Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моноспектакълът на Христо Мутафчиев с премиера в Бургас

Отличената с две награди “Аскеер“ постановка е част от афиша на Фестивал на изкуствата “Порт Прим Арт Фест“

Моноспектакълът на Христо Мутафчиев "Плач на ангел" ще има своя премиера в Бургас на 7 октомври (четвъртък) от 19:30 часа в  Културен дом НХК. Постановката от Стефан Цанев на Народен театър "Иван Вазов" е носител на две награди „Аскеер“ - в категория "Водеща мъжка роля" на Христо Мутафчиев за ролята на Райчо и в категория "Режисура" на Стоян Радев. 

Събитието е част от афиша на Фестивал на изкуствата “Порт Прим Арт Фест“, а БНР Бургас е медиен партньор. 

Режисьор Стоян Радев смята, че в “Плач на ангел” един малък човек отчаяно повдига големи въпроси. 

"Отчаяно, защото не е могъл да им отговори, не е могъл да се справи с живота и даже казва, че не го е живял. Затова по своя воля се отказва от своята воля.

Но истинската ценност на този текст, поне според постановъчния екип на спектакъла, не се ражда от патоса на нерадостните констатации, споделяни от големите хора, а просветва в признатата безпомощност на малкия човек, живеещ не тук или там, а на Земята. Защото когато разбереш колко си малък под необятното звездно небе, тогава може да се открие по-голям смисъл, различен от привидностите, които те карат да влизаш в ненужни борби, без да подбираш средствата. Тогава могат да изчезнат опустошителните алчност и жестокост, над които плаче ангелът.

За да бъдем честни с публиката, ние умишлено се отказваме от играта на превъплъщението и само разказваме за отчаяния малък човек, до когото трудно можем да достигнем. Нека този театрален ход се чете като жест на смирение.“

Действието се развива в България и причините за несполуките са колкото лични, толкова и като цяло български. Малкият човек ги обсъжда като такива. И традиционно за нашия край не изглежда, че има как нещата да се оправят...

Билети за премиерното представяне в Бургас на моноспектакъла на Христо Мутафчиев можете да намерите на каса „Часовника“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Четвърто издание на „Порт Прим Арт Фест“ в Бургас

Четвъртото издание на „Порт Прим Арт Фест“ ще се проведе на няколко бургаски локации в дните от 7 до 9 октомври. След година отсъствие от културната сцена фестивалът се завръща, за да предложи на бургазлии и гостите на града интригуващи срещи с..

публикувано на 28.09.21 в 12:30

Стефан Божков: Скъпа публико, ела да се насладиш на „Порт Прим Арт Фест 2021“!

Многообразие от премиерни за Бургас културни събития предстоят в края на седмицата във фестивала „Порт Прим Арт Фест“. След година отсъствие от културната сцена, той се завръща, за да предложи на бургазлии и гостите на града интересни срещи с..

публикувано на 04.10.21 в 09:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Девет хора пеят "Нека да е лято!" в Бургас (ВИДЕО)

С пожеланието „Нека да е лято!“ завърши Второто издание на Националния хоров фестивал за смесени и еднородни хорове в Бургас. 9 хорови състава и над 150 изпълнители събра музикалният форум. Специално за фестивала диригентът Георги Милтиядов..

публикувано на 30.06.24 в 15:04
Владо Михайлов излиза отново на сцената на Джулай в Бургас

Голям концерт събира почитателите на Джулай в Бургас

"Елате, да посрещнем заедно най-красивото утро в годината!" Призивът е на певицата Марияна Добрева-Велева, която неизменно е в организацията на бургаския Джулай. Посрещането на първото юлско утро на Централния плаж в морския град се превърна в..

обновено на 30.06.24 в 10:36

Юлиан Костов снима в Бургас, филмът се казва "Клошар"

Популярният български актьор Юлиан Костов, който се присъедини към хитовия сериал на HBO – "Белият лотос" с милиони фенове по цял свят, снима в Бургас. Костов, който е сред най-успешните лица на българското кино зад граница и близък приятел на..

публикувано на 30.06.24 в 09:23

"Нощ на музеите" в Поморие

На 29.06.2024 г. /събота/ Историческият музей и Община Поморие канят на „Нощ на музеите“. Събитието включва наситена и много интересна културна програма от 16 до 24 часа на различни места в града. Инициативата за провеждането на „Нощ на музеите” възниква..

обновено на 29.06.24 в 08:45

Фолклорен ансамбъл "Никола Гинов"-едно танцово семейство на 50 години

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ отбелязва 50-годишен юбилей с голям концерт на Летния театър. Събитието е на 28 юни от 20.30 часа. Пред Морското казино е подредена и тематична изложба за историята на ансамбъла. Над 200 танцьори,..

обновено на 28.06.24 в 15:42

В Бургас гостува изложбата „Пафтите – вселена от знаци“

Изложбата „Пафтите – вселена от знаци“ на Регионалния исторически музей в Русе ще гостува на Бургас. Експозицията може да бъде разгледана от  3 юли 2024 година (сряда) от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. „Славянска“ 69. В залата за временни..

публикувано на 28.06.24 в 14:42

Вечната приказка "Красавицата и звяра" в мюзикъл на бургаска сцена

Мюзикълът „Красавицата и Звяра“ ще бъде представен на 1 юли от 20.30 часа на Летния театър в Бургас. Продукцията на Държавна опера Варна е основана на френската класическа приказка и адаптирана от едноименния анимационен филм на Уолт Дисни, който..

публикувано на 28.06.24 в 14:00