Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба „Селищна могила Бургас“ показва праисторията на района в Археологическия музей

Керамика и предмети от праисторически времена открити в проучена Селищна могила край Бургас могат да бъдат разгледани в експозицията на Археологическия музей. Това е най-древното селище, открито в рамките на съвременния град, разказа уредникът в музея Милена Дамаскова:

„Първите археологически разкопки на праисторически паметник на културата, проведени от специалисти на Бургаския музей, са през 2008-2009 г. Тогава екип с научен ръководител ас. Мирослав Класнаков проучва Селищната могила. Тя се намира на 10 км от града в посока кв. Ветрен, 80 м е диаметъра й, 2, 70 м. Могат да се видят някои по особени керамични форми – гърневиден съд с издължени заоблени форми върху високо кухо столче, изящни съдове украсени по специфичен начин, култова масичка с очи, кости от животни и др.“

Направената отлична реставрация на предмети и съдове дава възможност на публиката да се наслади на богатството на форми и украси, а също да обогати представите си за бита и културата на най-ранните земеделско-скотовъдни племена в този район.

В рамките на месец, в зала 2 на Археологическия музей ще може да се види и фотоизложба, показваща работата на терен по време на Експозицията работи от вторник до събота, от 9:00 до 17:00 часа.

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикален ансамбъл на Военновъздушните сили на САЩ гостува с концерт в Бургас

На концерта ще звучат популярни рок, кънтри, поп и R&B парчета, покриващи пълния спектър на американската популярна музика. Събитието очаква почитатели на 29-ти август, от 19.00 часа, открита сцена „Охлюва”. Входът е свободен. Изпълненията на формацията  Touch 'n Go включва музиката на ‘70-те, ’80-те и ‘90-те години на 20-ти век, сред които са хитове..

публикувано на 29.08.24 в 09:30

Започват Националните поетични празници "Яворови дни" в Поморие

Писателката Здравка Евтимова ще открие 66-то издание на поетичните празници „Яворови дни“. Те започват днес, 29 август и ще продължат до 1 септември в Поморие. Откриването е тази вечер пред паметника на Пейо Яворов.  Със своето 66-то издание фестивалът ще почете личността на българския поет-символист и 125 години от пристигането на..

публикувано на 29.08.24 в 09:10

Президентът Румен Радев ще присъства на откриването на "Аполония" днес

Президентът Румен Радев ще присъства на откриването на 40 –тото юбилейно издание на Празниците на изкуствата "Аполония". С концерт на симфоничният оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски и солист Светлина Стоянова в амфитеатъра на Созопол се открива фестивала тази вечер.  Над 75 събития са включени в програмата по отбелязването на кръглата..

публикувано на 29.08.24 в 08:29

Кичка Бодурова с концерт в Бургас

С концерт в Бургас продължава турнето на Кичка Бодурова, с което звездата отбелязва 50 години на сцената. Довечера на сцената на Летния театър в Морската градина певица ще припомни някои от най-обичаните си песни. Началото е в 20.30 часа. Специален гост е гръцкият изпълнител Диогенис Франсанас.  Билети се продават на каса Часовника, както и на касата на..

публикувано на 28.08.24 в 15:26

Дуетът „Димитър & Христо“ с концерт във "Флората" при вход свободен

Дуетът „Димитър & Христо“ Ви канят на концерта си „Връщам се“ в Експо център "Флора", в четвъртък, от 20.30 часа.  Ще чуете музика от албумите, в които са и характерните за дуета кавъри на български език в стил поп-рок с етно елементи. Ще си припомните и наградените им песни през годините от конкурса „Бургас и морето“.  Освен пианистът и композитор..

публикувано на 28.08.24 в 12:57

Ива Тодорова предстаяв в Бургас най-новия си стендъп спектакъл

Носителката на две награди „Икар“- Ива Тодорова Ви очаква в „Най-смешното шоу“ в четвъртък във „Флората“ След като изигра себе си в двата спектакъла „Приятно ми е, Ива“ и „ Ива е онлайн“  Ива Тодорова идва в Бургас за първи път и с новия си стендъп спектакъл „Най-смешното шоу завинаги, навсякъде и само за вас!“ То ще бъде представено на 29.08. от 20.00..

публикувано на 28.08.24 в 12:36

Две представления ще се играят в НХК, вместо в Летния театър на Бургас

Представлението "Съседите отгоре", което трябваше да се играе на 31.08. 2024 г. в Летния театър на Бургас. Театърът ще бъде представен на същата дата и час, но на сцената на Културен дом НХК. Още едно представление "Извънредно положение", се мести от Летния театър в Културен дом НХК.  То трябваше да се играе на 5 септември 2024 г. в Летен театър, но..

публикувано на 28.08.24 в 12:13