Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храната в УМБАЛ: Като за 2.47 лв. - толкоз

Снимка: Иво Баев/Фейсбук

Може ли тежко – болни пациенти да закусват филия хляб със сирене и чай? Може, а ситуацията е идентична в доста държавни лечебни заведения. Бургаската Университетска болница за активно лечение (УМБАЛ) също не прави изключение.

Снимки с оскъдната храна, бяха разпространени във Фейсбук и от общинският съветник Иво Баев. Не за първи път и пациенти, и техни близки сигнализират за това, което ядат болните – хляб със сирене или макарони, както и чай. За съжаление, почти всички отказват да застанат с името си в едно интервю, в което да потвърдят. С наш репортер се свърза  и потърпевша, която, в последствие, се отказа да говори през микрофон. Но в социалните мрежи изобилства от коментари. Ето едно примерно меню, което посочват в един коментар: сутрин - филия хляб (понякога пълнозърнест) със сирене (или подобен продукт); обяд - зеленчукова супа, доста рядка, с филия хляб; вечер: филия хляб със сирене.

Като за три лева – толкова

Последната обществена поръчка, проведена от УМБАЛ – Бургас е от края на 2019 г. Тя е за доставка на храна по съответните диети за болните и за ободряващи напитки за персонала. Уточнено е, че те трябва да отговарят на рецептурника от 1984 г. и на наредба на Министерството на здравеопазването. Сумата, която заделя болницата е 430 000 лв. и това е за две години. Явява се само една фирма, с която е сключен договор – „Ален мак“. Договорът с тях е сключен през март 2020 г.

Сумата за храна, обаче, е меко казано минималистична. За диетите с номера от 1 до 15 са предвидени максимум  3 лв./храноден с включен ДДС. Въпросните 15 режима са важни за пациентите с различни заболявания. 15-та диета, например, е обща, възстановителна. Тя е преходна, за плавно преминаване от лечебно към нормално хранене. Препоръчва се и за възстановителен период на някои заболявания. Целта ѝ е да осигури пълноценно, добре уравновесено хранене. Трябва да има нормално съдържание на белтъчини, въглехидрати и мазнини, както и повишени количества витамини. Разрешени продукти са: всички млека и млечни; риба, птиче месо, хляб и хлебни изделия, обилно количество плодове и зеленчуци. Храненията трябва да са 4-5 на ден.

Каква е реалността за 3 лв./ден?

Закуската в едно от одобрените менюта 15 за пациентите на бургаската болница е хляб и сирене (последното е 50 грама); кус – кус със сирене или макарони със сирене (280 гр.) и чай със захар. За обяд се предлага супа (250 гр.), която е картофена, спаначена и зеленчукова. Описаната в менюто вечеря е домати с ориз; леща; картофи яхния, картофи с ориз или картофи плакия. Има и запечени картофи. Описаните риба, месо, обилни количества плодове и зеленчуци, отсъстват. И няма как да е иначе за три лева на ден.

Или ще ви лекуваме, или ще ядете пържоли!

Сравнението е грубо, но се доближава до истината. В клиничната пътека за даденото заболяване влиза всичко – храната, консумативите, медикаментите, лечението, заплатите на персонала. И разбира се – материалната база - ремонти, поддръжка, инвестиции. Има клинични пътеки, които покриват тези разходи, но има и такива, които не покриват. За коронавирус, например, е 1 200 лв. и често не достига, ако пациентът се нуждае от по-сериозно лечение. Частни болници слагат доплащане, но при държавните ядеш това, което има. Ако има кой да ти носи от близкия ресторант си добре, ако не – хляб и сирене. Като за 3 лв.

Реално, менюто, което се предлага в болницата, не нарушава това, което е описано в диетите. Просто е на стария принцип – ако не помага, то поне няма да навреди. Но, ако един болен се нуждае от силна храна, за да се възстанови по-бързо, ще трябва да си я осигури по друг начин. Ако може.

Не е 3 лв., а 2.47

Максималната сума за храноден на пациент е 3 лв. и тя е определена с решение на Съвета на директорите на УМБАЛ. Това, обаче, не е истинската стойност на храната, тя е по-ниска, уточни Юлия Андреева, говорител на лечебното заведение. Между 1.81 и 2.47 лв. излиза храната на пациент в УМБАЛ – Бургас на ден. Сумата е съобразена с финансовите възможности на болницата и непроменяните с години стойности на клиничните пътеки, които включват и храната.

Клиничните пътеки са едни и същи години наред. Те не са увеличавани, а даже и някои са намалявани. Увеличени са едва сега за новия рамков договор. Недоволството от храната е разбираемо, но предпочитаме повечето средства от пътеката да отиват за медикаменти. Тоест – за неща, които пряко влияят върху лечението на пациента. И, съответно, за възнаграждение на персонала, отколкото за храна“, коментира Андреева.

