Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой трябва да стопанисва инфраструктурата в "Слънчев бряг"?

| обновено на 03.09.20 в 14:21

Държавата или Община Несебър да придобие 100% от инфраструктурата в „Слънчев бряг“. Темата е на дневен ред, след стартирала подписка в курорта.

Смесената собственост, при която държавата, в лицето на едноименното акционерно дружество, стопанисва източната част на комплекса, а общината – западната, води и до други неуредици. Това коментира хотелиерът и общински съветник в Несебър Венелин Ташев:

Половината улица главна, която е между „Слънчев бряг“ Запад и Изток, улица „Първа“, половината е на държавата, половината е на общината. И поради тая причина виждате в какво състояние – имаме един коларски път. От 2009-та година ние нямаме гласувана транспортна схема на комплекса. „Пътна полиция“ няма право да прави нещо в „Слънчев бряг“. Безумни „сини зони“, в които има всичко друго, но не и коли. Движението е кой накъдето иска – натам…“, посочва Ташев.

Една от двете страни – дали държавата или общината, трябва да поеме 100% от инфраструктурата, казва и Ивайло Ляхович от Несебър:

Когато общината управлява инфраструктурата, много по-лесно можем да искаме от който и да е кмет, без значение, да се направят инвестиции. Хотелиерите имат много по-пряк достъп, защото всичко е ситуирано тука – като инфраструктура, като община, като данъци. Време е наистина тези данъци да се реинвестират в инфраструктурата“, посочва Ляхович.

Подписката продължава и в момента, искаме да насрочим извънредна сесия на 9 септември на общинския съвет, коментира Венелин Ташев.

Не трябва да се прехвърля инфраструктурата на „Слънчев бряг“ - Изток към Община Несебър. Това коментира изпълнителният директор на едноименното акционерно дружество Златко Димитров. Това няма как да се случи безвъзмездно, подчерта той:

Безвъзмездно прехвърляне би нарушило интересите на акционерите  - миноритарни и мажоритарни. Има над 3 500 акционери като физически и юридически лица, както и държавата. А ние, като ръководство, защитаваме най-вече държавния интерес. В момента около 2 млн. лв. се хвърлят ежегодно за поддръжката на инфраструктурата. Това, за да стане по-добра, това значи ли, че Община Несебър 2 – 3 или 5 милиона?“, пита Димитров.

Въпреки трудностите, за три месеца инвестирахме около 300 000 лв. в инфраструктурата в курорта, при направени над 1 милион лева отстъпки към бизнеса, посочват още от акционерното дружество.

Крайно належащо е вече да се мисли в посока някой да стопанисва цялата инфраструктура в „Слънчев бряг“. Това е мнението на бургаския депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев. По време на първия ни мандат имаше идея общината да откупи за 1 лев инфраструктурата, но не беше решено как да се обезщетят миноритарните собственици, припомни Бойчев и добави:

Тази инфраструктура изисква реинвестиране и то не малко. Съответно, общината се оправдава, донякъде – с мотиви категорични, че не е собственик на инфраструктурата и няма как да реинвестира в тази инфраструктура. Въпреки че, не е точно така. При последната промяна, мисля, в Закона за туризма, аз съм един от вносителите, които вкарахме, че с решение на общинския съвет задължително трябва да се реинвестират средства в прилежаща инфраструктура. Това, виждаме, че не е факт, затова трябва да се реши този казус“, посочва Бойчев.

Според Димитър Бойчев по-сполучлив вариант ще е държавата да стопанисва цялата инфраструктура, а не Община Несебър. Трябва да се намери решение и как ще се инвестира в тези дейности, посочи депутатът.

Потърсихме позиция и на Община Несебър, но към момента няма изразена такава от тях.

Подробности можете да чуете в прикачените файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Браншът: Държавата бави пристигането на работници от трети държави

Проблемите на туристическия бранш с работниците от трети страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите.  Липсата на синхронизация между действията на българските институции води до..

публикувано на 01.07.24 в 16:25

Ретро уикенд от 5 до 7 юли в Бургас

Ретро уикенд ще предложи Община Бургас в края на седмицата. Поредното тематично събитие ще се проведе в периода 5-7 юли, а програмата му включва ден на китайската култура с много активности, киноложка изложба, Гръцка вечер на остров Света Анастасия, както и интересни събития, свързани с духовността и изкуството на Изтока - тридневното събитие в КЦ..

публикувано на 01.07.24 в 11:24
Сниката е илюстративна

Започва лятната контролна кампания на НАП по Черноморието

Националната агенция за приходите започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. В нея ще се включват и командировани фискални инспектори от вътрешността на страната. До края на сезона предстоят над 6 000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони, паркинги и..

публикувано на 01.07.24 в 10:19

Първи исторически чартър от Узбекистан кацна на Летище Бургас

Първи исторически чартърен полет със 135 туристи от Узбекистан посрещнаха с воден салют на Бургаското летище. Гостите получиха от ръководството на летището и сувенири за спомен от страната ни. Българският посланик в Узбекистан Н.Пр.Стояна Русинова заяви, че вече се работи да бъдат осигурени полети от азиатската държава и за зимния..

публикувано на 30.06.24 в 17:24

Парното и топлата вода поевтиняват, най-много с 14% в Бургас

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна България, където цените ще са с 3 процента по-високи. Под две на сто..

публикувано на 30.06.24 в 13:32

Основни храни поскъпват на борсите у нас

Повечето основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове поскъпват на борсите в страната през последната седмица на юни, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени  (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у..

публикувано на 30.06.24 в 09:43

Първи полет от Узбекистан на Летище Бургас

Първият полет от Узбекистан на Летище Бургас е днес в ранния следобед.  Близо 150 души ще пристигнат на почивка по Южното Черноморие от Ташкент. Те ще бъдат посрещнати официално с воден салют от ръководството на летището.   На събитието ще присъства българският посланик в Узбекистан - Нейно Превъзходителство Стояна Русинова. Поканени са също..

публикувано на 30.06.24 в 07:55