Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стрейтлайн" отново брани в съда спорната сграда на плаж Росенец

| обновено на 07.04.21 в 22:57

Административният съд в Бургас  поднови върнатото от ВАС дело за  двуетажната постройка, която трябваше да бъде съборена като незаконен строеж.

Жалбата е на  дружество „Стрейтлайн“, представлявано от арх. Калин Тихолов срещу заповед 2183 от 28 август  2020 година на  заместник -кмета по строителство в Община  Бургас, която разпорежда " премахване на незаконен строеж двуетажна сграда". Юридическият представител на Общината трябва да изясни фактическите основания за издаването на оспорения акт, а фирмата да докаже съществуването на обстоятелствата, от които черпи права за сградата.

По делото е постъпило становище на МРРБ и писмо на областния управител, че няма  административно производство по член 80 от Закона за държавната собственост за изземване на част от поземлен имот държавна собственост с идентификатор 07079.831.94 по кадастралната карта и кадастралните регистри. Писмото е  поискано от съда, за да се потвърди, че няма  паралелно производство и да не се окаже, че двата процеса се  „бият“.

 Адвокатът на Стрейтлайн Иван Цанев  заяви: 

Дружеството има документ за собственост, въпрос на анализ на фактите е. Моите клиенти са закупили земя и четири сгради, а са продали земя и три сгради.  В резултат, тази четвърта сграда е останала тяхна собственост, и това е точно процесната сграда.  Твърдя, че е закупена от Нефтохим-това е един имот на бившето ДСО Нефтохим, който по линията на закона е приватизиран  като актив от Лукойл Нефтохим АД. Съответно то е продадено на едно от пенсионните им  дружества и след това закупено от моите клиенти. Нотариалните актове по всички тези сделки се съдържат, има ги, с изключение на един и той е от сливането –между Нефтохим и пенсионното им дружество, но така или иначе този имот е бил съществуващ по това време,  продаден  от държавата на моите доверители.  

Има списък с активите,  в тях спорната сграда  е само две стаи с навес. На кадастралната карта са  нанесени като съществуващи две сгради –едната от 104 кв.м другата от 72 кв. м., помощна с  инвентар . И до сега на кадастралната карта са само тези сгради.

Отправяме искане вещото лице да установи дали е налице идентичност между сградата, която е описана в нотариалния акт, и сградата, която е нанесана в момента в кадастралната карта. Тази сграда  фигурира в документите, представени  от ДСО Нефтохим в преписката по деактуване на имотите. Вещото лице да установи дали тези стаи, така наречена  помощна постройка,  са описани като имот 94-3 в кадастралната карта.

Дружеството представя пред съда  заповедта на областния управител   за деактуване на имота, който е частна-държавна собственост. В мотивната част на тази заповед са описани   и съответните документи от значение  за  имота. 

Юристокнсултът на Общината Ганева счита жалбата  за  неоснователна и моли да се даде възможност на вещото лице да изготви заключението. Според Ганева две стаи не са идентични на два етажа.

Следващото съдебно заседание по делото е  на 12 май от 13.40 часа в Административния  съд.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият шеф на ОД на МВР с коментар по темата рокади в РПУ-тата

"Който си върши работата-продължава да си работи! Колегите ме познават-всичко е спокойно"-така новият директор на ОД на МВР Владимир Маринов в първата си публична изява, начело на дирекцията, отговори на журналистически въпрос дали ще има кадрови смени в районните управления. Маринов присъства на церемонията, с която бе отбелязан в аванс празника на..

обновено на 13.09.24 в 17:47
Старши комисар Николай Николаев

Пожарът в сметището в Равадиново е голям колкото триетажна сграда

С пожар колкото триетажна сграда, който гори в дълбочина и краят на чието погасяване не се вижда бургаската противопожарна служба посрещна професионалния си празник. Гори последната работеща клетка от сметището, което обслужва три общини – Созопол, Царево и Приморско. Депото за отпадъци на Созопол, Царево и Приморско е почти пълно,..

публикувано на 13.09.24 в 15:31

С шествие пожарникарите в Царево отбелязаха професионалния си празник

Пожарникарите от Царево проведоха шествие по централните улици на града по случай професионалния си празник на 1 4 септември. В православен храм ,,Св. Цар Борис Михаил’’ отец Йордан Петков отслужи заупокойна молитва за загиналите служители по време за изпълнение на служебния си дълг, както и молитва за здраве на огнеборците и доброволците...

публикувано на 13.09.24 в 13:21

Тежко лято изпращат пожарникарите в Сливенска област

Изминалото лято е едно от най-тежките за пожарникарите в Сливенска област и страната през последните пет години. Това обяви главен инспектор Росен Георгиев, изпълващ длъжността началник на противопожарната служба в областния център по повод Седмицата на пожарната безопасност и професионалния празник – 14 септември.  Пожарникарите си пожелаха..

публикувано на 13.09.24 в 08:49

Мъж се е удавил край Черноморец

Мъж се е удавил край Черноморец, съобщават от бургаската полиция.  Тялото му е било изхвърлено на скалите до местностга „Акра“. Бил е облечен във водолазен костюм.  Не са открити  следи за насилствена смърт. Предстои утопсия в отделение „Съдебна медицина“ към УМБАЛ – Бургас, както и изясняване на самоличността му.  Работата по случая продължава..

публикувано на 13.09.24 в 08:36

Три автомобила са конфискувани за денонощие за шофиране с алкохол

Три автомобила са иззети за денонощие в Бургаска област заради шофиране под въздействието на алкохол, съобщават от ОД на МВР. С 1.28 промила е карал товарен автомобил 31- годишен българин, спрян за проверка в несебърския квартал «Камелия». В следобедните часове на 11 септември в Слънчев бряг е спрян лек автомобил, управляван от 54 годишен..

публикувано на 12.09.24 в 11:24

Задържаха 29 нелегални мигранти в тайници на камион край Бургас

6-ма нелегални мигранти в тежко състояние със задух са приети в областната болница в Бургас, след като на КПП на входа на града е спрян товарен автомобил, пълен с млади мъже от Афганистан. Те са открити в тайници на автомобила, а кола на бургаската дирекция на „Гранична полиция“ е преследвала товарния автомобил от странджанското село Крушевец.  29..

публикувано на 11.09.24 в 14:37