Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в защита на общинския път в "Росенец" на днешната сесия (ОБНОВЯВА СЕ)

| обновено на 28.07.20 в 09:43

Около 100 души се събраха в защита на общинския път, който преминава покрай т.нар. Летен серай, свързан с Ахмед Доган в парк „Росенец“. С български знамена и с ограждения, на които пише „Строителен обект“ и „Забранено преминаването“ протестиращите посрещнаха днес общинските съветници и местната администрация. Повечето от тях бяха освирквани с викове „Оставка“ и „Мафия“. Някои не бяха допуснати да влязат през централния вход на зала „Бойчо Брънзов“, където се провеждат заседанията на Общинския съвет, с ироничното обяснение, че това е „Строителна площадка, тук са също сараи. Не може да се влезе, във връзка с безопасността на хората“.

Протестиращите посочиха:

„Толерирането на продължаващото беззаконие ни прави съучастници. Те са толкова убедени в беззакоността си, че изобщо не ги интересува мнението на суверена, гражданите. доста елементарно вече започнаха да стават тези беззакония, което определено дразни обществото и би трябвало на края вече да има наказани“.

„Искаме да си върнем „Росенец“. Омръзна ми от всичко, което се случва в нашата държава. Много ми се иска нещата да се оправят. Дано да успеят протестите“.

Протестиращите настояват за запазване на статута на общинския път, който отвежда до т.нар. Летен сарай на Ахмед Доган и заради поставената ограда, която спира достъпа до плажа. Две докладни записки са внесени за гласуване от общинските съветници по случая. В едната се иска отмяна на решение на Общинския съвет относно статута на общинския път, а в другата - общинските съветници от ГЕРБ искат оттегляне на решението за целия проект, предвиждащ благоустрояването на лесопарк „Росенец“, където се намира частното имение, свързано с Ахмед Доган.

Първата докладна е внесена от общинския съветник Константин Бачийски. „За деактуването на една публична собственост трябва да има доказателства, че няма нужда от този път, а аз смятам, че има нужда от този път. Така че самото решение от април месец е незаконосъобразно за мен и смятам, че Общинският съвет е длъжен да се поправи“, обясни той.

Председателят на местния парламент проф. Севдалина Турманова обясни защо е внесена докладната записка за спиране на реализацията на целия проект за парк „Росенец“ чрез оттегляне на решението за него на Общинския съвет. „Като общински съветници от ГЕРБ смятам, че нито един административен акт няма да има никакъв смисъл, ако той не получава подкрепата на гражданите на общината“, посочи тя.

По случая има и две висящи дела в Административния съд. Там частни лица и неправителствена организация оспорват законосъобразността на решението за деактуването на общински път в частен.

И още акценти от днешната сесия - предложението на Живко Табаков зелената зона да не функционира през уикенда ще бъде гласувано. Преместването на няколко училища в Бургас - т. нар. Английска гимназия да се помещава в сградата на „Добри Чинтулов“, а неговите ученици да отидат в „Йордан Йовков“ е предложението на администрацията. То също ще бъде гласувано днес, а за изказване са се записали педагогическият съветник на английската гимназия и директорът на немската гимназия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха изложба „Младежите на България в Европейското семейство“

Изложба на тема „Младежите на България в Европейското семейство“ откриха в алеята до културен център „Морско казино“. Експозицията е организирана от Националния статистически институт и Община Бургас. „Целта е да се насочи общественото внимание към младите хора в България и  частност в Бургас. Темата на тази пета изложба на НСИ..

публикувано на 01.10.24 в 13:45

Работодатели и синдикати в спор за минималната работна заплата

Минималната работна заплата да стане 1077 лева от 1-ви януари 2025-та година. Спрямо определения за тази година размер от 933 лева ще бъде реализиран ръст от 15,4% или 144 лева. Това е заложено в проект на постановление на Министерския съвет.  Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата..

обновено на 01.10.24 в 12:32

Сливенският митрополит Арсений освети нов храм в ямболското село Завой

В ямболското село Завой днес, на големия православен празник "Покров на Пресвета Богородица", сливенският митрополит Арсений освети новоизградения с дарения храм, носещ името "Покров на Пресвета Богородица".   "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси селото ни! Означава много за нас, защото никога не е имало църква тук, хората още не..

публикувано на 01.10.24 в 12:00

Няма да има тест на BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверка на..

публикувано на 01.10.24 в 09:52

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над хората за тяхна защита. Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави Света литургия в Самоков по..

публикувано на 01.10.24 в 08:29

В 11 часа тестват сирените при бедствия

В 11 часа днес ще бъде извършено тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и въздушна опасност.  Излъчваните национални сигнали за тревога и край на тревогата ще бъдат съпътствани и от гласова информация.  Целта е проверка на техническото състояние на изградената система, повишаване уменията за задействане на..

публикувано на 01.10.24 в 08:18

Благотворителен турнир събра над 2 хиляди лв. за паметник на Васил Левски

Благотворителният футболен турнир, организиран от фондация „Гордите българи“ събра 2245лв. Средствата са за изграждане на паметник на Васил Левски в Бургас. Спортното събитие се проведе в събота, 28-ми септември на игрищата на спортен център "Диалог 359 Арена" във формат 5+1. Близо 500 хил. лева са нужни за изграждането на голям паметник на..

публикувано на 30.09.24 в 16:20