Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади архитекти предлагат

Старият град на Созопол да е само пешеходен и по - зелен

Идеите бяха представени на среща - презентация "Архитектурен облик на созопол - стар град"

Старият град на Созопол да е само пешеходен и по – зелен. Това предлагат млади специалисти,  които са част от Клуба към Съюза на българските архитекти. В продължение на седмица те са проучвали тази част на морския град и днес представиха своите идеи за промяна  на градската среда на среща – презентация, която се проведе в читалище „Отец Паисий“.

Младите архитекти препоръчват създаването на пешеходни маршрути, изчистване на визуалната среда в Стария град, развитие на площадните пространства, по – добро експониране на археологията и др.

Арх. Таня Кренчева посочи, че е необходимо разгръщане на потенциала на градската градина:

„Тя е прекрасна и е следва да се урегулира с места за поставяне на преместваемите обекти, така че те да не пречат на гледката към морето, която винаги се търси от посетителите. Необходимо е и създаването на една по устойчива алея за реакриация, която дава и подхода към крепостната стена.“

Обследване на римните/ тесни междусградни пространства / е направила арх. Таня  Митакева. Част от тях са в много добро състояние, други са частично ограничени от собственците на къщи, а трети са напълно затворени.

„Те са истинско богатство, което може да бъде разработено като туристическа забележителност. Те преминават напречно през града, осигуряват прекрасни визуални гледки към морето, обособяват неочаквани пространства. Ние предлагаме да бъдат обособени два туристически маршрута, западен и източен, които да представят на посетителите града точно като се използват тези римни.“  

Направено беше предложение да бъде отворен изгледа от църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ през разкопките към морето. Да се помисли за изчистване на визуалното замърсяване на улица“Аполония“. Да се въведат ясни правила за търговска дейност, да се осигури пешеходен достъп и облагородяване на интересни пространства и др.

Кметът Тихомир Янакиев, благодари за направените предложения и добрите идеи за развитието на Стария град. Той посочи, че не трябва да се забравя, че града е жив и неперкъснато се развива.

„Необходимо е хората да бъдат убедени в ползите, които ще последват от тези промени. Трябва да се направи нормативната база, в която да се регулират тези нови изисквания към търговците и собствениците на имоти.  Не трябва да се забравя, че тук има и къщи с различна собственост, има частни, но и държавни, църковни и смесени, което също създава трудности.“

Според Янакиев, ако Старият град стане пешеходен, това ще има много ползи, ще доведе до още по – голямо визуално отваряне на градската среда към морето, ще доведе и повече туристи, които ще идват да се запознаят с древната история на Созопол.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Венеция Караманова и Детският радиохор

Венец от рози и сакура с Детския радиохор в Долината на розите

Концертът „Венец от рози и сакура“ на  Детския радиохор огласи Долината на розите. Маестра Венеция Караманова беше подготвила програма от български и японски песни, посветени на цъфналите рози и цъфналите вишни. На Амфитеатър „Дамасцена“ прозвучаха пиеси от едноименния албум, който БНР издаде в партньорство със сдружение „Ангелогласно детство“ и..

публикувано на 11.06.24 в 15:20

Предоставят държавен имот за културен дом с площадка в с. Равадиново

Имот държавна собственост се предоставя безвъзмездно на Община Созопол. Той се намира в с. Равадиново на площ от 2890 кв.м. Там ще се изгради нова сграда за културен дом и пенсионерски клуб с  голяма зала за концертни изяви и събрания.  Пространството дава възможност местната администрация да направи облагородяване и детска площадка, като..

публикувано на 11.06.24 в 13:46

Бургаската пожарна е в готовност за пожароопасния сезон

Пожароопасният сезон започна, предстои жътвената кампания, а днес се очакват високи температури. Няколко са местата с по-голяма концентрация на пожари в региона. Началникът на Областната служба по пожарна безопасност и защита на населението - комисар Николай Николаев посочи, че местата, които следят с особен интерес и където има най-много пожари са..

публикувано на 11.06.24 в 12:47

Ремонтират пътя Сарафово - Бургас от „тромпета“ до гробищния парк

Започва ремонт на пътя кв. „Сарафово“ - Бургас в участъка между пътния възел тип „тромпет“ на Северния обход до Гробищния парк, информират от Общината. Оттам уточняват, че р ехабилитацията на пътната отсечка започва в този момент, тъй като сега е осигурено необходимото финансиране от страна на държавата. Първоначално ремонтните дейности ще се..

публикувано на 11.06.24 в 12:23

Забраняват се автобуси по улица "Мусала" в Поморие

На улица „Мусала“ в квартал „Свети Георги“ – Поморие се въвежда забрана за движение на автобуси, с изключение на тези, които обслужват градския транспорт. Настоящият проект е изготвен след провеждане на обществено обсъждане и при спазване на необходимите законови изисквания. Целта на представената разработка е да се подобри организацията и..

обновено на 11.06.24 в 10:48

В Музикалното училище организират благотворителен базар в подкрепа на 25 - годишния Мартин

Благотворителен базар за книги ще се проведе днес в НУМСИ ”Проф. Панчо Владигеров” . Проявата е в подкрепа на Мартин Чернаев. 25-годишният Мартин е от Бургас. Той е диагностициран с онко-хематологично заболяване. Лечението му е възможно единствено в Турция и се провежда от декември миналата година, но средствата, които са нужни са непосилни..

публикувано на 11.06.24 в 08:37

КЕВР обсъжда цените на тока и парното от 1 юли

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъжда цените на тока и парното от 1 юли. Преди седмица от регулатора съобщиха предложенията за поскъпване със средно с 1,4% на електроенергията и за поевтиняване на топлоенергията с 8,4% за страната. Според прогнозата в доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране, най-голямото увеличение на..

публикувано на 11.06.24 в 08:13