Научни работници от Института по океанология сигнализираха, че заради климатичните промени понякога в Черно море се наблюдава по-ранно затопляне на водата. Това е причина някои пролетни видове да започват да хвърлят хайвера си по-рано, обясни Йордан Господинов от Асоциацията „БГ ФИШ“. „Когато съзрява хайверът не е редно да се унищожава генофондът. Уловът на независимо кой вид преди да е хвърлил хайвера си води до намаляване на популацията. Към 1 май може да има реално заповед за забрана“, обясни той.
В момента браншът обсъжда и предложението за издаването на заповед за забрана на улова на бялата мида през размножителния й период. „За бялата мида по информация от пречиствателни центрове, фабрики и риболовци, също е назрял хайверът. Трябваше и даже имаше предложение да се забрани още от 15 април. Предложението на различните учени е 3-4, а някои предлагат 6 месеца. Ние като заинтересована страна, хората, които ловим мидата, мислим, че 3 месеца е достатъчен период да се забрани. Миналогодишната забрана даде ефект. През есента се извадиха същите количества миди като тонаж, но беше едра мида. Много малък процент от нея беше дребна“, обясни Господинов.
Предстои директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да направи доклад, който да бъде представен пред Министерството на земеделието и храните. След това ще се проведе обществено обсъждане на предложенията.
Хотелиери от Слънчев бряг обмислят протест, срещу липсата на ред и законност в най-големия български курорт, който е 75% държавен. Това съобщи за БНР Бургас Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. По думите му превозни средства, теглени от животинска тяга не би трябвало да бъдат в..
Ресторанти, барове, кафенета и други заведения все по-често имат дигитални менюта с предлаганите от тях храни и напитки. Те обаче могат да се използват само като допълнение към традиционните, но не и да ги заместят, коментира по БНР основателят на некомерсиалния проект „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. „Закачени са на чадърите на плажа или са..
Правителството ще подготви Закон за учредяване на Национален фонд "България днес и утре". Новата структура ще координира стратегическия процес по изграждане и налагане на единен бранд на България в международен план. Това стана ясно от приетата законодателна програма на правителството до края на годината. Стъпки за учредяване на Национален..
Заплатите в Бургас се покачват, но остават под средното за страната: 2 048 лв. срещу 2 572 лв. за България. По този показател областта е на 11-о място. Най-висока средна работна заплата получават наетите в столицата - 3 489 лв., а най-ниското месечно заплащане е в областите Кюстендил - 1 779 лв., Смолян - 1 801 лв. и Видин - 1 818 лева...
Незрящите хора у нас ще се ориентират по специална матрица при въвеждането на еврото. Това обясни пред БНР Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България. Има разлика в размера на банкнотите в лева и евро и матрицата ще улеснява разпознаването им. Разработен е и макет с отвори на монетите. Разликата в дължините на някои от..
На работна среща в Малта са обсъдени основните приоритети в Програмата за морско дело и рибарство, която е за периода до 2027 година. Това каза за БНР Бургас изпълнителният директор на ИАРА д-р Николай Георгиев, след срещата в морската държава. Специален акцент в разговорите в Ла Валета, между зам.-министъра Стефан Бурджев и ресорният министър на..
Около половин милион туристи са посетили остров „Св. Анастасия“ за 11-те години от съществуването на комплекса там. На Успение Богородично островът празнува, както и храмът, разположен на късчето земя край Бургас. Поради силното вълнение на морето и вятъра, обаче, тържествената програма за днес е отменена, съобщиха във Фейсбук страницата си от..
Хотелиери от Слънчев бряг обмислят протест, срещу липсата на ред и законност в най-големия български курорт, който е 75% държавен. Това съобщи за БНР..
Правителството ще подготви Закон за учредяване на Национален фонд "България днес и утре". Новата структура ще координира стратегическия процес по..
Ресторанти, барове, кафенета и други заведения все по-често имат дигитални менюта с предлаганите от тях храни и напитки. Те обаче могат да се използват..