Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата: Няма данни Красимир Стойчев да е извършил престъпление

Красимир Стойчев
Снимка: БНР-Бургас

Специализираната прокуратура, която е именно компетентната да разследва служители с ранг на заместник – кметове, е постановила отказ от образуване на досъдебно производство спрямо Красимир Стойчев. Това е становището на институцията по отношение на саниране на блок в морския град (вижте повече тук)

Ето и предисторията:

През 2017 г. е дадено строителното разрешително за саниране на блока на ул. „Цар Симеон 1“ 111, на следващата година дейностите са завършени. Съставени са 41 акта за различните видове строително – монтажни работи (СМР). Въз основа на тях, заместник – кметът е поискал дължимите за тях средства от „Българската банка за развитие“, по линия на националната програма за енергийна ефективност. Така са преведени на изпълнителя „Галчев Инженеринг“ около 1.5 милиона лева за дейностите по саниране, за проектиране и за авторски надзор.

Още на 2 май 2018 г., отчита прокуратурата, възниква проблем при съставянето на акт 15. Представителите на сдружението на собствениците отказали да го подпишат и оспорват качеството и количеството на извършените дейности. Последвали още няколко опита документите да бъдат подписани, които „били саботирани“ от тяхна страна, пише в постановлението на прокуратурата. Така, на 15 май, останалите участници в процедурата решили, че може и без гражданите и представител на Община Бургас разписал документите.

След като е сигнализирано държавното обвинение, Окръжната прокуратура изисква финансова инспекция по случая. По време на нея, възложена на ресорната държавна агенция, вещо лице изчислява, че са платени близо 250 000 лв. за различни строително – монтажни работи, които не са извършени. Проверката е правена в продължение на седмици, на терен.

Окръжната прокуратура в Бургас изпраща преписката в София, след като приемат, че има данни за извършени престъпления по служба от длъжностни лица.

Община Бургас не се съгласява с данните на Агенцията за държавна финансова инспекция и завежда дело за обезпечаване на доказателствата. В неговите рамки е извършена нова експертиза за извършените строително – монтажни работи, от друго вещо лице. По думите на живеещи в блока – само по документи, за седмица. Новата експертиза посочва, че наистина има надплатени дейности, но те не са в размер на близо четвърт милион, а на малко над 10 000 лв (подробности вижте тук) Община Бургас ги изисква и фирмата ги връща обратно.

Според Специализираната прокуратура няма данни за извършено престъпление от страна на заместник  - кмета Красимир Стойчев. Той е нареждал плащания въз основа на актове, съставени от други длъжностни лица, които, обаче, не се разследват от въпросната структура на държавното обвинение. От Специализираната прокуратура добавят и че няма данни заместник – кметът да е действал с умисъл и че е присвоил въпросните средства. Уточнява се, че той разписва документите, но няма как да знае дали и как са извършени съответните дейности, за които е информиран от други длъжностни лица.

Специализирана прокуратура отказва да образува досъдебно производство и е препратила преписката отново към Окръжната прокуратура по компетентност.

Междувременно, очаква се да има и трета експертиза отново за същите дейности. Сдружението на собствениците ще изисква такава по гражданско дело, образувано от тях, по този казус. То ще стартира през септември. Представители на етажната собственост пък ще обжалват постановлението на Специализираната прокуратура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обучение по Първа помощ се проведе в Бургас

Обучение по Първа долекарска помощ се проведе днес в Бургас. Организатори са местната структура на Българския червен кръст и зам.- директора на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров. В обучението участваха представители на институции, НПО и граждани. Елементарните правила за оказване на първа помощ могат да спасят човешки живот, посочи д-р..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Разбиха наркооранжерия в с. Суходол, общ. Средец

52-годишен криминално проявен бургазлия е задържан след  специализирана полицейска операция в с. Суходол, общ. Средец. Там униформените са  открили специално обособен парник, в който се отглеждали 83 канабисови растения с различна големина. Намерени и иззети са различни количества канабис, съхранявани в кашони и във фризер.  Бургазлията е задържан..

обновено на 31.05.24 в 10:55

При рязко спиране на градски автобус пострада кондуктор (ОБНОВЕНА)

Слушател на БНР Бургас сигнализира за инцидент с градски автобус по бул.„Демокрация“. П острадала е жена при рязко спиране на автобус „Б11“. Причината за това е маневра на автомобил на пътя. Жената е била кондуктор в автобуса, когато шофьорът е натиснал рязко спирачката, с цел да избегне инцидент. Кондукторката е паднала на пода, обясни говорителят на..

обновено на 31.05.24 в 10:54

Двама чужденци загинаха в Слънчев бряг /ОБНОВЕНА/

Двама чуждестранни туристи, по неофициална информация семейство, са скочили от 7-ия етаж на хотел в Слънчев бряг.  Те са загинали на място.  Около 5:30 ч. днес в Районното управление в Несебър е получено съобщение за инцидент в хотел в Слънчев бряг, при който от седмия етаж на наетата стая падат двама нидерландски граждани - жена на 44 години и..

обновено на 30.05.24 в 14:14

25-годишен шофьор блъсна жена на пешеходна пътека в Бургас

25-годишен шофьор блъсна с колата си жена, пресичаща на пешеходна пътека в Бургас. Инцидентът се случва малко след 19 часа снощи  на централния булевард "Христо Ботев" близо до пресечката с улица "Цар Петър".   Пострадалата 38-годишна бургазлийка има счупване на раменната кост и повърхностни травми  по тялото и главата , съобщават от полицията...

публикувано на 30.05.24 в 08:26

Откриха торби с метамфетамин в апартамент в "Славейков"

Пет торби с метамфетамин са намерени при проверка в дома на 48-годишен мъж от Бургас, съобщават от полицията. Жилището се намира в ж.к. "Славейков".  Общото количество наркотик е около 150 грама. Мъжът е осъждан, той е задържан за срок до 24 часа.  По случая е образувано бързо производство.

публикувано на 29.05.24 в 08:44

Въоръжен грабеж е извършен тази нощ на кметството на Шивачево (обновена)

Въоръжен грабеж е извършен тази нощ около 3.00 часа в сградата на кметството на Шивачево. Задействана аларма е издала крадците. Д вама са стреляли срещу отзовалия се на алармата охранител. Това съобщиха от Районна прокуратура Сливен, където вече се води досъдебно производство за грабеж. По първоначални данни охранителя не е отвърнал на стрелбата...

обновено на 28.05.24 в 15:06