Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 15 август:

Реставрирани икони на св. Богородица и св. Пантелеймон показват в Историческия музей

Свободен достъп за именниците

| обновено на 14.08.20 в 19:54

Регионален исторически музей -Бургас ще представи за първи път две новореставрирани икони от своята колекция – св. Богородица и св. Пантелеймон. Събитието е насрочено за 15.08.2020г., от 10.30 часа в Историческата експозиция на ул. „Лермонтов” 31 в Бургас.

Заедно с неповторимото усещане за омиротвореност, което иконите даряват, посетителите ще имат възможност да научат повече за иконографските специфики на представените религиозни творби, за необикновения труд на зографа и реставратора, както и за изпълнения с превратности път на „светите образи“ от храма до витрината на музея. Двете икони са подредени в Иконната зала на Историческия музей на ул. Лермонтов 31. Културните ценности са възстановени със средства от дарителска кампания, организирана от Бургаския музей.
На 15.08.2020 г., експозициите на РИМ - Бургас ще приемат безплатно всички именници, при представяне на документ за самоличност.

Археологическата, Етнографската и Природонаучната експозиции на Регионален исторически музей - Бургас могат да бъдат посещавани всеки ден от 10.00 до 19.00 часа. Историческата експозиция приема посетители от вторник до събота включително от 9.00 до 17.00 часа. Цените на входните билети са: за възрастни - 5 лв., ученици, студенти и пенсионери - 2 лв., деца до 7 г. – безплатно посещение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята на Минка Кирилова - Мони: От сиропиталището до университета

Минка Кирилова, на 21 години, е едно от момичетата включени в менторската програма "Скритите таланти на България". Тя е родена в Ямбол, отгледана в социално заведение в Елхово, след това в приемно семейство и после върната отново в Дома, това не я спира да мечтае и да се бори за по – добро бъдеще.  Приятелите я наричат Мони, тя е студентка трета..

публикувано на 20.10.24 в 17:30

Клуб за бъдеще - Бургас с множество инициативи за разделно събиране на пластмаса

Клуб за бъдеще - Бургас проведе вчера есенната акция по предаването на пластмасови капачки и кенчета в морския град. Тя е  част от мащабната кампания на „Капачки за бъдеще“ която се организира през октомври в редица градове в цялата страна. Местният клуб съществува вече повече от две години и освен, че организира и провежда..

публикувано на 20.10.24 в 17:00

Арт работилничка за деца и родители в двора на Етнографския музей в Бургас

Деца и родители могат да се включах в арт работилница. Тя се организира в двора на Етно кафене и музей в Бургас от  „Усмихнати 8мици“. От 11.00 ч. до 14.00 ч. всички ще имат възможността да създадат своята еко торба и да направят декорация на сувенир. Не е необходимо предварително записване. Заплащането ще се извършва на място. 

публикувано на 20.10.24 в 10:05

Днес се открива Музеят на невъзможното в Бургас

Днес в Бургас се открива Музеят на невъзможното. Той ще се намира на улица „Лермонтов“ №7 . В музея науката, изкуството и магията се сливат, за да пренесат посетителите в други светове и да образоват малки и големи. Анти-гравитационна стая, безкрайни огледала и различни илюзии са само част от атракциите, които очакват бургазлии и гости на..

обновено на 20.10.24 в 08:11

Бургас се включва в кампанията "Капачки за бъдеще"

Бургас се включва в есенното издание на кампанията „Капачки за бъдеще“ . Акцията се провежда днес, 19 октомври. Със събрани кенчета и капачки участват хора на различни възрасти, включват се и доброволци, съобщи Иво Попов от местния „Клуб за бъдеще“, организатор на събитието: "В кампанията се включват малки и големи. Цели семейства идват да..

публикувано на 19.10.24 в 09:10

Със спектакъл школата по атракционни изкуства отбелязва 30 години

Школата по атракционни изкуства отбелязва 30-годишнина от създаването си със спектакъл в Бургас. Той ще се проведе на 21 октомври, понеделник, от 19.00 часа в Културен дом НХК. Входът е свободен.  В спектакъла ще се включат над 30 участници в три възрастови групи. Те ще демонстрират своите умения в различни направления: хула-хоп, баланс цилиндри,..

публикувано на 18.10.24 в 16:38

Археолози откриха бронзова кана и железен шлем в Деултум

Археолозите в Националния резерват "Деултум" проведоха в началото на месеца проучвания на термите в римската колония край село Дебелт. Те вече са приключили с дейностите си в римския некропол, който се намира на юг от река Средецка. Работата тук продължи повече от 10 години, но имаме изключително интересни резултати, каза директорът..

публикувано на 18.10.24 в 12:33