Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото издание на Кукуля фест се открива днес в Черноморец

Първото издание на арт фестивала Кукуля фест започва днес в Черноморец. Зад идеята филми и музика да бъдат представени в три дневна програма, стои инициативен комитет, подкрепен от кмета Росен Деспов. 

Фестивалът ще покаже 15 документални и игрални филма. Началото е от 18 часа с лентата "Пасажери" на Цветан Драгнев и Здравко Драгнев. Режисьорът Васил Жечев, който е и основен организатор посочи: 

"Целта ни е да дадем знак към младите и инициативните, съвременните, мобилни хора, които обикалят Черноморието петък, събота и неделя и търсят качествени и стойностни забавления. По този начин решихме да дадем знак към тях, за да се превърне в дестинация, в която те могат да спрат, откривайки такива културни събития от различно естество."

Прожекциите са в залата на читалището, а концертите на сцената на площада. В тях ще се включат Таралеща с МиткоТаралежков, Илияна Бешкова от Rosenkvarts ekspress, The Pomorians, Surmata Hary, тийн идолът Коце Дянков и др. 

“Надяваме се форматът да се бъде оценен високо и за в бъдеще да се разшири, като в него да влязат и нови културни платформи, както и артисти от чужбина", сподели още Васил Жечев.

Тридневният арт фестивал Кукуля Фест ще се проведе на 16-ти, 17-ти и 18-ти юли в Черноморец.

Ето и пълна програма на фестивалните дни: 


Петък 16 юли 

КИНО: 18:00 Пасажери - док. 2020, 77 мин., реж. Цветан Драгнев и Здравко Драгнев

В беден район в Северозападна България край река Дунав на изоставен кораб приятели празнуват рожден ден. Мечтаят за пътуване до Норвегия, говорят за бъдещето и миналото, за ежедневните си трудности и мечти, за прераждането, любовта, кравите, конете, Микеланджело, Прометей, пауните, стратосферата, Вселената, Бог и живота изобщо.

19:30 Човекът, който открадна Чаплин - док. 1996, 52 мин., реж. Здравко Драгнев

Един българин шашва света! Месец след смъртта на Чарли Чаплин, българин и поляк изравят тленното му тяло и искат откуп от милион и половина швейцарски франка. 20 години по-късно тече журналистическо разследване по темата. Кунев Кунев от Асеновград поема вината и охотно разказва детайли от случката. Оказва се, обаче, че извършителите са съвсем други хора.

МУЗИКА - 21:00

1. Коце Дянкоff
2. Surmata Hary



Събота 17 юли

КИНО:
16:00 Бургас на Таралежков - док. 2003, 30 мин., реж. Митко Таралежков

Дебютният филм на Митко Таралежков показва Бургас във времева капсула от началото на милениума. За добро или за лошо - градът никога повече няма да е същият.

16: 45 Джеки, Джони и Чарли не са имена на кучета - док. 2010, 50 мин. реж. Никола Бошнаков
Те не са дипломирани кинаджии, но са великолепната тройка в българското кино като от класиката - тримата танкисти, тримата мускетари, понякога тримата глупаци, но най-вече трима срещу триста. Заповядайте на въртележката в лунапарка на техния живот, където има стари и нови случки, откъси от филми, кодоши и други дивотии, разпилени в два века и две системи. Ако цената на свободата е да те мислят за идиот, то тя не е толкова висока.

17:45 Под прозореца - док. 2018, 45 мин., реж. Джони Пенков
Животът на едно кьоше и около две кофи в серия от късометражни филми на легендарния Джони Пенков, заснета без транспортни разходи, по изцяло нова технология.

18: 45 Специална закрита предпремиерна прожекция на новия филм на Кольо Бошнаков - док, 85 мин.

МУЗИКА - 21:00
1. Митко ТАРАЛЕЖКОВ и ТАРАЛЕЩА 



Неделя 18 юли

КИНО: 16:00 Злато - док. 2019, 20 мин., реж. Васил Жечев
Виждали ли сте боядисаната река у нас? Синя, като водата за обагряне на великденски яйца. Защо ли е такава? България е изключително богата на златоносни находища. Някога те бяха в ръцете на държавата и отношението към екологията на районите, в които се добива злато бяха относително приемливи. Днес, находищата са в концесия на чужди компании и български частни фирми. Контролът е условен! За това и у нас има боядисани в синьо реки.

16:30 Алтънджиите идат! - док. 2006, 20 мин., реж. Никола Бошнаков
Алтънджиите идат проследява протестите на жителите на Крумовград срещу решението на канадска фирма да добива злато в този район чрез цианид. Филмът е отличен с приза Най-добър български филм на кинофестивала “В двореца” в Балчик през 2006.

