Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи стъпки за разкриването на детска болница в Бургас

Да бъде ли създадена специализирана болница за активно лечение на детски болести в Бургас? Такова питане ще бъде изпратено от Община Бургас към Министерство на здравеопазването, които трябва да дадато своето предварително съгласие. За да се случи това, идеята трябва да има подкрепата и на местния парламент. 

Общината възнамерява да осигури средства за изграждането, обзавеждането и оборудването на лечебното заведение, като използва всички възможни източници за финансиране – безвъзмездни грантове по Оперативни програми, кредитни средства и при необходимост собствен ресурс извън вече инвестирания.

Към този момент е заложено Детската болница да предлага диагностика и лечение по следните специалности: Педиатрия, Пулмология, Гастроентерология, Ендокринология и болести на обмяната, Нефрология, Хематология, Обща хирургия, Офталмология, Ушно-носно-гърлени болести, Кожни болести и алергология, Дерматология, Физикална и рехабилитационна медицина, Анестезиология и интензивно лечение, Образна диагностика, Клинична лаборатория, Микробиология, Спешна медицина.

„Заявлението за искане на съгласие от страна на министъра на здравеопазването ще бъде подадено през месец декември, като в него ще бъде предвиден срок за реализиране на проекта до 20 месеца от датата на получаване на съгласие за създаването на лечебното заведение от Министерски съвет.“, каза кметът Димитър Николов.

Подкрепата за развитието на здравеопазването е част от стратегията на Община Бургас за осигуряване на добър жизнен стандарт на бургазлии и е основен приоритет в Програмата за управление на местната власт през последния мандат на настоящия управленски екип.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РЗИ – Ямбол с изнесен пункт в Болярово за получаване на достъп до е-здравно досие

РЗИ – Ямбол организира изнесен пункт в град Болярово за получаване на достъп до електронно здравно досие.  Здравните специалисти съдействат на гражданите пред сградата на младежки дом днес до 16:00 часа. Желаещите да получат достъп до здравното си досие, трябва да носят документ за самоличност и мобилно устройство с достъп до интернет-мобилен телефон или..

публикувано на 12.09.24 в 11:39

Община Болярово въвежда мерки за недопускане на шарка по дребните преживни животни

Общинската епизоотична комисия в Болярово проведе заседаниа по повод  обстановката в страната по отношение на болестта шарка по дребните преживни животни и констатиран случай на територията на община Стралджа, в село Войника.  „В населеното място с констатиран случай  е проведено щателно обеззаразяване. Прави се проучване, заедно с органите на МВР откъде..

публикувано на 12.09.24 в 11:36

Акция за кръводаряване по повод първия учебен ден

В навечерието на първия учебен ден, кръводарители се обединяват в акцията "Дари кръв за децата на Бургас".  „Има деца, които имат нужда от кръвопреливане, защото са били жертва на катастрофа, претърпели са операция, страдат от хемофилия или таласамия и други причини. Един кръводарител може да спаси трима души.“, посочват от новосъздадената..

публикувано на 12.09.24 в 11:27

МЗ стартира ваксинирането с новите вариантни ваксини срещу Covid-19

Стартира имунизационната кампания срещу Covid-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г., съобщиха от здравното министерство. В страната вече бяха доставени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech. Те вече са предоставени на регионалните здравни инспекции за организиране на имунизационния процес по..

публикувано на 11.09.24 в 10:33

Преди началото на учебната година децата трябва да посетят педиатър, офталмолог и ортопед

Преди да започне новата учебна година всяко дете трябва да бъде прегледано от своя лични педиатър, за да се снеме неговият здравен статус и да се установи общото му здравословно състояние, каза пред Радио Стара Загора педиатърът д-р Ралица Пейчева.. "Началото на учебната година е много подходящо време да се посети ортопед, за да се направи..

публикувано на 11.09.24 в 08:40

Новият кръвен център на Бургас ще заработи на 1 октомври 2025 г.

Районният център по трансфузионна хематология в Бургас ще заработи от 1 октомври 2025 година. Това става ясно от обнародваните днес промени в Правилника за устройството и дейността на центровете за трансфузионна хематология, направени от Министерството на здравеопазването. Той ще обслужва цялата област Бургас, а докато започне работа, тя ще..

обновено на 10.09.24 в 15:03

Белодробната болница с безплатни прегледи за туберкулоза

Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – СБАЛПФЗ Бургас ЕООД, ще се проведе Седмица на отворените врати за туберкулоза в периода 16 – 20 септември. Посещенията може да се извършват от 10.00 до 16.00 часа. Инициативата се провежда във връзка с изпълнението на Националната програма за превенция и контрол на..

публикувано на 09.09.24 в 14:22