Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекратиха предсрочно договора на управителя на Поморийската болница

Д-р Женя Караилиева е посочила лични причини, в здравното заведение тече и одит


Договорът на управителя на МБАЛ-Поморие бе прекратен предсрочно с решение на Общинския съвет днес. 

Съветниците единодушно гласуваха за освобождаването на д-р Женя Караилиева-Георгиева от длъжността управител. Инициативата е нейна. Тя е депозирала заявление за напускане на болницата и като лекар ендокринолог. Д-р Караилиева пое болницата през 2016 година, когато тя беше пред фалит с дългове от над 800 000 лева. Сега здравното заведение има само текущи задължения. Сред първите е, които влизат и в разкритото заради пандемията ковид отделение.

На заседанието днес общинският съветник от БСП Никодим Стоянов поиска яснота за причините, довели до отказа на д-р Караилиева да продължи договора си, както и кога на съветниците ще бъде представен одит за текущото състояние на здравното заведение. 

Причините, които е посочила са лични, поясни кметът Иван Алексиев:


"Д-р Караилиева още в края на март заяви, че вече не издържа на напрежението и иска да се оттегли като главен лекар. Задачата, която й е била поставена преди пет години, когато пое болницата - да я стабилизира, е изпълнена. Тя мисли, че вече си е свършила работата заради която е започнала. Иска малко спокойствие и затова се оттегля."

 Алексиев изрази и благодарност към д-р Караилиева, която е успяла от 60 хиляди лева месечно да постигне заработка на болницата от 140 хиляди лева. Поморийската болница е финансово стабилна, увери градоначалникът.

Тъй като обаче управителят напуска преди изтичането на договора, в болницата тече одит, който ще е готов най-късно до 20 май, стана ясно още днес. 


Общинските съветници записаха в решението си, че прекратяването на пълномощията не освобождава управителя от отговорност, ако на дружеството са нанесени вреди. 

 Д-р Караилиева днес отказа коментар. 

Водят се разговори за временно изпълняващ длъжността, а на следващата общинска сесия през май ще бъде обявен конкурс за главен лекар на болницата, така че до есента да има титуляр. 

Докато преди пет години се чудехме дали МБАЛ трябва да съществува, в тежката пандемична ситуация доказахме, че има нужда от нашата болница на здравната карта на региона, категорични са от общината. Освен жителите на Поморие, болницата обслужва и общините Руен и Несебър. 

Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

Свързани новини

Освобождават от длъжност управителя на поморийската болница

Управителят на поморийската болница ще бъде освободен от длъжност днес. Това е една от точките в дневния ред на 19-тото заседание на Общинския съвет в Поморие. Началото е в 10 часа в Градската художествена галерия.  Д-р Женя..

публикувано на 28.04.21 в 07:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галя Кондева: До 15 октомври НЗОК ще се разплати на аптеките с пари от резерва

До 15 октомври Здравната каса ще се разплати на аптеките с пари от резерва си, за да бъде покрит преразходът за постигане на 100% реимбурсация на лекарствата за домашно лечение на сърдечносъдовите заболявания, които заболявания са водещата причина..

публикувано на 20.09.24 в 15:52

След месец в реанимацията на УМБАЛ Бургас мъж от Айтос живее втори живот

„Никога не сме го виждали в толкова добро състояние. Баща ми е сред нас само благодарение на лекарите от реанимацията на УМБАЛ Бургас. Нека всички да разберат, че това са специалисти, с които Бургас трябва да се гордее. Те нито за миг не се отказаха да..

публикувано на 20.09.24 в 12:09

Д-р Дора Стоева представя книгата си „Наркоманията като медико-социален проблем“

Д-р Дора Стоева ще представи новата си книга „Наркоманията като медико-социален проблем“ и ще отговаря на въпросите, задавани от присъстващите. Инициативата е подкрепена от Община Бургас. Събитието е днес  (20 септември) от 18.00 часа в Регионална..

публикувано на 20.09.24 в 08:41

Епидемични нива на COVID в Бургас установи лаборатория към СУ

В Бургас има епидемични нива на COVID, предупреди в интервю за БНР Бургас вирусологът и молекулярен биолог д-р Сергей Иванов. Той ръководи лаборатория към Софийския университет, в която изследва проби от отпадните води на четирите най-големи..

публикувано на 19.09.24 в 17:40
д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз представи данни от СЗО

Програмата за силанизация е редуцирана тази година

Националната програма за детското дентално здраве включва освен силанизация още три направления, сред които устна хигиена, хранене и флурна профилактика. Семинар по темата събра както представители на Българския зъболекарски съюз, начело с..

публикувано на 19.09.24 в 14:14

Проучване: Българските деца нямат навик да ядат риба, плодове и зеленчуци

Българското дете няма навик да яде риба. Всяко пето дете у нас не яде риба. Няма такава кулинарна традиция. Това е един от изводите от огласено национално представително проучване на хранителните навици на децата у нас. Това е възрастта,..

публикувано на 19.09.24 в 12:28

В изнесена приемна на РЗИ в Камено ще сдвояват смарт устройства с ел. здравни досиета

В 10 часа в читалището на Камено служители на Регионалната здравна инспекция ще сдвояват смарт устройства с личните електронни здравни досиета на желаещи жители на града.  Те трябва предварително да са инсталирали приложението „еЗдраве“ на мобилния си..

публикувано на 19.09.24 в 08:30