17:00 Потоп в Мизия - док. 2014, 37 мин., реж. Васил Жечев
Филмът разказва за природно бедствие. Но също така поставя и сериозния въпрос доколко такова едно бедствие може да е само природно, взирайки се в отношенията между хората и институциите. Проектът изследва как един катаклизъм се превръща в катализатор на проблемите, дремещи в малките "забравени" градчета в Северозапада, пък и в цялата страна.

18:30 Юлско утро - к/м, игр. 2013, 22 мин., игрален, реж. Владимир Андонов
Поли напуска гаджето си и двете с Диляна тръгват на крайбрежно пътешествие на автостоп. Посрещането на юлския изгрев е поредният опит на двете приятелки да отложат порастването, което всички очакват от тях. Но с приближаването на нощта, жадуваният изгрев сякаш се отдалечава.

19:00 H-Talks - портрети на български художници док. 2021, 90 мин., реж. Милена Кънева

H-Talks е серия от видео портрети на съвременни български художници - Албена Баева, Воин де Воин, Красимир Терзиев, Мартин Пенев, Надежда Олег Ляхова, Сашо Стоицов, Юлиан Табаков. Режисьор и продуцент Милена Кънева. Филмите са част от проекта „Хербариум” с автор Ирина Баткова и са заснети в работната среда на визуалните артисти. В тях художниците описват творческия процес при реализацията на идеи и концепции за света и хората, темите, които ги вълнуват, креативната енергия, която ги кара да продължават напред.

МУЗИКА - 21:00
1. The POMORIANS

2. Илияна Бешкова и ROSENKVARTS EKSPRES 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа блокира движението към Созопол

Катастрофа е блокирала движението към Южното Черноморие. Верижно са се ударили няколко коли в отсечката след първата бензиностанция и ПЦ"Пода"в посока към Крайморие. Задръстването е огромно. Тези, които искат да пътуват на юг, трябва да минат през"Меден Рудник", Твърдица и Маринка, за да стигнат до моста за  "Крайморие".

публикувано на 27.06.24 в 17:52

Кола се запали и изгоря напълно на АМ „Тракия“ до Карнобат

Кола се запали и изгоря напълно на АМ „Тракия“ преди отбивката за Карнобат.  Инцидентът е станал около 2 часа следобед, информират от полицията.  56-годишният шофьор и двете му спътнички са невредими. Те напуснали автомобила преди да се запали, усещайки неприятна миризма в купето.  Изгорялата кола е изтеглена от пътното платно. Движението по..

публикувано на 27.06.24 в 15:50
Снимката е илюстративна, архив

Задържаха в Слънчев бряг пласьор на амфетамини

Полицията задържа при рутинна проверка в Слънчев бряг 28-годишен пласьор на амфетамини. това съобщиха от ОД на МВР в Бургас.  Мъжът е от Пловдив. Това е станало тази рано около 01:40 ч. в района на централна крайбрежна алея в курортния комплекс. Полицаите са открити около 30 бели таблетки, със специфична щампа, реагирали при полевия нарко-тест на..

публикувано на 27.06.24 в 11:39

3-годишно дете от Украйна е намерено само снощи в Слънчев бряг

Момче на 3 г. от Украйна е намерено само снощи в Слънчев бряг, съобщиха от полицията. Детето е пристигнало в страната ни на почивка с 35-годишната си майка. Те са отседнали в апартамента си на приземния етаж на сграда в курортния комплекс.  След употреба на алкохол снощи, майката заспала, а момчето е излязло от прозореца на жилището. Виждайки..

публикувано на 27.06.24 в 11:35

Двама мъже са задържани в Созопол за нанасяне на побой

Двама мъже са задържани в Созопол по сигнал за нанасяне на побой, съобщиха от полицията. Те са на 29 г. и 30 г., предишни криминални прояви.  Единият от тях вече е задържан за продажба на наркотици, а другият за побой и кражба.  Двамата мъже са намерени в апартамента на единия от тях в Стария град и са отведени за разпит в Бургас. Пострадалият..

публикувано на 27.06.24 в 11:24

Близо 300 декара гори изгоряха в община Болярово

Близо 200 декара широколистна гора край село Воден и около 100 декара орехова градина в село Попово са изгорели преди дни, съобщи кметът на Болярово Христо Христов. Рано започнаха пожарите това лято, уточни той по време на заседание на институциите, отговорни за реакцията при инциденти в региона. Преди него се проведе общинска сесия, на която бе..

публикувано на 26.06.24 в 17:19

Блъснаха 16-годишна на пешеходна пътека в Бургас, шофьорът избяга

16-годишна пешеходка пострада, след като бе ударена от кола, докато пресича на пешеходна пътека на кръстовището на бургаските улици „Цар Петър“ и „Иван Вазов“. За инцидента от вчера по обед съобщи ОДМВР.  След катастрофата шофьорът е избягал. Ясна е марката на автомобила, който е със софийска регистрация.  Момичето е с контузия на левия крак и..

публикувано на 26.06.24 в 08:35