Ден след като отпадна забраната за работа на заведенията в Бургас все още има такива, които не са отворили. Причините са различни -липса на персонал, зареждане с пресни продукти, обща подготовка на обектите.
Един от първите ресторанти,които отвориха на първи март, бе знаково за града заведение в близост до Ценралния плаж. Успяхме да запазим служителите си, да получим помощ от държавата и сега очакваме клиенти, обясни собственикът му Юлиян Кулев:
След такава дълга почивка, може би, малко плахо, но като че ли повечето искат и очакват да се съберат отново позаведенията, за да могат да контактуват.
Със сигурност ще има иколеги, които няма да отварят.Дано по-бързо да мине мярката за 50 % пълняемост, защото всяка мяса си носи оборот.А ако са по-малко и персоналът е същият,това се отразява на печалбата.Не се знае дали ще има и печалба.
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:
От тези, които изчакаха и не побързаха да отварят, е Валентин Димитров.Той е собственик на един от най-старите ресторанти на ул. " Богориди". В момента подреждаме и доставяме продукти. Искам всичко да е прясно, ще имаме нови неща в менюто и се надявам клиентите да останат доволни. Димитров също е успял да задържи персонала си, който е работил преди три месеца. Няма да има съкращения, въпреки че заведението ще работи на 50% процента от капацитетат си, обясни рестораньорът. Ще се постарая да запазя хората, да мине март, после нещата ще се подредят:
Така или иначе ние трябва да се погрижим за всички наши хора, толкова време си стояха в трудности и несгоди!Затова ще се постараем да осигурим работа на всички, дали ще правим подготовки, дали ще правим различни тестове на менюто, което ще е ново, имаме доста неща, които да правим.
Част от заведенията на Димитър Найденов също са отворени. Трябва да създадем такава организация,че да можем да продължим да работим и с доставката на храна у дома.Това става трудно с персонал 30-40 души, който трябва да премиене от един в друг режим на работа. Сътресенията, които предизвикват тези постоянни затваряния и отваряния се отразяват много зле на бизнеса.Надявам се, че управляващите да знят какво правят. Мног от колегите в бранша няма да издържат на още едно затваряне.Ако си мислите, че има някакво радостно въодушевление, че отваряме, не е така, подчерта той.
Един от обектите на Найденов в мола остава затворен:
Поне още седмица няма да може да отвори, защото се окомплектова персоналът.Има хора, през това време на затваряне са избрали да се пренасочат към други сфери и са напуснали този бранш.Трябва да наемаме нови хора, да ги обучаваме.
И Кулев, и Димитров и Найденов считат, че въпросът за ваксинирането на персонала засега не е дневен ред. Според тях това трябва да става доброволно, при желание от страна на служителите.
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ
С високи изкупни цени, но ограничени количества започна гроздоберът в община Стралджа. Голяма част от лозовите масиви бяха засегнати от ниските пролетни температури и сланите, пожари унищожиха над 2000 декара лозя през лятото. Втора изключително трудна година за лозарите от региона, тъй като климатичните аномалии продължават, а пожарите унищожават..
Държавен фонд „Земеделие“ отваря допълнителен прием по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, съобщават от ведомството. В периода 9 септември – 11 септември 2025 г. могат да се подават заявления за одобрение на заявители по училищните схеми за доставка на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти през настоящата учебна година 2025/2026 г. Целта е..
НАП стартира информационна кампания спрямо физически лица, за които има данни, че през 2024 година са получили доходи от хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет, наеми и др., но са пропуснали да ги декларират. Над 27 000 лица ще получат писма, имейли или обаждане по телефона, като гражданите трябва да обявят..
Успешен туристически сезон отчитат в община Царево. Курортните места в района се утвърждават като дестинация за висок и среден клас туристи , каза кметът Марин Киров. Традиционно те са предпочитани от летовници от България, както и от гости от Полша, Чехия, Германия, за първи път и от Дания. Киров коментира:„ Успешен сезон в продажбата на..
Разлика от 20 до 70% между цена на едро и дребно на основни хранителни стоки е установило наблюдение на КНСБ . Това обяви президентът на синдиката Пламен Димитров. От структурата потвърдиха, че стоят твърдо зад увеличението на минималната работна заплата на 1213 лева от 1 януари. Експертите са категорични, че няма връзка между повишението на..
Министерството на туризма съвместно с Областната администрация на Бургас стартира „ДългоЛятие“ – първата инициатива, която цели да удължи туристическия сезон на Южното Черноморие и да покаже, че регионът има какво да предложи и извън традиционните летни месеци. Кампанията представя Южното Черноморие като дестинация, която съчетава..
Несебър, един по-малко известен морски скъпоценен камък в България, пълен с бели пясъчни плажове, стар град, включен в списъка на ЮНЕСКО и достъпна храна и напитки, така гласи анотацията за българския черноморки курорт в статия на вестник "Дейли имейл“, който, в сътрудничество с easyJet, го поставя начело в своята класация за най-достъпни плажни..
С високи изкупни цени, но ограничени количества започна гроздоберът в община Стралджа. Голяма част от лозовите масиви бяха засегнати от ниските пролетни..