Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС отмени окончателно Наредбата за палатките в Царево

Върховният административен съд отмени Наредбата за палатките в Царево. Документът беше регламентирал забрани за поставяне на каравани, кемпери и палатки на частни и общински терени.

През миналата година Административният съд в Бургас обяви за нищожни спорните разпоредби в наредбата. Впоследствие Общинският съвет в Царево оспори решението на съда. Ответникът по касационната жалба е Дончо Бораджиев от сдружението „Да запазим Корал“. Според него три от членовете в Наредбата са незаконосъобразни, защото Общинският съвет не е компетентен да налага подобни ограничения.

Чл. 27, т. 16 от Наредбата гласи: Забранява се разполагането и/или ползването на палатки, ремаркета и полуремаркета за обитаване или къмпинг, тип каравана и други съоръжения за къмпингуване и бивакуване с туристическа цел в имоти на територията на Община Царево, чието отреждане е различно от отреждане „за курортно-рекреационна дейност”, както и в имоти, определено „за курортно-рекреационна дейност” без издадено по надлежния ред разрешение от главния архитект на Община Царево.  При констатиране на нарушения по предходното изречение от тази точка, на нарушителите се налага наказание „глоба“ в размер от 200.00 до 2 000.00 лв. При повторно нарушение, на нарушителите се налага глоба в размер от 2 000.00 до 5 000.00 лв.

Другите оспорвани членове гласят, че подобни съоръжения могат да бъдат поставяни след разрешение от собственика на земята, което да е нотариално заверено, в рамките на седем дни да бъде предоставено копие от документа в Общинската администрация и в местното полицейско управление. Освен това, споменатите вече наказания важат и за самия собственик на парцела, където са разположени.

Според ВАС, първоинстанционният съд правилно е приел, че Общинският съвет в Царево не е компетентен орган по тези въпроси, които са уредени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Според него те са в правомощията на министрите на околната среда и водите, на туризма, на регионалното развитие, на земеделието.

„Обществените отношения, свързани с къмпингуване и бивакуване с туристическа цел, включително разполагането на палатки, ремаркета и полуремаркета за обитаване или къмпинг, тип каравана и други съоръжения, предмет на цитираните по-горе разпоредби от Наредбата, не са отношения, свързани с опазване на обществения ред, неуредени от нормативни актове от по-висока степен, тъй като са предмет на регламентация от Закона за устройство на черноморското крайбрежие“, се посочва в решението на ВАС.

Според Закона в зоните "А" и "Б", извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, могат да се обособяват места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани.

Решението на съда е окончателно. Община Царево трябва да заплати 1000 лева разноски по делото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът постанови за Живко Бъчваров парична гаранция от 5 000 лева

Бургаският окръжен съд постанови парична гаранция от 5 000 лева за Живко Бъчваров , срещу когото е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на двама души. При тежкия пътен инцидента на 26 септември на бургаската улица "Крайезерна" загинаха съпрузите от квартал „Долно Езерово“ Данка и Георги Манакови. Трети човек, който се е..

публикувано на 27.09.24 в 18:28
адм. ръководител на Окръжна прокуратура в Бургас Георги Чинев

До 15 години затвор за шофьора, убил двама пешеходци на ул. "Крайезерна"

Окръжната прокуратура в Бургас повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 22 годишния шофьор, който затисна с микробуса си в товарен автомобил трима пешеходци. При пътния инцидент загинаха семейство мъж и жена, които се придвижваха по уличното платно към безмитна зона, където работят. Шофьорът е задържан, като предстои..

публикувано на 27.09.24 в 16:14

Млад шофьор с нарушения е водачът, задържан за смъртта на семейство на улица "Крайезерна"

Млад шофьор с нарушения е водачът на буса, който бе задържан за тежкия пътен инцидент на улица „Крайезерна“, при който загинаха двама души. Това съобщи заместник-началникът на „Пътна полиция“-Бургас Константин Вангелов. Старши инспекторът поясни: "22-годишният водач преминава покрай други паркирани товарни автомобили, може би не оставя..

обновено на 27.09.24 в 15:08

Прокуратурата повдига обвинение на шофьора, убил съпрузите на ул. "Крайезерна"

Окръжната прокуратура в Бургас привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа водача на камиона, който вчера прегази мъж и жена в северната промишлена зона, съобщиха оттам. Двама съпрузи загинаха при тежък пътен инцидент в Бургас   Семейството загина на място, притиснато от камиона до спрели на тро тоара ТИР-ове, на път за..

обновено на 27.09.24 в 14:22

Баща и син от кв. "Победа" са задържани за притежание на наркотици

Баща и син от бургаския квартал "Победа" са задържани за притежание на наркотични вещества, съобщиха от ОДМВР.  В дома им на ул."Опълченска"  е извършено претърсване по сигнал.  Задържаните са  на 43 и 19 години. И двамата са криминално проявени. В къщата, освен 43 годишния криминално проявен и осъждан бургазлия, 42- годишната му..

публикувано на 27.09.24 в 14:07

Задържаха двама поморийци за производство на метамфетамин

Двама поморийци са задържани за производство на наркотични вещества, съобщават от полицията. Те са  на 37 и 40 години и според униформените са замесени в производство на метамфетамин.   Полицаите се натъкват първоначално на прекурсори за производството му в колата на по-възрастния от тях, която е спряна за проверка на ул. „Манастирска“. Там..

публикувано на 27.09.24 в 12:29
Снимката е илюстративна

Двама пътници пострадаха при инциденти с градски автобуси в Бургас

Двама пътници пострадаха при два различни инцидента в градски автобуси в Бургас вчера, информират от полицията.  При първия на бул „Янко Комитов“ при рязко потегляне на рейса от спирката на пода в автобуса пада 64-годишен пътник от Бургас . Той е с леки наранявания.  Прегледан е в областната болница и освободен за домашно лечение.  Два часа..

публикувано на 27.09.24 в 11:33