Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духът на Бургас в акварелите на Ирена Иванова


20 акварелни платна подрежда в самостоятелна изложба художничката Ирена Иванова. Експозицията в галерия "Неси" в Бургас ще бъде открита с вернисаж от 16 до 19 часа. 

Бургаска художничка, но от пловдивската школа, така себе си определя Ирена Иванова. Родена в града под тепетата, завършила графика във Великотърновския университет, от години живее и работи в Бургас. Преподавател е по изобразително изкуство в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" в морския град. Казва, че акварелът е ученическа любов, към която се връща сега, за да създаде с деликатен щрих своите градски приказки:

"Исках да се усеща духа на Бургас в тази изложба, но по начина по който аз го виждам. Много често хората забравят да обръщат поглед нагоре над покривите, а там също е много красиво. "Зазоряване", "Лятна буря", "Над града" са част от заглавията. Това са настроения, които са свързани с обикновените чувства и емоции, когато се разхождам из Бургас." 

Изложбата ще остане в галерията до средата на февруари. Посещението става при спазването на всички противоепидемични мерки
Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Операта „Графиня Марица“ ще бъде представена на бургаска сцена

Операта „Графиня Марица“ от унгарския композитор Имре Калман, ще зарадва любителите на жанра в петък вечер. Под палката на Димитър Косев, зрителите ще проследят любовната история на барон Коломан Жупан с графинята. В главните роли гостуват водещите солисти на Музикалния театър – Добрина Икономова и Пеньо Пирозов. „Графиня Марица“..

публикувано на 20.06.24 в 14:10

В кино ателие с режисьора Илкер Савашкурт може да се създаде филм за Бургас

"Стъпки в създаването на документални филми" e безплатно кино ателие, водено от популярния режисьор Илкер Савашкурт, познат с многобройните си международни адаптации на телевизионни предавания и реклами. Инициативата е включена в програмата на Международен кино фестивал Бургас, който се реализира с подкрепата на Община Бургас. Завършените проекти ще..

публикувано на 20.06.24 в 13:41

ПФА "Странджа" набира изпълнители

Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ обявява конкурс за длъжностите оркестрант – гъдулка и оркестрант – гайда, съобщават от Община Бургас. Кандидатите трябва да са на възраст до 35 години и да имат минимум средно специално образование. Изискването към тях е да представят три кратки изпълнения – бавна мелодия, равноделен и неравноделен размер,..

публикувано на 20.06.24 в 13:33

Летни занимания за деца в бургаските читалища

Различни занимания за деца ще се провеждат в бургаските читалища през това лято.  Школа по керамика ще се провежда в  НЧ "Пенчо Славейков 1983"  всеки четвъртък от 17:30 ч. В ч италище „Св. св. Кирил и Методий 1985“ ще има  настолни игри и пъзели - от понеделник до петък. НЧ "Паисий Хилендарски 1928" ще посрещне децата с арт школа в съботите..

публикувано на 20.06.24 в 13:18

„Сцена под Сините камъни“ се завръща със Седмо издание

В Сливен предстои VII Национален детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“. Вече превърналият се в традиция актьорски форум привлича и посреща в разгара на лятото млади театрални формации от страната. Тазгодишното издание започва утре - 21 юни. Официалното откриване ще бъде в зала „Зора“ от 16:30 ч. В конкурсната програма на..

публикувано на 20.06.24 в 12:19

"Акага" откриват утре "Джазче"

"Акага" ще открие утре вечер в Лозенец фестивала „Джазче“.  Събитието ще бъде на сцената в морския парк . Домакините обещават незабравимо шоу през  фестивалните дни. Силен старт на културната и арт програма предвиждат в Лозенец със събития през целия юни. На 21 и 22 юни ще се проведе традиционният фестивал за джаз музика "Джазче", но с нова..

публикувано на 20.06.24 в 10:48

Знакови пловдивски художници с изложба в Бургас

Представяне 2 в 1 ще направят в Бургас знаковите за пловдивската арт общност художници Юли Шумарев и Гроздан Илиев-Графа. На откриването на изложбата  Шумарев ще говори и за книгата си „Макгахански блусове и балади“. Знакови пловдивски художници подреждат изложба в Бургас. Юли Шумарев и Гроздан Илков-Графа показват живопис и пластика в..

обновено на 20.06.24 в 08:24