Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас ще се разширява в района на „Изгрев“ и „Славейков“

Снимката е илюстративна.


Предвижда се разширяване на Бургас в района на кварталите „Изгрев“ и „Славейков“, местността „Мадика“ и около университета „Проф. д-р Асен Златаров“. Това посочи главният архитект на Общината Емил Бурулянов. По ОУП там могат да бъдат създадени както бизнес сгради, така и частично жилищно строителство. Покрай коронакризата се наблюдава и тенденция хората да инвестират в изграждането на къщи. Все по –предпочитан район за такъв тип строителство се оказва квартал „Крайморие“.

Като перспективни територии главният архитект Емил Бурулянов определи двете страни на пътя Бургас – Ветрен. Предстои изграждане на улична и ВиК инфраструктура зад бившия мол „Странд“, както и зад университета „Проф. д-р Асен Златаров“.

„Специално в района на университета „Проф. д-р Асен Златаров“, това ще бъде засилено и от изграждането на новата болница „Сърце и мозък“, която е готова на груб строеж в момента. Районът ще дръпне и по отношение на услуги, свързани със здравеопазването“, обясни той. Бурулянов допълни, че по отношение на квартал „Крайморие“ предстои изграждането на воден цикъл. „В момента също има дейности, които ВиК извършва, така че всички парцели, които са в дясно от централната улица в „Крайморие“, в един момент ще бъдат захранени с подходящата инфраструктура. Това също са райони, които за нас са важни за развитие. Специално там е повече в жилищното строителство“, поясни той.

Индустриалните и логистични паркове в Бургас също се развиват добре. „В Логистичен парк - фаза 2, която е в близост до детелината на ж.к. „Меден рудник“ по пътя Бургас – Созопол, в момента се преместват комуникациите на електросистемния оператор. Изграждат се нови стълбове за електроразпределение, за да могат да се освободят парцелите от старата инфраструктура. Парцелите са засипани, предстои апортирането на имотите в националната компания „Индустриални зони“. След това те вече също могат да излязат на свободния пазар. Това по принцип ще бъде една индустриална зона, в която ние търсим малко по-големи предприятия. Затова и самите парцели, които са обособени там са по-големи като площ“, обясни Бурулянов.

„Относно жилищното строителство, клиентите ни в момента предпочитат къщи, така че да са в зелена среда“. Това обясни архитект Събин Попов. „С повече помещения, с кабинет, за да могат да работят и индивидуално за всяко дете стая. Някои поставят соларни панели, най-вече тези, които предвиждат да имат басейн, защото той е много енергоемък. Поставянето на соларни батерии, когато имаш басейн е задължително, за да спестиш доста от електричество. Коронакризата доведе до драстично падане на лихвите. Хората започнаха да си теглят парите и да ги влагат в имоти, които са с по-висока стойност в бъдеще. Това са тип големи жилища и съответно къщи, поясни той. Като предпочитани райони за изграждане на къщи са Маринка, Ветрен, „Сарафово“, напоследък и „Крайморие“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира ремонт на ямболската улица "Георги Гарабчи войвода"

От днес в Ямбол започва ремонт на улица „Георги Гарабчи войвода“, обхващащ участъка между улица „Русе“ и улица „Индже войвода“, съобщи Общината.  Строителните дейности ще се извършват на три етапа, като целта е цялостна реконструкция и модернизация на инфраструктурата в района. В първия етап от проекта ще се ремонтират уличното платно и тротоарната..

публикувано на 30.09.24 в 09:26

Новата седмица започва с ниски температури и силен вятър

По Южното Черноморие в първия работен ден от новата седмица ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. Ще духа силен и поривист вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 15° и 17°, на морската вода около 23°, с вълнение на морето до 4 бала. След снощната буря на дежурния телефон в Областна администрация Бургас са..

публикувано на 30.09.24 в 08:22
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

Отбелязват в Ямболско 121 години от рождението на Джон Атанасов

В Ямбол и село Бояджик започват събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов. По повод годишнината е предвидена тридневна програма, подготвена от  териториалната организация на Научно-техническите съюзи в Ямбол и община Тунджа. На 4 октомври се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чиито корени..

публикувано на 30.09.24 в 07:15

Почетоха загиналите на пътя мотористи

Над 100 мотористи от бургаска област се събраха пред Пантеона, за да почетат загиналите си на пътя колеги. Инициативата се провежда за девета поредна година, посочиха организаторите. Събираме се тук, за да покажем на всички, че ние сме хора, а не донори, каза Атанас Киров от бургаския мотоклуб Ню Рейс. "За миналата година, за периода от 1-ви..

публикувано на 29.09.24 в 12:10

Фестивалът на арменската култура събира над 130 участници в Бургас

Третото издание на ,,Ереван в Бургас" ще се проведе днес. Морският град ще посрещне самодейни и читалищни състави от Русе, Варна, Хасково, Комотини (Гърция) и Букурещ (Румъния) Тази година фестивалът ще обедини творчеството на повече от  130 деца и юноши в танцовото и певческото изкуство от цяла България и чужбина. Гостите от Гърция и Румъния ще се..

публикувано на 29.09.24 в 08:23

Превенцията трябва да е водеща при решаването на проблема с райския газ

За противодействието на широкото разпространение и употреба на райския газ сред подрастващите не са достатъчни само наложената с новите разпоредби пълна забрана и предвиденият за спазването им контрол . Необходима е и превенция , която може да бъде осъществявана и чрез различен тип комуникация за разясняване на рисковете и последиците..

обновено на 28.09.24 в 15:34

Ремонт на зала "Младост" със СПА и фитнес, отвън водна площ и биоградина

Жителите на комплекс "Славейков" първи имаха възможност да видят проекта за ремонт на зала "Младост" и преобразяване на района около нея. Той бе представен с допитване до хората за това кои идеи одобряват и какво те биха предложили, за да бъде по-функционално и полезно за самите тях околното пространство. Залата е вече оградена, а ремонтът й започва..

обновено на 28.09.24 в 14:51