флаг. Тези подобрения са предвидени в промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие и от следващата година трябва..

обновено на 30.05.24 в 13:20