Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходка из емблематични места в Бургас запечатани в български филми

Разходка на емблематични места, свързани със заснемането на едни от най-популярните български филми, ще предложат на любителите на киното организаторите на Международния филмов фестивал в Бургас и Burgas FreeTour .

Обиколката включва интересни места в морския град, които са използвани като снимачни площадки за култови филмови продукции.

Сред филмите, снимани в Бургас, са „Опасен чар” от 1984 г. с незабравимите актьори Тодор Колев и Невена Коканова, „Кмете, кмете” от 1989 година с участието на Васил Банов, Кръстьо Лафазанов и Параскева Джукелова. Списъкът се допълва от лентата "Авантаж" - 1977 година с участието на Руси Чанев в главната роля, Мария Статулова, Вълчо Камарашев. Към тях добавяме и любовната драма от 1982 година "Ако те има". В нея главната роля изпълнява Ирен Кривошиева, а по едноименния филм обичаните Ваня Костова и Орлин Горанов изпяват „Ако те има теб”. Песента се нарежда сред златните хитове на българската музика. Една от най-новите български продукции – „Голата истина за група „Жигули”, също показва популярни места от Бургас.

Инициативата ще стартира от втория ден на Международния филмов фестивал – 17 юли. Участниците в обиколката ще посетят къщата на големия актьор Апостол Карамитев, Морската гара, Моста и други емблематични места, които са запечатани във филмовите ленти. Петя Русинова ще представя филмите с любопитни и забавни случки, снимки и видеа.По време на обиколката ще бъдат представени интересни истории, свързани с главните герои и заснемането на филмите.

 „Ние приемаме като лична мисия и отговорност общуването с младата ни публика. Стремим се да им отворим широко вратите към света на киното, където ги очакват безкрайни емоции и важни послания. Търсим тяхната обратна връзка, мнение. Най-голямата сила на филмите с добавена стойност е да ни накарат да се замислим. Новата ни инициатива е още един повод да се пренесем на снимачната площадка, където се случва всичко.”- споделят организаторите.

Международен филмов фестивал – Бургас се организира за шеста поредна година от Фондация "Модерат", в партньорство с Община Бургас.

Събитието ще се проведе от 16 до 23 юли, а интригуващата програма по традиция ще предложи добра селекция от съвременно кино, прожекции за деца, както и съпътстващи събития като изложби, литературни представяния и музикални изпълнения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фолклорни групи и изпълнители от цялата страна са в Болярово за събора "Върбова свирка свири"

В крайгранична община Болярово днес се провежда 24 -тото издание на Националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири". Гост на събора е и вицепрезидентът Илияна Йотова.  В конкурсната програма участват детски фолклорни групи и индивидуални изпълнители от цялата страна. 14 – годишният Нивелин Желев, възпитаник на училището в Котел,  е тук за..

публикувано на 01.06.24 в 15:02

Милена Добрева получи приза "Музикален педагог на годината"

Милена Добрева получи приза "Музикален педагог на годината" за работата си като преподавател и хоров диригент в Бургас. Наградата връчи проф. Сава Димитров, ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и член на Обществения съвет на БНР. На провелата се официална церемония в първо студио на БНР, тя получи признание за дългогодишния си труд като..

публикувано на 01.06.24 в 14:08

Откриват на 1 юни детския фолклорен събор "Върбова свирка свири" в Болярово

Над 500 млади таланти ще се изявят на сцената на 24-ия национален детски фолклорен събор „Върбова свирка свири“, който започва на 1 юни в Болярово. Тази година сред участниците ще са и изпълнители от Турция. Очаква се сред официалните гости на празника да бъде и вицепрезидентът Илияна Йотова. Кметът на община Болярово Христо Христов..

публикувано на 31.05.24 в 13:20

Funkilicious са големите победители в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

Funkilicious получиха голямата награда в категорията "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Woomb са победителите в категорията "Евросоник ".  Funkilicious спечелиха с песента "Всичко по две" и ще имат възможност да запишат  нова авторска музика във Второ..

публикувано на 31.05.24 в 11:47

"Прегърнат облак" с авторски концерт в галерия "Георги Баев" на 2 юни

Група „Прегърнат облак“ представят музиката си с концерт в Бургас на 2 юни. Музикалното събитие е в двора на галерия „Георги Баев“ от 18 часа. Петя Стойкова, която е координатор на проекта, посочва: „Страхотна бургаска група, която се състои от прекрасни музиканти! Това са Теодора Станчева, композитор на песните, вокал и основен..

обновено на 31.05.24 в 11:45

Концерт на лауреати от Музикалната академия ще се проведе утре

На 31 май ще се проведе концерт на студентите от класа по пиано на проф. Борислава Танева от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Участниците са лауреати на наши и международни конкурси – Цвета Атанасова, Ангел Ялъчков и София Чернишкова. Ще изпълнят композиции на Бетовен, Брамс, Лист, Дебюси, Равел и Владигеров...

публикувано на 30.05.24 в 13:06

Журналистът Диана Фъртунова издаде стихове за деца в „Книжка с компютърна мишка“

„Книжка с компютърна мишка“ включва 12 стихотворения. Те са писани в продължение на близо 3 години и чрез тях Диана Фъртунова иска да провокира децата от 21 век да обръщат внимание не само на новите технологии, но и на нещата, които могат да им се случат в живота и с които са се забавлявали техните родители, баби и дядовци - игри на..

публикувано на 30.05.24 в 11:10