Ден след като отпадна забраната за работа на заведенията в Бургас все още има такива, които не са отворили. Причините са различни -липса на персонал, зареждане с пресни продукти, обща подготовка на обектите.
Един от първите ресторанти,които отвориха на първи март, бе знаково за града заведение в близост до Ценралния плаж. Успяхме да запазим служителите си, да получим помощ от държавата и сега очакваме клиенти, обясни собственикът му Юлиян Кулев:
След такава дълга почивка, може би, малко плахо, но като че ли повечето искат и очакват да се съберат отново позаведенията, за да могат да контактуват.
Със сигурност ще има иколеги, които няма да отварят.Дано по-бързо да мине мярката за 50 % пълняемост, защото всяка мяса си носи оборот.А ако са по-малко и персоналът е същият,това се отразява на печалбата.Не се знае дали ще има и печалба.
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:
От тези, които изчакаха и не побързаха да отварят, е Валентин Димитров.Той е собственик на един от най-старите ресторанти на ул. " Богориди". В момента подреждаме и доставяме продукти. Искам всичко да е прясно, ще имаме нови неща в менюто и се надявам клиентите да останат доволни. Димитров също е успял да задържи персонала си, който е работил преди три месеца. Няма да има съкращения, въпреки че заведението ще работи на 50% процента от капацитетат си, обясни рестораньорът. Ще се постарая да запазя хората, да мине март, после нещата ще се подредят:
Така или иначе ние трябва да се погрижим за всички наши хора, толкова време си стояха в трудности и несгоди!Затова ще се постараем да осигурим работа на всички, дали ще правим подготовки, дали ще правим различни тестове на менюто, което ще е ново, имаме доста неща, които да правим.
Част от заведенията на Димитър Найденов също са отворени. Трябва да създадем такава организация,че да можем да продължим да работим и с доставката на храна у дома.Това става трудно с персонал 30-40 души, който трябва да премиене от един в друг режим на работа. Сътресенията, които предизвикват тези постоянни затваряния и отваряния се отразяват много зле на бизнеса.Надявам се, че управляващите да знят какво правят. Мног от колегите в бранша няма да издържат на още едно затваряне.Ако си мислите, че има някакво радостно въодушевление, че отваряме, не е така, подчерта той.
Един от обектите на Найденов в мола остава затворен:
Поне още седмица няма да може да отвори, защото се окомплектова персоналът.Има хора, през това време на затваряне са избрали да се пренасочат към други сфери и са напуснали този бранш.Трябва да наемаме нови хора, да ги обучаваме.
И Кулев, и Димитров и Найденов считат, че въпросът за ваксинирането на персонала засега не е дневен ред. Според тях това трябва да става доброволно, при желание от страна на служителите.
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ
Започна есенното поскъпване на основните хранителни стоки, на зеленчуците и плодовете. За последната седмица цената на потребителската кошница на едро достигна 97 лава, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Сезонното поскъпване на борсите е вече факт, отбеляза председателят на Комисията по стоковите борси и..
До 5 ноември 2025 г. се приемат заявления за предоставяне на помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия. Те са за плодове, ядки и винени лозя. Молбите по помощта се подават в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“. Подпомагането се осъществява до 80 % от действителните разходи..
Над 6400 заявления за целева помощ за отопление са подадени в Ямболска област от началото на кампанията до момента. Крайният срок за подаване на документи е до края на този месец. Най- много и през тази година са молбите за отопление на твърдо гориво, следват за електричество и най- малко за отопление на газ, уточни директорът на Регионалната..
Ден на българския производител ще се проведе днес от 11.00 часа в Изложбения център край сливенското село Мечкарево. Събитието се организира от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството със съдействието на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие". Събитието ще събере фермери, селекционери и..
Партньори от 9 държави проведоха поредната, шеста среща по проект Interreg Europe DETOCS, с домакин Община Бургас. Основен акцент е адаптирането на регионалната политика в подкрепа на декарбонизацията на туристическата индустрия след COVID-19. Чрез междурегионално сътрудничество, регионите в период до 2027 г. ще идентифицират, споделят и..
Вятърните централи в Черно море да не заемат типичните риболовни полета и ако се изграждат такива, то те да бъдат съобразени с рибно-стопанския сектор. Това е една от препоръките към Европейската комисия от рибарските общности в България и Румъния, която изготви днес Консултативният съвет за Черно море по време на заседание във Варна. Рибарите..
През август 2025 г. в област Бургас са функционирали 969 места за настаняване с общо 59 000 стаи и 148 700 легла . В сравнение с миналата година броят на обектите се увеличава с 0,8% , а легловата база – със 7,9% , показват данни на НСИ. Общият брой на нощувките е 3 185 600 , като тези на български туристи се увеличават с 2,7%..
Започна есенното поскъпване на основните хранителни стоки, на зеленчуците и плодовете. За последната седмица цената на потребителската кошница на..