Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да приготвим агнешкото месо и козунака за Великден?

| обновено на 29.04.21 в 10:45
Снимка: www.kulinarno-joana.com


Великденските празници наближават и вече започваме да се замисляме какво да предложим на празничната трапеза. Приготвянето на традиционния козунак крие рискове. Агнешкото месо също. Специфичната миризма, с която хората го свързват, идва от мазнината, но ако тя бъде отделена, няма да се усеща, обясни кулинарният блогър Йоана Петрова.

При приготвянето на агнешкото месо може да включим червен пипер, кимион и дори кардамон, който дава по-цитрусов аромат. Йоана Петрова поясни, че месото може да поеме много и различни подправки. „Лимонова кора също му подхожда, но нека не забравяме и зелените билки и подправки. Разбира се най-отива розмарин на агнешкото месо. Може да се включи мащерка, мента или риган в средиземноморски стил ако се приготвя“, обясни блогърът.

Времето за печене също е специфично при агнешкото месо. „Времето зависи от това каква част печем от месото. Ако са например котлетите, където месото е доста деликатно и крехко, тогава не ни трябва много време. Месото трябва да остане сочно. Ако печем бутче или плешка, тогава можем да го задушаваме по-дълго време във фурната – в началото покрито, а след това да се открие, за да може да се запече хубаво на повърхността и да стане коричка. Тогава времето може да варира от 2 дори до 4 часа. Зависи от това каква температура сме сложили на фурната. При 180 градуса около 3 часа ще имаме хубаво задушено месо“, обясни Петрова.

Доброто настроение е най-важно за приготвянето на козунаците. Има тънкости, които са важни да се спазват, за да се получат така желаните конци. „Важно е да използваме брашно с по-високо протеиново съдържание и разбира се дълго месене. Хубаво е в козунака да има два вида мазнина – едната да е животинска, а другата да е растителна. Животинската може да е с краве масло или свинска мас. При растителната може да използваме неутрално на вкус олио – слънчогледово или от гроздови семена“, обясни блогърът. Важно е захарта козунака да не е твърде много. Причината е, че ако прекалим ще попречим на образуването на конците. „Правилото е около 300 гр. захар за 1 кг. брашно. Козунакът хем е сладък, хем имаме добре развит глутен, съответно и хубави конци“, допълни Йоана Петрова. Относно ароматите може да се използват ванилия, лимонова кора, а пълнежът е въпрос на въображение и вкус. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Емил Гепов - фризьорът, който подстригва безплатно деца в неравностойно положение

Емил Гепов е фризьор отскоро и когато започва в тази професия решава, че трябва да го направи с благотворителен жест и за това подстригва безплатно деца в неравностойно положение. Той е на 29 години, семеен с едно дете. Преди е работил в сферата на туризма. Обиколил е много страни по света. Живял и работил е в Англия, Германия, дори на Канарските..

публикувано на 29.09.24 в 17:45

Надя Лашева, майка на две деца, се нуждае от помощ за лечението си от тежко заболяване

Надя Лашева е член на групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, преди месец тя разбира, че страда от рядък вид рак на костите, има 10-сантиметров тумор в коляното.  Тя е е майка на две деца, като дъщеря ѝ страда от муковисцидоза - генетично заболяване. Представихме ви я през юни 2022 година в рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“, в..

публикувано на 29.09.24 в 17:25

"ЕВА В НЕДЕЛЯ" НА 29 СЕПТЕМВРИ ОТ 13 ДО 15 ЧАСА ПО БНР-БУРГАС

В последната неделя на септември прегръщаме всеки подарен час топлина, но и усещаме как меланхолията на настъпилата календарна есен, се опитва да ни завладява с хладните утрини или ранното стъмняване. Сега е моментът за ново хоби.  Хобитата, които са глътка свеж въздух в изпълнения с напрежение и стрес делник, а после се превръщат в нещо повече,са..

обновено на 29.09.24 в 10:46

„Духът на Келтите 2024” ще се проведе днес в Бургас

Международен келтски фестивал „Духът на Келтите 2024”  ще се проведе днес пред експо център Флора в Бургас. Той се организира от сдружение "Историческо наследство", а за него пристигат участници от Ямбол, Пловдив и Румъния. Бургаското сдружение заедно с организаторите ще представи традиционните шотландски и ирландски игри, провеждани по келтските..

публикувано на 29.09.24 в 09:46
Мария Бакалова

Мария Бакалова в главната роля на нова комедия на Джейсън Джеймс

Мария Бакалова е получила главната роля в бъдещата комедия на Джейсън Джеймс  All Night Wrong (“Нощта на грешките”), съобщи БТА . Филмът е продуциран от независимата компания Resonance Film & Video, базирана във Ванкувър, Канада. Нейно дело са предишни филми на основателя ѝ, режисьора Джеймс, като „Изгнаник“ (Exile, 2023) и „Това особено чувство“..

публикувано на 28.09.24 в 12:26

Канят на средновековен събор “Помни славата -Туида 2024“ край Сливен

Средновековният събор “Помни славата -Туида 2024“ ще се проведе на крепостта "Туида" край Сливен. Това е осмото му издание и то ще се проведе от 4 до 6 октомври.   По време на събора групи с участници от цялата страна и чужбина ще пресъздадат живота и военното дело на обществата, населявали укреплението в периода от Късната античност до Второ..

публикувано на 27.09.24 в 15:05

Бургаски старт на видеоклипа на песента "Здравей" на Мери Бойс Бенд

Мария Мутафчиева представи видеоклипа на новата си песен „Здравей“. Групата й „Мери Бойс Бенд“ го снима в края на август в Бургас. Мястото е емблематичният булевард „Богориди“ пред Археологическия музей.  Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Община Бургас. „Здравей” е първият  сингъл от новия албум на групата. Мери сподели, че е..

публикувано на 26.09.24 в 13:27