Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След обществено обсъждане:

Кръщават 130 безименни улици за улеснение на обитатели и бизнеса

Отсечки в Северната промишлена зона ще носят имена на местни индиструалци



Над 30 предложения за именуване на улици в промишлената зона Север и 5-ти километър бяха подложени на обществено обсъждане в голямата зала на община Бургас в присъствието на граждани и общински съветници. В списъка са предимно имена на местни индустриалци. Историци възразиха, че  трябва да се търсят личности с обществен принос. "Хората от бизнеса се интересуват от това да имат каквото и да е име за улиците, за да се улесни работата им", коментира директорът на Центъра за административно управление "Освобождение" Тодор Колев. Предложенията са съгласувани с Регионалния исторически музей. 

Изчистени критерии в наредбата за именуване на улици ще предотврати излишни дискусии и хабене на обществена енергия, смята историкът и общественик Митко Иванов след приключването на серията обществени обсъждания в Бургас и съставните селища за общо 130 безименни към момента улици. В „Меден рудник“ интересът беше нулев, в „Крайморие“, където отсечките са 50, а предложенията основно с морски привкус, имаше сериозно присъствие. 

Трябва ли бургаска улица да носи името на Дора Попова, която е държала една от градските бани или различни обитатели на флората и фауната? Всеки бургаски индустриалец ли може да бъде почетен с улица на негово име-обобщаваме заедно с Митко Иванов:

"От една страна българският и бургаският бизнес преди 1944 година беше дълги години пренебрегван. Действително между тях има много значими фигури с изключителен размах, прозорливост, направили наистина доста за града си, но все пак да не забравяме, че един достоен учител в мъжката или девическата гимназия, или който и да е специалист в даден ресор, има не по-малък принос. За да бъде дадена личност патрон на една улица, ето критерия-той трябва да надхвърли конкретния ресор, с който се занимавал. Тогава говорим за личност от голям мащаб."

Именуването се прави най-вече заради собственици на частни имоти, които имат инвестиционни намерения, постройки, бази, промишлени предприятия и имат нужда от административни адреси за дейността си, поясниха от общината. Ако предложенията бъдат внесени навреме в комисиите, то ще бъдат гласувани още на сесията на общинския съвет в края на месеца.

Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мостът в Бургас.

Община Бургас след смъртоносните скокове от моста: Монтирали сме камери, инспектори наглеждат района

"Община Бургас е монтирала камери, а инспектори от дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" винаги са наглеждали Моста и са помагали на МВР, ако се наложи примерно проверка на документи или задържане. Защото общинските инспектори нямат такива правомощия като истинската полиция.  На Моста също така са поставени спасителни пояси",..

публикувано на 28.06.24 в 15:41

Изграждат улично осветление по пътя Сарафово-Бургас, ремонт и на ул. „Уилям Гладстон“

Продължава изграждането на улично осветление на републиканския път I-9 Сарафово-Бургас, в участъка от пътния възел „Тромпета“ на Северния обход до Гробищния парк, съобщават от Общината. От 01 юли в дните от понеделник до четвъртък, ще се въвежда краткотрайна организация на движение за времето от 09:30 до 15:30 часа. Ще се затваря за автомобили лявата..

публикувано на 28.06.24 в 15:38

Оригинални подправки и рисуване с къна на Индийския шопинг фестивал в Бургас

Индийски ароматни свещи, много подправки и рисуване с кана ви очакват на Флората в Бургас Това са само част от стоките, които могат да бъдат намерени на Шопинг фестивала, посветен на далечна Индия. Второто му изданието в морския град  бе открито днес и ще продължи две седмици, до 14 юли. Българска търговско-промишлена палата е партньор на..

публикувано на 28.06.24 в 14:09
Доц. Светла Далакчиева пред изложбата в музея, която посетителите ще могат да разгледат от днес.

Савани с жирафи, слонове и маймуни: Палеофест в Бургас показва Балканите преди милиони години

"Ще разкажем на какво са приличали Балканите преди няколко милиона години. По това време по нашите земи е имало савани, тук са се разхождали жирафи, слонове, носорози, хищни котки, антилопи, хиени, маймуни." Това разказа по повод откриващия се днес "Палеофест Бургас"  главният уредник на Природонаучния музей в града доц. д-р Светла Далакчиева...

публикувано на 28.06.24 в 14:04
снимката е илюстративна

За трудност при изплащане на пенсиите в срок сигнализира омбудсманът на Бургас

За трудност при изплащане на пенсиите в срок съобщава общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев. Той е получил  жалба, че в първия ден за получаване на пенсиите, 07.06.2024 год. от пощенски клон на ул. “Ст. Стамболов“ № 43,  още в 13.45   часа плащането на пенсиите е прекратено, поради липса на средства. В първият ден, по график  в..

публикувано на 28.06.24 в 12:54
снимката е илюстративна

Стартира нова програма за саниране за 12 общини

Всички сгради в Сливен с енергийни обследвания и технически паспорти могат да кандидатстват по нова процедура за саниране, обявиха от община Сливен. Програмата е свързана със засегнатите от трансформацията в Маришкия басейн, а средствата за саниране на многофамилните жилища се очакват от Плана за справедлив преход. Общо 12 общини са предвидени за..

публикувано на 28.06.24 в 12:17

Затварят улици в района на капаните на Северния плаж заради триатлон

За четвърта година Бургас посреща стотици състезатели по триатлон, които ще се борят за призовите места в първото за сезона състезание от календара на Българска асоциация по триатлон. То ще се проведе на 29 и 30 юни . Арена на събитията ще бъдат Северен плаж, алеята към квартал „Сарафово“ и улица „Поморийска“. За безопасно протичане на..

публикувано на 28.06.24 в 12:08