Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радостин Дамасков реди обща изложба с дъщеря си

Съвместен експериментален проект на скулптора Радостин Дамасков и неговата дъщеря Златина Дамаскова ще бъде представен в Бургас. Това е първата инициатива, в която баща и дъщеря застават рамо до рамо. Изложбата е иновативна, за първи път се пресъздава този процес и вярваме, че ще бъде много интересно за посетителите”, сподели авторът на „Компаса”.

 "Идеята е изцяло моя, преди четири години правих една изложба "По вълните" в морското казино и тази изложба е буквално продължение на предишната. Още тогава исках много да покажа освен пластичните и чисто рисунъчните неща, които имах, да включа и дъщеря ми като графичен дизайнер, да реализира тези мои пластични неща в графика".

Целта на изложбата е да покаже визуално начина на съвместяване между отделните жанрове в съвременното изкуство. Публиката ще види 3 стилни пластики, дело на скулптора Радостин Дамасков, и 13 графики, създадени чрез дигиталните технологии от дъщеря му Златина Дамаскова. Експозицията ще бъде открита днес от 18.00 часа, в бургаската художествена галерия „Петко Задгорски”.

Експозицията „Процесът синьо“ разглежда традиционния подход по нетрадиционен начин – как с използването на 2D и 3D технологии скулптурната композиция може да се преобразува в други жанрове като рисунка, графика, пластичен релеф и цвят. Класическите образци в живописта и графиката са широко интерпретирани със съвременни средства, но към скулптурата такъв подход е доста ограничен. Линия, цвят, форма – това са ключовите думи в проекта. Преливането им една в друга е основното предизвикателство в него.

Радостин Дамасков е участник е в много изложби в България и чужбина, както и в интернационални симпозиуми по скулптура. Работи в областта на малката пластика и монументалните форми. За своите скулптури в камък и бронз получава дипломи от Министерствата на културата в Унгария, Грузия и Армения, както и почетния знак на град Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разговор за трилогията на Цончо Родев в Сливен

В навечерието на едно от най-значимите събития от новата ни история - обявяването на Независимостта на България, във фоайето на зала Сливен ще се състои представянето „Нов живот за епопеята на Сливен - трилогията „Тътени“, „Бурята“ и „И стана ден“ на Цончо Родев“. Проявата се организира от Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и..

публикувано на 20.09.24 в 09:52

Нови песни на дует "Ритон" за концерта им в Бургас

Бургас е спирка от втората част на турнето на дует „Ритон“, което носи името на една от емблематичните им песни „Елате ни на гости“. Музикалното шоу е на 19 септември от 20 часа на Летния театър. С песни от новия албум, който предстои да излезе, Катя и Здравко ще зарадват почитателите си в морския град. Албумът ще се казва „Случва се..

обновено на 19.09.24 в 12:50

Фестивалът за съвременни изкуства “ВОДА” стартира с 3D мапинг шоу на Пантеона

Международният фестивал за съвременни изкуства “ВОДА” ще стартира на 24 септември с 3D прожекцията “Генеративна архитектура“ на румънския визуален артист Адриан Манулеску ADISTU върху фасадата на Пантеона в Бургас. Структурата на Пантеона ще се разгърне по неочакван начин, като създаде нови триизмерни форми и архитектурни превъплъщения. Музиката е дело..

публикувано на 19.09.24 в 12:18

За трета година Бургас става сцена за анимационно филмово изкуство

За трета поредна година Бургас ще бъде домакин на Детски международен анимационен фестивал. Цветната инициатива ще даде подходящ завършек на летните приключения, в дните от 19 до 22 септември. Събитието ще предложи на младата аудитория богата програма, както и възможността деца и младежи да се гмурнат в света на анимацията през личния си опит...

обновено на 19.09.24 в 10:18

Милко Божков гостува с изложба в Бургас

Бургаската галерия „Пролет“ ще представи изложба живопис на Милко Божков. Откриването е днес, 19 септември, с вернисаж от 17 до 19 часа . Изложбата ще продължи до 19 октомври.  Милко Божков е роден 1953 година. Завършил е Художествената гимназия София и Националната художествена академия, специалност живопис. Носител е на националните..

публикувано на 19.09.24 в 09:06

Юлияна Антонова - Мурата представя новата си книга за Япония в Бургас

Юлияна Антонова – Мурата ще представи днес в Бургас новата си книга “Хай хай, Япония”. Тя е поредна в четирилогията посветена на островната държава, предишните й са „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“ и „Сан сан, Япония“. В новата има колекция от кратки разкази за хората в далечна Япония. В нея са включени конкретни случки,..

публикувано на 18.09.24 в 10:05

Майстори на карикатурата се събират в Черноморец

Кметът на Община Созопол получи шарж от един от най-добрите художници - хумористи, участници в Международния фестивал на хумора в изкуството „Черноморец се смее“ в морския град. Във фоайето на Народно читалище „Димо Николов 1908“ в Черноморец е експонирана изложба "Балканска карикатура" от фонда на Фондация „Имеон-Балкани“ с творби от популярни..

публикувано на 17.09.24 в 08:36