Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ферма за криптовалути е разбита в Българово (ОБНОВЕНА)

| обновено на 07.10.20 в 13:40
3
Снимка: ОДМВР - Бургас

Ферма за криптовалути е разбита в Българово, съобщиха от полицията. По случая е задържан 33-годишен мъж. Полицията е извършила проверка на сградата, тъй като сметките за ток били значително по-големи от обичайното. Местните казват, че често се е случвало и срив на системата.

При акцията на полицията в сградата са намерени 75 майнери за различни крипто валути - 45 „копача“ за биткойни и 30 за друг вид круптовалута, много видео карти, вентилатори и платки, всички захранвани с електроенергия. Служителите от EVN констатирали неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, в следствие на което дружеството е ощетено в значителни размери. По предварителни данни се касае за близо 70 000 лв. месечно. "За установеното количество и съответната сума, която ще бъде калкулирана, предстои да издаден съответната фактура", посочи Крум Косев от "Електроразпределение Юг". 

Кметът на Българово Йордан Йорданов обясни, че никой от града не е имал подозрение за извършването на подобна престъпна дейност. От известно време обаче хората се жалвали за често срив на електрозахранването. „Винаги съм викал EVN, те идват, довършват си работата. Може би е трябвало аз да бъда по-внимателен и да си задам въпрос защо няколко пъти през месец-два се е получило това нещо. По едно време бях започнали през месец- месец и половина да пада напрежението точно на това място, точно на този извод на EVN“, обясни той.

Йорданов допълни, че никога не е виждал хора, които да влизат или излизат от въпросната сграда. „Няколко човека са ме питали „Кмете какви са тези климатици? С какво се занимават тези хора? Какви са тези климатици, които денонощно работят?“ Понеже от време на време, когато е много тихо, тези климатици създават едно такова бръмчене“, посочи кметът.

Преди години сградата се е ползвала за търговски комплекс. Тя е на два етажа като първият в момента не се ползва. Вторият е бил взет под наем, именно там се е провела акцията на полицията, уточни кметът. „Сградата е собственост на РПК „Черноморка“. Тя не е ползвана, тя е един цирей в центъра на Българово, защото се руши. Търсихме някакъв начин някой да я купи. Преди няколко години задължих собственика на сградата, да я обезопаси. Да сложат стъкла, да бъдат затворени вратите и прозорците, за да не могат да влизат деца. Това беше направено“, допълни кметът.

Задържаният бургазлия е отказал да съдейства на полицията. Той се опитал и да попречи на проверката  на наетото от него помещение. Задържан е за срок от 24 часа. Майнерите са иззети по образуваното досъдебно производство. Работата по случая продължава под прякото ръководство и наблюдение на Бургаска районна прокуратура.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Момче е в болница след инцидент с мотопед в Слънчев бряг

17-годишно момче е в болница след инцидент в Слънчев бряг. Случаят е от снощи, малко преди полунощ.  По неустановени до момента причини възниква катастрофа между мотопед, управляван от 42-годишен мъж от Несебър, движещ се в посока центъра на Слънчев бряг и пресичащото пътното платно момче, което е от сунгурларското село Чубра.  Пешеходецът е със..

публикувано на 05.07.24 в 09:15

Поне 10 нови автомобила очакват ямболските пътни полицаи

Над 10 нови автомобила очаква да получи Регионалната дирекция на МВР в Ямбол, повечето от тях са предназначени за "Пътната полиция". Автомобилният парк на дирекцията се нуждае от цялостна подмяна, посочи директорът на ямболската полиция старши комисар Иван Русев: " Автомобилите, с които основно разполагаме, са от порядъка на 20-годишна възраст,..

публикувано на 04.07.24 в 14:48

Министерски награди за трима сливенски полицаи

106 полицаи и служители от Областната дирекция на МВР-Сливен бяха отличени по случай професионалния празник и 145 години от създаването на Министерство на вътрешните работи. Наградите са от министъра на вътрешните работи, главния секретар на МВР и преките ръководители на служителите. Тържествената церемония се състоя на площад "Хаджи Димитър".  Трима..

публикувано на 04.07.24 в 14:40

По-малко престъпления по морето, предизвикателство е пътната безопасност

Намаляване на криминалните престъпления по Южното Черноморие в началото на туристическия сезон отчете полицията в Бургас на официална церемония по случай професионалния си празник - 5 юли. Предизвикателство пред органите на реда е осигуряването на пътната безопасност при засиления трафик през сезона.  С повече туристи, но с..

публикувано на 04.07.24 в 12:33
Полицейска проверка в Бургас.

Полицията хвана трима пияни шофьори в Поморие, Синеморец и на пътя Бургас - Средец

Трима пияни шофьори задържаха вчера полицейски служители в Поморие, на пътя Бургас - Средец и Синеморец. Водач с 1,30 промила алкохол бил хванат още 6.08 ч сутринта в Поморие край магазин на верига хипермаркети. Спреният 54-годишен водач от Варна е отказал да даде кръв за химичен анализ и е бил задържан за 24 часа. Автомобилът му е иззет и е образувано..

публикувано на 04.07.24 в 08:26

Близо 9000 кутии контрабандни цигари откриха в LED панели на ГККП Лесово

Близо 9000 кутии контрабандни цигари откриха служители на митнически пункт Лесово в LED панели за осветление, превозвани с товарен микробус. Проверката е извършена при провежданата съвместна операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и..

публикувано на 03.07.24 в 09:55

Кола на 48-годишен бургазлия изгоря тази нощ в жк „Изгрев“

Автомобил на 48-годишен бургазлия изгоря тази нощ на паркинг до блок 86 в комплекс „Изгрев“. Сигналът за пожара е подаден около 1 часа.  Установено е, че лекия автомобил изгорял в двигателния отсег и арматурното табло в купето.  Причините за пожара, както и стойността на нанесените щети, са в процес на установяване. Работата по случая..

публикувано на 03.07.24 в 08:58