Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да приготвим агнешкото месо и козунака за Великден?

| обновено на 29.04.21 в 10:45
Снимка: www.kulinarno-joana.com


Великденските празници наближават и вече започваме да се замисляме какво да предложим на празничната трапеза. Приготвянето на традиционния козунак крие рискове. Агнешкото месо също. Специфичната миризма, с която хората го свързват, идва от мазнината, но ако тя бъде отделена, няма да се усеща, обясни кулинарният блогър Йоана Петрова.

При приготвянето на агнешкото месо може да включим червен пипер, кимион и дори кардамон, който дава по-цитрусов аромат. Йоана Петрова поясни, че месото може да поеме много и различни подправки. „Лимонова кора също му подхожда, но нека не забравяме и зелените билки и подправки. Разбира се най-отива розмарин на агнешкото месо. Може да се включи мащерка, мента или риган в средиземноморски стил ако се приготвя“, обясни блогърът.

Времето за печене също е специфично при агнешкото месо. „Времето зависи от това каква част печем от месото. Ако са например котлетите, където месото е доста деликатно и крехко, тогава не ни трябва много време. Месото трябва да остане сочно. Ако печем бутче или плешка, тогава можем да го задушаваме по-дълго време във фурната – в началото покрито, а след това да се открие, за да може да се запече хубаво на повърхността и да стане коричка. Тогава времето може да варира от 2 дори до 4 часа. Зависи от това каква температура сме сложили на фурната. При 180 градуса около 3 часа ще имаме хубаво задушено месо“, обясни Петрова.

Доброто настроение е най-важно за приготвянето на козунаците. Има тънкости, които са важни да се спазват, за да се получат така желаните конци. „Важно е да използваме брашно с по-високо протеиново съдържание и разбира се дълго месене. Хубаво е в козунака да има два вида мазнина – едната да е животинска, а другата да е растителна. Животинската може да е с краве масло или свинска мас. При растителната може да използваме неутрално на вкус олио – слънчогледово или от гроздови семена“, обясни блогърът. Важно е захарта козунака да не е твърде много. Причината е, че ако прекалим ще попречим на образуването на конците. „Правилото е около 300 гр. захар за 1 кг. брашно. Козунакът хем е сладък, хем имаме добре развит глутен, съответно и хубави конци“, допълни Йоана Петрова. Относно ароматите може да се използват ванилия, лимонова кора, а пълнежът е въпрос на въображение и вкус. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна подготовката за 18-ия Фестивал на пясъчните фигури в Бургас

Започна подготовката на осемнадесетото издание на емблематичния Фестивал на пясъчните фигури в Бургас. Екипът изглажда терена и оформя пирамидите, върху които ще се изграждат пясъчните скулптури. Художниците вече работят по своите проекти, а темата тази година обещава да привлече вниманието както на деца, така и на възрастни. Фестивалът ще бъде..

публикувано на 28.05.25 в 12:40

Томас Гаро, учител: Искам да провокирам учениците да мислят и да бъдат добри хора

Томас Гаро е бургаски преподавател, който работи вече 10 години в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“. Той преподава „Паркостроителство и озеленяване”. Влиза като учител в гимназията, която е завършил, на 25 години и вече има зад гърба си десетилетие стаж в тази професия. И понеже е човек с..

публикувано на 25.05.25 в 15:00

Вениамин - бургазлията, който сбъдва мечтите си с талант и постоянство

Вениамин е талантлив, можещ, търсещ изпълнител, който тепърва ще покорява сцени, не само у нас, но и по света.  Младият бургазлия спечели 13- тото издание на предаването „Като две капки вода“ и казва че е сбъднал една от мечтите си. Той има опит с телевизионните формати – преди е участвал в две музикални предавания и дори стигна..

публикувано на 25.05.25 в 14:00

Пламена Гиргинова - оперната прима, която обича да се предизвиква в музиката и в живота

Сопраното Пламена Гиргинова е родена в София. Завършва Първа немска гимназия. След повече от 10 години като хорист и солист на Детския хор на Българското национално радио, тя започва да учи класическо пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Мила Дюлгерова и завършва с магистърска степен и..

публикувано на 25.05.25 в 13:00
Снимки: Фондация Геа Челониа-
Център за спасяване на сухоземни костенурки

Благотворително парти в неделя за Световния ден на костенурките

Инициативата цели да привлече вниманието към оцеляването на едни от най-древните същества на нашата планета, които са считани за символ на дълголетие, мъдрост и богатство. По този повод единственият център за спасяване на сухоземни костенурки у нас прави благотворително костенурково парти в неделя, 25 май от 11 часа. Събитието ще се проведе в..

публикувано на 25.05.25 в 08:30
Архив

Дни на отворените врати при Укритието за наблюдение на птици на Атанасовското езеро

Дни на отворените врати при Укритието за наблюдение на птици на Атанасовското езеро ще се проведат от днес до 21 май.  Инициативата е по повод Европейския ден на „Натура 2000“.  Посетителите ще могат да се включат в лекции за наблюдаваните птици, включително и на защитените видове.  От регионалната екоинспекция са подготвили модно дефиле с..

публикувано на 19.05.25 в 08:31

Бургазлията Вениамин спечели 13-тия сезон на "Като две капки вода"

Вениамин е безапелационния победител в 13-тия сезон на шоуто „Като две капки вода“. Пред 40 000 души на националния стадион „Васил Левски“ на финала той изпя песента на Краля на попа Майкъл Джексън They Don’t Care About Us, чието послание е свързано с борбата за равенство на всички хора по света.  Почетното второ място зае Михаела Филева с..

публикувано на 19.05.25 в 07:40