Кулинарните специфики на Созопол могат да бъдат включени в картата на Slow Food, която съдържа 56 хранителни продукта, характерни за всеки един от регионите в страната. Това стана ясно по време на първата среща в морската община под мотото „Slow Food Travel - туризъм с идентичност“.
Може да се постави началото на популяризиране на созополски ресторанти, които предлагат вкуса на морската община. Това е част от кампанията „Биоразнообразие в чиния“, която се случва разади ситуацията с Ковид мерките на фермерскси пазари. Първоначалният замисъл е бил, това да става в столични заведения, каза Десислава Димитрова координатор на Slow Food за България:
"Работим с няколко инструмента, но за мен най-ценен е "Съкровищница на вкусове". В тази съкровищница имаме амбицията да съберем знанието за храни, които са на път да изчезнат. България е представена с 56 продукта. Откриването им е доста трудно, защото са семейна традиция, а ролята ни е да извадим на бял свят повече от тези съкровища. Понякога е доста тъжно, защото попадаш на продукт, който е уникален, но обречен, защото няма кой да го продължи. Примерно последният, който знае за даден продукт е възрастна жена или мъж, които с тяхното изчезване от нашия свят, изчезва и знанието за него."
Нова инициатива на Slow Food е стимулирането на бавния туризъм, чрез партньорство за различни преживявания с храна най-често с представяне на местни фермери, ресторанти или други места предлагащи храна и напитки, допълни Димитрова:
Рибата е характерната храна за Созопол, но тя в момента е в много малки количества.
Една от причините за слабия риболов край Созопол е траленето, което се прави постоянно, каза председателят на Общинският съвет в Созопол – Георги Пинелов
"Нашите рибарски кораби целогодишно тралят. Освен цацата си отива по този начин и останалата риба, дори и калканът. Това е сериозен проблем, но за мен държавата или не иска или не може да се справи с него. Има Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), която явно не си върши достатъчно добре работата. Всички знаем, че когато има забрана за улов на калкан, той пак си се вади"
Според Елена Чаушева, представител на созополския туристически и ресторантьорски бранш:
"В Созопол сме имали и традиция във винопроизводството. Добре е да помислим за някакъв сорт, имахме и винарска изба. Маринатата в Созопол също е наша, използва се за по-дълго съхраняване на рибата на времето, за да я държат по-дълго, По същия начин е и с лакердата.
Мотото на движението е “Вкусно, чисто, честно”, защото храната трябва да е чиста, производителите да получават справедливо възнаграждение за труда си, а потребители да купуват тази храна на достъпна цена.
Семейство с две деца е било спасено тази нощ от спасители на Планинската спасителна служба (ПСС) в Сливен. Четиримата са изкачвали скала, след което не са могли да слязат и това е наложило използването на алпийски методи, за да бъдат свалени четиримата – двамата родители и децата им на 5 и 7 години, каза за БНР командира на отряда Николай Сотиров...
Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” инициира възпоменателна церемония по повод 10 март - Деня на спасяването на българските евреи, жертвите на Холокоста и престъпленията срещу човечеството. Точно в 12:00 ч. и тази година, пред Паметника на благодарността в зона „Толерантност” (пространството до Община Бургас) ще бъде почетена паметта..
Във връзка с полагането на последния асфалтов пласт на кръстовището с кръгово движение на ул. „Димитър Благоев“ и ул. „Жорж Папазов“ (до бившата Стоматологична поликлиника), в периода от днес до 17 март 2025 г. временно ще бъдат затворени за преминаване на моторни превозни средства участъкът от бул. „Димитър Благоев“ между кръстовището с ул...
В понеделник ще бъде слънчево, над западната половина от страната - с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен юг-югозападен вятър и с него още ще се затопли, съобщават от НИМХ. Максималните температури ще са между 20° и 25°, по-ниски по морския бряг – между 12° и 17°, в София - около 22°. По Черноморието също ще има много слънчеви часове...
Приятелство, желание да превърнеш света в едно малко по-добро място за живеене , стремеж към личностно и професионално развитие, желание да служиш на обществото, част от което си ти. Това са идеите, които събират млади хора в Интеракт клуб Бургас – Пиргос, казаха Антония Митева, която е президент на клуба и Мартина Няголова, PR в организацията...
Сливен ще участва на 41-ото Международно туристическо изложение "Ваканция и СПА Експо 2025", в София. От днес до 11 март градът на сините камъни ще бъде презентиран на атрактивен щанд. Част от програмата е дегустация на вино и млечни продукти „Пътеводител на виното в Сливенския край“, която ще се проведе и в трите експо-дни на щанда на общината ...
Локомотив на пътнически влак се е запалил на гарата в Калофер снощи, съобщиха от противопожарната служба. Локомотивът на пътническия влак Бургас - София е пламнал по неясни засега причини. При инцидента няма загинали, пострадали са обаче двамата машинисти. Те са на 60 и 53 г., изяснява се състоянието им. Сигналът за инцидента е подаден в 18,25 часа,..
Приятелство, желание да превърнеш света в едно малко по-добро място за живеене , стремеж към личностно и професионално развитие, желание да служиш на..
Сливен посрещна Тодоровден с демонстрации на средновековна бойна езда и бойни сцени от живота на българите от тази епоха под надслов „Конете на българите“...
Локомотив на пътнически влак се е запалил на гарата в Калофер снощи, съобщиха от противопожарната служба. Локомотивът на пътническия влак Бургас - София..