Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти алармират:

Отводняването на Северния обход застрашава Атанасовското езеро

Настояват за спешни мерки от общината и държавата



Експерти поискаха спешни мерки за предотвратяване на риск от екологична катастрофа, свързана с Атанасовското езеро. Според тях екосистемата и солеността му са застрашени заради големия отток сладки води към него. Те ще нарастват още с отводняването на Северния обход, чиито води също ще се заустват в охранителния канал на езерото, стана ясно на среща на обществения съвет за устойчиво развитие на водната зона.

Предстои пускането на Северния обходен път, който също ще зауства в този канал на езерото и има риск нещата да станат наистина много драматични. Защото едни от най-сериозните проблеми винаги са били свързани с наводненията и притока на сладка вода, което тотално променя екосистемата“, каза Радостина Ценова от фондация Биоразнообазие.

Ценова припомни, че при надненията през 2015 г. нивото от 30 см. се вдига на метър и то със сладка вода. Това довежда до изчезването до кавказкото попче и обливането на цялата инфраструктура, която се ползва и от солодобива, и от птиците. Трябва да се вземат спешни мерки, преди да е станало късно и дойде високата вълна, подчертаха екпертите.

Обходният канал на езерото и в момента поема голям отток води. Те се събират от водосбор от 240 хиляди декара, а с урбанизацията и строителството още се увеличават и има риск солеността на езерото да бъде компрометирана. Южният канал се влива в помпена станция, която се ослужва от Черноморски солници, обясни Диян Томов главен технолог в дружеството

Тези големи водни обеми, които постъпват дружеството не е в състояние да ги отвежда в морето. В момента ние разполагаме с една помпена станция, с което отвеждаме цялото водно количество, което постъпва от тези 240 000 декара. Решаването на проблема зависи от държавата, от общината, защото общината е един от големите ползватели на обходния канал. Установени са 8 зауствания на дъждовната канализация на жк. „Изгрев“ и „Зорница“ директно в обходния канал

Сигнализи са поданени в общината и в областната администрация. Разрешението на проблема е в гравитачно заустване на южния охранителен канал в морската акватория, за което са необходими между 2 и 3 млн. лв., стана ясно на срещата.

Участниците в нея се обединиха около мнението Атанасовското езеро да стане зелен коридор, който да свързва Бургас с неговите нови прилежащи зони. От фондация Биоразнообразие ще внесат предложения цялата НАТУРА 2000 на Атанасовкото езеро да бъде интегрирана в плановете за развитие на община Бургас, за да се използва огромния потенциал на зоната. 

Наред с  използване на басейните с луга и кал, от фондацията работят за разширяване на туристическия поток навътре в района, не само по крайбрежието. Част от възможностите да се използва тази зелена система в прилежащите квартали е изградения миналата година 30-км вело маршрут около цялото езеро 

Повече чуйте в прикачения файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три дни без топла вода в няколко бургаски комплекса

За 3 дни ще бъде прекъснато топлоподаването към 3 жилищни комплекса на Бургас – „Зорница“, „Лазур“ и „Братя Миладинови“. Това ще се случи от 00.00 часа на 15 юли до 16.30 часа на 17 юли. Причината за временното неудобство е изместването на главен топлопровод за бъдещата детска болница.

публикувано на 01.07.24 в 13:41

Подменят осветлението в Морската от Летния театър до Пантеона

Близо 200 амортизирани и повредени стълба и осветителни тела са подменени в Морската градина на Бургас в района от Летния театър до Пантеона. От Общината информират, че н овите са изработени от антикорозионен епоксиден материал. Техните осветителни тела са енергоефективни и осигуряващи по-голяма осветеност. Процесът за обновяване на осветлението..

публикувано на 01.07.24 в 10:48

Влиза в сила таванът на надценката за три вида хляб

От днес, 1 юли, влиза в сила налагането на таван на търговската надценка от 15% на трите вида хляб - бял, "Добруджа" и типов. Това се случи в резултат на промени, които бяха одобрени през преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта. Таванът на търговската надценка от 15% бе гласуван в последния пленарен ден на 49-ото Народно събрание...

публикувано на 01.07.24 в 10:12

КЕВР определя цената на природния газ за юли

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се очаква да поевтинее и синьото гориво за този месец. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно за..

публикувано на 01.07.24 в 08:50

Изграждат улично осветление по пътя Сарафово-Бургас, ремонт и на ул. „Уилям Гладстон“

Продължава изграждането на улично осветление на републиканския път I-9 Сарафово-Бургас, в участъка от пътния възел „Тромпета“ на Северния обход до Гробищния парк, съобщават от Общината. От днес в дните от понеделник до четвъртък, ще се въвежда краткотрайна организация на движение за времето от 09:30 до 15:30 часа. Ще се затваря за автомобили лявата..

обновено на 01.07.24 в 08:38

Стотици посрещнаха първите мигове на юли в Бургас (ВИДЕО)

Стотици посрещнаха изгрева в първия ден на юли на плажа в Бургас. Джулай морнинг бе посрещнат с концерт- хедлайнери бяха групите P.I.F и "Керана и космонавтите". Бургазлии и гости на града спазиха традицията за поредна година, като голяма част прекараха цялата нощ в очакване на първите лъчи на слънцето.  С музика, танци, игри и домашни..

обновено на 01.07.24 в 08:27

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх (ОБНОВЕНА)

"Да пазим православната вяра, тя ни води към Бога", заяви новоизбраният българки патриарх Даниил. Митрополит Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. „Той е Достоен!“, заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия. Жезълът е същият, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е..

обновено на 30.06.24 в 16:39