Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейства морски дъждосвирци гнездят по новите укрепителни съоръжения в Атанасовско езеро

Вече са видими първите резултати от дейностите по опазване на екосистемата на Атанасовско езеро. При мониторинга на птиците, осъществяван от БДЗП в рамките на проект "Лагуната на живота" върху новите минидиги в южната част на водоема, са наблюдавани няколко семейства морски дъждосвирци с цялото си люпило малки. Това е категорично доказателство, че иновативният подход с оформяне на малки диги дава добри резултати и много по-голяма част от малките имат шанс да стигнат зряла възраст.

Изграждането на тези съоръжения е важна природозащитна дейност, чрез която се подобрява водната циркулация в езерото и състоянието на крайбрежната лагуна. Минидигите  се строят по-бързо, по-евтино, изискват по-малко човешки труд и не използват дървен материал. Широчината им е над 3 метра (в сравнение с 80 см. при старите валове), а бреговете им са полегати, което ги прави подходящо място за гнездене на "букет" от застрашени видове: саблеклюни, кокилобегачи, белочели, дебелоклюни и речни рибарки, морски дъждосвирци и други.

Бързото обрастване на минидигите с характерната за Атанасовско езеро растителност от солянка, суеда и пелин, създава много по-естествени и благоприятни за обитаване условия на птиците и особено на малките им. Дава им скривалище от хищници и неблагоприятни климатични условия и малките могат свободно да слизат до водата, да се хранят и да се връщат на по-високата част на минидигата.

В допълнение, при изграждането им се почистват и намиращите се между басейните вътрешни солени канали. Така, освен че се подобряват циркулацията на водите в езерото и връзката на отделните басейни, се подобряват и условията за водните обитатели - основната храна на птиците в езерото.

"Подобни условия гарантират много по-висока степен на оцеляване на малките на гнездящите на минидигите птици - коментира д-р Петър Янков от Българско дружество за защита на птиците, който провежда ежемесечния мониторинг на състоянието на орнитофауната в Атанасовско езеро. "Малките на тези птици, които гнездят на земята, са способни да ходят и се хранят самостоятелно веднага след излюпването си, но ако дигите са с отвесни дървени стени, както преди, те скачат във водата, за да се хранят и като не могат да се върнат на дигата, загиват. Сега с минидигите този сериозен проблем е отстранен.".

Морският дъждосвирец е птица с големина на врабче, но несравнимо по-малоброен като численост. Всъщност, солниците в Атанасовско и Поморийско езеро, както и отделни участъци по плажовете по Черноморското крайбрежие са единствените места, където тези птици гнездят в България. Според Атласа на гнездящите птици, издаден от БДЗП, у нас се размножават не повече от 150 двойки! Затова той е включен в Червената книга на България и е един от целевите видове на проекта "Лагуната на живота".

superGteam, които по време на Local Fest-a артистично го пресъздадоха на графити стената до Графичната база в полет и в компанията на солнични рачета.

Природозащитните дейности в Атанасовското езеро се извършват по проект "Лагуната на живота", изпълняват от БФБ, Черноморски солници АД, БДЗП и Заедно 2011 и финансиран от програма LIFE на Европейската комисия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До края на годината камерите на ТОЛ системата започват да снимат за скорост

До края на годината камерите на ТОЛ системата ще започнат да снимат за скорост, обяви в Пловдив служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Трябват ни работещи решения за превенция на пътните произшествия, каза още министърът. Пътната инфраструктура е основен елемент и когато я поддържаме ще може да има реални..

публикувано на 19.09.24 в 15:43

Община Бургас внесе докладна за етажен паркинг във „Възраждане“

Община Бургас е внесла в Общинския съвет докладна записка, която предвижда изработването на проект за изменение на Подробния устройствен план в квартал „Възраждане“. Това е стъпка към изграждането на етажен паркинг в тази жилищна зона.  Срещу проекта се обявиха от Камарата на архитектите и Съюза на архитектите. Двете браншовите организации са внесли в..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Бургас ще отбележи празничния ден на Независимостта с молебен и концерт

По повод 116-тата годишнина от обявяване Независимостта на Княжество България, Община Бургас организира празничен ритуал на 22 септември (неделя).  От 10:30 часа на площад "Атанас Сиреков" ще се състои тържествено издигане на националния флаг, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас, след което ще бъде извършен празничен молебен за..

публикувано на 19.09.24 в 14:23

Продължава ремонтът на пътя през Дюлинския проход

Продължава основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход, информират от АПИ. В момента се извършват изкопни дейности, оформя се земното легло, полага се геотекстил и се извършват дренажите, нужни за изграждане на отводняването. Полага се трошен камък, необходим за новата конструкция на пътя. Работи се по оформянето на скатовете и..

публикувано на 18.09.24 в 17:02

Акция по пътна безопасност се проведе и в Сливен

По повод инициативата „Ден без загинали на пътя“ КАТ-Сливен днес извършва 24-часов контрол на пътя. Целта на този тип контрол е да се популяризира идеята за нула загинали при пътнотранспортни произшествия поне за един ден. В усилията за подобряване на безопасността по пътищата се включиха Български червен кръст и Регионалната здравна инспекция. Акцията..

публикувано на 18.09.24 в 16:58

Бургас отбеляза Европейския ден без загинали на пътя с открит урок

Днес отбелязваме Европейския ден без загинали на пътя. Целта е поне за ден шофьорите да са отговорни и концентрирани зад волана.  В двора на Музикалното училище в Бургас се проведе открит урок по безопасност на пътя. Инициативата е на бургаската полиция, Община Бургас, БЧК и РИОСВ.  Малчуганите от първи до четвърти клас имаха възможността да..

публикувано на 18.09.24 в 16:49

МС реши: Всички небитови потребители на ток могат да получат компенсации

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството като промени програмата за компенсации. За изпълнението ѝ ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането. Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток..

публикувано на 18.09.24 в 15:55