Именно перото за заплати е най-голямото, уточняват от УМБАЛ. Годишно имаме загуби между 35 и 50 000 лв. от неосигурени и социалнослаби пациенти, които също получават храна, поясни Юлия Андреева.

Храната, която се предлага в разписаните диети, отговаря на нормативната база, но не включва всичко, което е включено в тях, признават от болницата. Колкото за 2.47 лв. В УМБАЛ не могат да се въведат допълнителни такси, за да се предлага различна храна. На повечето от пациентите техни близки им носят храна, но има и такива, които не могат да си позволят това или няма кой да им занесе и разчитат от болничната.

Парите, които се отделят в УМБАЛ – Бургас за храна, са недостатъчни, но това е реалността. Това коментира Момчил Момчилов, бивш член на Съвета на директорите на лечебното заведение. Като доскорошен пациент, той коментира, че е доволен от качеството на предлаганата храна и поясни:

Доста от клиничните пътеки не покриват всичко, което трябва да протече като лечебен процес. Дори за медикаменти има пътеки, които не достигат и пациентите трябва да доплащат за определени медикаменти. Да, храната не е достатъчна, разнообразна и напълно съответстваща на нуждите на болния за възстановяване. Но, подреждайки приоритетите, аз лично предпочитам да има достатъчно медикаменти и достатъчно персонал“, добавя той.

Ако от парите от клиничните пътеки се отделят повече пари за храна, трябва други разходи от тях да се намалят, коментира Момчил Момчилов. Ще вземем от парите за лекарства, за заплати, за защитни средства ли, пита юристът?

Обобщението е на хората от този сектор е, че докато средствата за клинични пътеки са такива, то и храната в държавните болници ще е такава. А тя е такава, каквато може да е за 2.47 лв/ден. 

Подробности можете да чуете в прикачените файлове. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Гвоздейков: Екипите са в готовност да приемат полетите на медицинския хеликоптер

Министерството на здравеопазването трябва да каже кога ще започне да транспортира спешните случаи медицинския хеликоптер. Това каза в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той уточни, че екипажите и техническата подготовка са приключили и медицинския хеликоптер може да извършва полети.  12 летищни площадки в цялата страна са..

публикувано на 31.05.24 в 14:30

Сезонният алергичен ринит - причинители, симптоми и лечение

Според проучване 30% от хората в света страдат от алергичен ринит, а 20% е с бронхиална астма. Най-често алергиите се са предизвикани от полените, отделяни по време на цъфтежа на дървета, на треви и дори на плевели. Първите симптоми с алергични реакции у нас могат да започнат още от зимните месеци и да продължат до края на есента. Това сподели..

публикувано на 29.05.24 в 08:20

Отделение за продължително лечение на нервни болести разкриха в Котел

Отделение за продължително лечение по нервни болести бе разкрито в Специализираната болница за рехабилитация  на деца в Котел. Днес служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева присъства на откриването му. Министерство на здравеопазването отпусна безлихвен заем от 750 хиляди лева на лечебното заведение, което бе пред фалит и застрашено от..

публикувано на 28.05.24 в 20:33
Демонстрация на оказване на първа помощ.

Недостиг на специалисти за Спешната помощ в Бургас: 60% от местата са празни

В Бургас и на национално ниво трайно липсват специалисти в Спешна помощ – лекари, медицински сестри и фелдшери. В областта дефицитът е около 60% – съобщи пред БНР – Бургас председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска по повод днешния Световен ден на спешната медицинска помощ. Според нея проблемът може да се реши с..

публикувано на 27.05.24 в 08:05

Около 1300 са случаите на коклюш в България

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. Едва 100 от заразените са в болница, а нови смъртни случаи няма. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според Кунчев мерките, които бяха взети - за намаляване на възрастта на имунизиране и възможността да бъдат имунизирани бременните жени, започват да дават своето..

публикувано на 25.05.24 в 16:36

Организират безплатно обучение по Първа помощ в Бургас

Български Червен кръст-Бургас,  заместник-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светослав Тодоров и лектор по Първа помощ, организират безплатно обучение по Първа помощ за широката общественост. Събитието ще се проведе на 31 май от 13.00 до 15.30 часа в заседателната зала на Областна управа Бургас като за участие са поканени представители на институции, НПО и..

публикувано на 22.05.24 в 12:57

Здравното министерство разпореди проверка на бургаската болница „Сърце и мозък“

Министерството на здравеопазването разпореди извършването на проверка на бургаската болница "Сърце и мозък" по сигнал, подаден от БНР Бургас. Той бе във връзка с издадената от лечебното заведение електронна рецепта на пациент, видима единствено в собствената ѝ аптека, но не и в националната система,  до която имат достъп всички останали аптеки. Подалата..

обновено на 20.05.24 в 14:33