Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Стела Балтова: Не задължаваме работодателите да ваксинират персонала си


Стикерите за 100% ваксиниран персонал са дискриминационни и ще доведат до различни проблеми за бизнеса. Това посочват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Министърът на туризма Стела Балтова коментира, че не изискват  работодателите задължително да ваксинират служителите си. Част от хотелиерите също подкрепят тази мярка. Министърът участваше в кръгла маса в Бургас, свързана със здравния туризъм в страната. От бранша представиха своите предложения, за да се подобри този вид услуга.

Един от проблемите е, че мярката за издаването на стикери за ваксиниран персонал може да доведе до отлив на служители, посочват от БХРА. Според тях имунизацията трябва да е доброволна и да отчита индивидуалните здравни нужди.

„Ние в никакъв случай не бихме си и позволили да поискаме подобно нещо от работодателите, от хората. Същевременно, когато един потенциален турист избира една дестинация, той следи два показателя – единият е свързан със заболеваемостта, а другият е броят на ваксинираното население“, обясни министърът на туризма Стела Балтова.

Един от хотелите в курортния комплекс „Албена“ е сред първите получили този стикер. Очакваме да получим още 10, обясни Маргита Тодорова, търговски директор на „Албена“. „Смятам, че стикерът допринася за по-добрата информираност“, допълни тя.

Нина Сотирова е барман в бургаски хотел и още не е ваксинирана. „Все още обмислям дали да се ваксинирам или не.  От една страна съм съгласна, че е добре служителите да са ваксинирани. От друга пък, ако има странични ефекти от тази ваксина и ти го причиниш на служителя си, правилно ли е“, обясни тя.  

В Бургас днес се проведе кръгла маса, свързана със здравния туризъм в страната. Имаме 4 предложения, за да се подобри тази услуга, посочи Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по Балнеология и СПА туризъм. „Първото е подпомагане на българските общини с инфраструктурни проекти, които касаят развитието на здравния туризъм. Втората насока и предложение е да се подпомогнат хотелските комплекси да приведат своите системи за отопление, за отпадни води в съответствие и в унисон със „Зелената сделка“. Другото е дигитализация – ние предлагаме да се създаде специална платформа, която да представя здравния туризъм в национален план с всяка една община – минералната вода, какъв е съставът, показания, противопоказания, кал. Тази национална платформа може да е по подобие на Хърватска и Бавария. Друга тема са ваучерите за здравна превенция – взимаме добрия пример на Чехия“, обясни тя.

Работим активно с Германо-българската камара за привличане на туристи, посочи Стела Балтова.  „По линия на техните здравни каси. В много напреднал стадий е развитието на тези отношения. В момента, разбира се, нашата целенасоченост е ние да имаме един сезон, който е здрав. Да възстановим туризма, макар че той няма да бъде такъв, какъвто беше. Самите туристи подхождат към дестинациите. Те искат да отидат там, където има ниска степен на заразеност от Ковид 19 и много висока степен на ваксинация“, допълни тя.

Министърът посочи, че в момента страната ни е на 23-то място в Европейския съюз по заболеваемост от Ковид 19.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До края на годината ще бъдат договорени 50% от бюджета на Програмата за морско дело и рибарство

Около 50 % от бюджета на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021–2027 г. ще бъде договорен до края на 2025 г. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на земеделието и храните Стефан Бурджев с представители на сектора в Бургас. Общият бюджет възлиза на над 237 млн. лв., като вече са сключени 84 договора на стойност..

публикувано на 12.09.25 в 18:00

Комисията по туризъм даде старт на Туристическия гаранционен фонд

Комисията по туризъм в Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за туризма, които предвиждат създаването на Туристически гаранционен фонд за защита на потребителите на пакетни туристически услуги. Фондът, чието учредяване се бави от години, ще осигурява финансова защита при несъстоятелност на туроператори. Министърът на туризма..

публикувано на 12.09.25 в 13:40

Трудна година отчитат лозарите от община Стралджа

С високи изкупни цени, но ограничени количества започна гроздоберът в община Стралджа. Голяма част от  лозовите масиви бяха засегнати от ниските пролетни температури и сланите, пожари унищожиха над 2000 декара лозя през лятото.  Втора изключително трудна година за лозарите от региона, тъй като климатичните аномалии продължават, а пожарите унищожават..

публикувано на 10.09.25 в 09:10

Държавен фонд „Земеделие“ отваря допълнителен прием по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Държавен фонд „Земеделие“ отваря допълнителен прием по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, съобщават от ведомството.  В периода 9 септември – 11 септември 2025 г. могат да се подават заявления за одобрение на заявители по училищните схеми за доставка на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти през настоящата учебна година 2025/2026 г. Целта е..

публикувано на 08.09.25 в 17:00

С писма и обаждане по телефона НАП напомня на граждани да декларират доходите си

НАП стартира информационна кампания спрямо физически лица, за които има данни, че през 2024 година са получили  доходи от хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет, наеми и др., но са пропуснали да ги декларират. Над 27 000 лица ще получат писма, имейли или обаждане по телефона, като гражданите трябва да обявят..

публикувано на 05.09.25 в 14:00

Царево предпочитано от висок и среден клас туристи, отчитат успешен сезон

Успешен туристически сезон отчитат в община Царево. Курортните места в района се утвърждават като дестинация за висок и среден клас туристи , каза кметът Марин Киров. Традиционно те са предпочитани от летовници от България, както и от гости от Полша, Чехия, Германия, за първи път и от Дания. Киров коментира:„ Успешен сезон в продажбата на..

публикувано на 05.09.25 в 09:30

КНСБ: Разлика от 20 до 70% между цена на едро и дребно на основни храни

Разлика от 20 до 70% между цена на едро и дребно на основни хранителни стоки е установило наблюдение на КНСБ . Това обяви президентът на синдиката Пламен Димитров.  От структурата потвърдиха, че стоят твърдо зад увеличението на минималната работна заплата на 1213 лева от 1 януари. Експертите са  категорични, че няма връзка между повишението на..

публикувано на 04.09.25 в 15:55