Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Морето а-ла карт

Кои са най-категоричните  морски вкусове? Къде незабравимите преживявания от крайбрежията на Турция, Грузия, Молдова, Румъния, Русия и България се съчетават с истинско гастрономическо приключение?

Краткото интегрирано меню за кулинарния бранд „Черноморска кухня“ ще дебютира през март, когато и маркетинговата стратегия  ще получи нов тласък. Първоначално в основата за кулинарната архитектура Black Sea Cuisine бяха идентифицирани 662 наименования на ястия,  от тях са предпочетени не повече от 50.

Ще има рецептурен справочник, ще бъдат подбрани и описани подходящите регионални продукти с географските им обозначанения. Задава  се и обучение в Академия Черноморска кухня, така че да бъдат подготвени подходящите кулинарни специалисти.

Владимир Баканов от Русия очертава като следващ рубеж 2025 година, когато, по думите му, Черноморската кухня е длъжна да влезе в Топ 12-13 на световните конкуренти  по разпознаваемост и предпочитаемост.

Black Sea Cuisine не е някаква безразборна съвкупност, тя е съградена като кулинарна архитектура с  храните и напитките, от които се очаква върховно удоволствие . Затова, от първоначално идентифицирани стотици наименования на блюда, остават най- категоричните.

 Желязко Атанасов от българското представителство дава подробности за поредния етап на проекта в аудиофайла:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посрещнаха милионния пътник на Летище Бургас

Щеффи Круспе е милионният пътник за този сезон. Тя беше тържествено посрещната и получи сувенири и подаръци от ръководството на летището. Щеффи Круспе пристигна в страната ни със семейството си. Те са избрали Несебър за своята ваканция. Това е първото им пътуване до България. Над 50% е ръстът на немски туристи по Южното Черноморие този сезон, като 4 % е..

публикувано на 31.07.25 в 16:45

Бургаското летище посреща милионния турист за сезона

Ръководството на бургаското летище, тържествено, ще посрещне милионния турист  за този сезон.  Той ще пристигне в следобедните  часове с полет от Лайпциг на авиокомпанията "Електра еъруейс".  С една седмица по-рано в сравнение с миналата година, както и за първи през месец юли за последните 6 години, ще бъде посрещнат милионният пътник.  Близо 70% е..

публикувано на 31.07.25 в 07:32

Удължиха срока за въвеждане на двойното етикетиране

Парламентът въвежда засилен контрол върху цените за 12 месеца - от 8 август 2025 до 8 август 2026 година. Промените в Закона за въвеждане на еврото бяха приети окончателно на второ четене. Ще има гратисен период за бизнеса от два месеца - до 8 октомври, до когато трябва да въведат двойното етикетиране и касовите бележки с цени в лева и евро...

публикувано на 30.07.25 в 14:34

Елена Иванова, хотелиер: Очакваме ръст на туристите в Слънчев бряг (ВИДЕО)

Ръст на туристи ще отчете това лято най-големият български курорт Слънчев бряг. Прогнозата е на хотелиера и член на Управителния съвет на „Съюза на собствениците“ Елена Иванова: " На 100% е запълнен капацитатът на хотелите. Отчита се ръст, ранните записвания за този сезон бяха изненадващо добри. Търсенето в момента не е спаднало, търсят се..

обновено на 30.07.25 в 11:41

Винопроизводители очакват по-слаби добиви на грозде тази година

317 нови инвестиции са реализирани в лозаро-винарския сектор, субсидирани с 38 млн. лв. Това показват данните на Държавен фонд „Земеделие“ за периода 2023-2027 година, които обяви в Бургас заместник изпълнителният му директор Димитър Горов. По Плана за възстановяване и устойчивост са изплатени до момента 196 млн. лв., с които са реализирани..

публикувано на 29.07.25 в 11:45

Зърнопроизводителите са притеснени от ниските изкупни цени

Добра е реколтата на зърнените култури в Бургаско, но земеделските стопани са притеснени от ниските изкупни цени. Жътвата приключи навсякъде в региона, като въпреки сушата добивите са задоволителни - съобщи Николай Киров, председател на местния Съюз на зърнопроизводителите.  „ Добивите при пшеницата са около 500 кг от декар, на места и..

публикувано на 29.07.25 в 10:00

Корабни места на пристанище Бургас се превръщат във водна променада

Част от местата на бургаското пристанище поради ниско газене ще бъдат трансформирани в зона с обществен достъп.  Предвижда се създаването на водна променада. Това съобщи по време на заседание на Комисията по туризъм транспортният министър Гроздан Караджов. Така вицепремиерът потвърди, че все още е на дневен ред проекта, за който отдавна се..

обновено на 28.07.25 в 16:48