Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Признателност:

Паметник на медиците ще има пред УМБАЛ-Бургас

В основата на монумента от бронз и гранит ще бъде изписана Хипократовата клетва




Първият в България монумент в признателност към медиците и тяхната благородна професия ще бъде пред УМБАЛ-Бургас. Единственият в столицата докторски паметник е в почит  към лекарите, загинали в Руско-турската война. Проектът е на скулптора Никола Станчев и архитект Росица Йовчева. 

Скулптурна група и постамент с височина близо 3 метра предвижда идейният проект на Никола Станчев. Именитият творец посочи:

Това са двама лекари мъж и жена, които придържат болен, падащ човек. Съзнателно съм го правил в тази посока да прилича на свалянето на Христос от кръста, което хората познават, защото там става дума за човешката трагедия и човешкото съпричастие.“

Фигурите ще са от бронз, а пиедесталът от гранит. В основата ще бъде вграден текст от Хипократовата клетва и стих от химна на медиците, уточни Станчев. Това е признателност към всички в здравната система, допълни главният лекар на община Бургас д-р Лорис Мануелян:

„Визираме всички, които участват в този процес и лекари, и медицински сестри и санитари. Това ще е символ на признанието на цялото общество към тези хора, които наистина го заслужават.“

Според д-р Мануелян, ако идеята се приеме от ръководството на факултета по медицина към университет  "Проф. д-р Асен Златаров" пред паметника на площада пред УМБАЛ бъдещите медици могат да полагат и Хипократова клетва. 

180 000 лева са необходими за реализацията на идеята. Предстои да бъде обявена дарителска кампания. Община Бургас ще окаже логистичната подкрепа. Изграждането на монумента ще отнеме поне година.  

Повече чуйте в звуковите файлове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въвеждат разделно събиране на биоразградими отпадъци в поморийския квартал "Свобода"

Разделно събиране на биоразградими отпадъци въвеждат по проект в Община Поморие. Целта е да се намалят разходите за обработката и депонирането на боклука. План-сметката за услугите по сметосъбиране на морската община е 5,2 млн. лева за тази година. Като първа стъпка всички 32 блока в поморийския квартал „Свобода“ са включени в пилотен..

публикувано на 18.10.24 в 10:55
Каракал

Бургаският зоопарк представя новите си обитатели: черна пантера, сервали и каракали

Черна пантера, сервали и каракали са новите обитатели на бургаския зоопарк. Те ще бъдат показани официално на бургазлии днес от 11 часа, съобщи Община Бургас. "Те са голяма радост за бургаския зоопарк, тъй като това са едни от най-големите и атрактивни животни", коментираха оттам.  Новата територия ще предостави възможност на посетителите да се..

публикувано на 18.10.24 в 08:52

Четири комисии проверяват има ли дюни край къмпинг "Каваци - Север"

Областната управа в Бургас внесе в Службата по геодезия, картография и кадастър проект за изменение на специализираната кадастрална карта в района на къмпинг "Каваци – Север", в непосредствена близост до плажната ивица.  Според новия проект 99% от територията - 36 807 квадратни метра - са пясъчни дюни. Така площта на пясъчните дюни нарасна..

публикувано на 18.10.24 в 08:30
Снимката е илстративна.

Снижава се възрастта, на която деца у нас опитват наркотици

Възрастта, на която деца у нас започват да опитват наркотици, се е снижила до 12, 13 години. Има и фрапиращи случаи с 10-годишни деца, по данни на Националния фокусен център за наркотици и наркомании.  Според тях средно на 14 г. тийнейджърите посягат към опиоиди и инхаланти, на 15 пробват канабис, а на 16 вече знаят какво е кокаин, амфетамини и..

публикувано на 18.10.24 в 08:27

Ремонтират дворното пространство на детска градина „Слънце“ в Камено

От днес започна частичен ремонт и модернизация на дворното пространство на детска градина „Слънце“ в град Камено. Проектът е с обща стойност 200 000 лв. и включва изграждането на интерактивна детска площадка за обучение по безопасност на движението, която ще осигури на малчуганите ценни знания и умения в областта на безопасността на пътя. В рамките..

публикувано на 17.10.24 в 16:00

Слаб интерес при демонстрационното гласуване с машини в Ямболска област

При изключително слаб интерес протича демонстрационното гласуване с машини в Ямболка област. В началото на следващата седмица започват присъствените и онлайн обучения на членовете на секционните избирателни комисии в петте общини на областта. Обучения за гласуване с машина се провеждат в четири от петте общини в Ямболска област, в Болярово е..

публикувано на 17.10.24 в 15:35

В Болярово се изграждат нови зелени пространства

Нови зелени и цветни пространства се изграждат в Болярово. С цялостно обновена визия ще бъдат входно изходните артерии на града. Входът от към Бургас вече е частично залесен, предстои поставянето на билборд по повод юбилейната година за града. Работата по изграждането на новите цветни алеи продължава. Засадени са над 2 хиляди стръка теменужки и над 100..

публикувано на 17.10.24 в 15:27