Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлага се оперетата "Виенска кръв" на Йохан Щраус - син

Тя ще се играе на 27 ноември, събота

| обновено на 24.11.21 в 10:50

Спектакълът на оперетата "Виенска кръв", предвиден за тази вечер, се отлага за събота, 27-и ноември, от 19 часа. Това съобщават от Бургаската опера във връзка с обявения национален траур.

От там изразяват дълбока съпричастност към близките на трагично загиналите.

Закупените билети ще важат без презаверяване.

Валс и любовни интриги има в произведението на бележития композитор Йохан Щраус - син. Постановката е дело на режисьора Марио Николов, който публиката ще види и на сцената в централна роля – тази на граф Цедлау. Партията на съпругата му пък ще изпълни Валентина Корчакова. Двамата са гостуващи солисти за бургаската опера и са сред най-известните оперетни певци в страната.

„Това е една от най-хубавите оперети на Йохан Щраус - син. Популярна е в целия свят, изпълнява се във всички големи оперни театри в света. Тя представя характера на виенчаните в епохата, в която композиторът е живял и работил. Вино, жени, песни! Това е една невероятна музика, която характеризира виенските нрави!“  

В спектакъла участват и хорът, оркестърът и балетът на Бургаската опера. „Виенска кръв“ не е позната на широката публика, но със сигурност ще се хареса на оперетните любители заради изключително популярните валсове, полки и ансамбли в произведението.

„Музиката е лежерна като пяната на шампанското, сюжетът е много интересен, има конфликти и много развръзки и на края, като всяка хубава оперета нещата завършват с щастлив финал. Публиката харесва този спектакъл, премиерата му беше преди 4 години на сцената на Летния театър“, разказа още Марио Николов.   

ОперетатаВиенска кръв“ ще се играе тази събота от 19 часа в залата на Държавна опера - Бургас.

повече може да чуете в звуковия файл:

ВИЕНСКА КРЪВ

ОПЕРЕТА В ТРИ ДЕЙСТВИЯ ОТ ЙОХАН ЩРАУС – СИН

Либрето Вицтор Леон и Лео Щайн

Диригент – Цанислав ПЕТКОВ

Режисьор – Марио НИКОЛОВ

Сценография – Иван ТОКАДЖИЕВ

Художник на костюмите – Цветанка СТОЙНОВА

Диригент на хора – Невена МИХАЙЛОВА

Танци – Галина КАЛЧЕВА

Концертмайстор – Христо БЕЛЧЕВ

Помощник-режисьор – Лина ПЕЕВА

Солисти:

ГРАФ БАЛДУИН ЦЕДЛАУ – МАРИО НИКОЛОВ /гост/

ГАБРИЕЛА, ГРАФИНЯ ЦЕДЛАУ – ВАЛЕНТИНА КОРЧАКОВА /гост/

ФРАНЦИСКА (ФРАНЦИ) КАЛЯРИ – Мария ЦВЕТКОВА-МАДЖАРОВА

КНЯЗ ИПСХАЙМ-ГИНДЕЛБАХ – Йордан ХРИСТОЗОВ

ЙОЗЕФ – Бранимир НЕДКОВ

ПЕПИ – Шмилена СУЛТАНОВА

КАГЛЕР – Петър ТИХОЛОВ

МАЛИ – Весела АПОСТОЛОВА

ГРАФ БИТОВСКИ – Александър ПЕРПЕРИЕВ

Оркестър, хор и балет на Държавна опера - Бургас




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът „Джазче“ ще се проведе в Лозенец

Фестивалът „Джазче“ в Лозенец ще се проведе на 21 и 22 юни, съобщават от Община Царево.  Програмата в първата вечер започва на основната сцена до Морския Парк с концерт на група Акага и джаз сет на DJ NAMURO.  Втората вечер продължава с концерт на Деси Андонова. Непосредствено след фестивала започва още една арт инициатива на кметството и..

публикувано на 07.06.24 в 15:10

Новоизгряващи групи можем да чуем на "Отворен фестивал Бургас" в НХК

„Отворен фестивал Бургас“ ще се проведе на 8 юни (събота) в двора на Културен дом НХК от 18:00 часа. Тазгодишното издание на "Отворен фестивал Бургас$ също е насочено към любителите на музикалното и визуално изкуство.  На входа посетителите ще открият фотоизложба и базар за приложни изкуства от бургаски артисти, давайки възможност за среща с някои от..

публикувано на 07.06.24 в 12:40

Бургаският куклен театър с 4 представления на седмица на Флората през това лято

Бургаският куклен театър се мести от следващата седмица в експоцентър „Флора“. Тази събота и неделя, на 8 и 9 юни програма „Уикенди“ ще продължи на сцената на Куклен театър – Бургас от 11 ч. с представлението „ Искам да стана голям“. След тези дати програмата ще продължи през есента. В лятна ваканция излизат и програмите „Сряда вечер“ и..

обновено на 07.06.24 в 11:32

Мария Сапунджиева и Владимир Зомбори играят в Бургас „Премахни от приятели“

Театралната комедия от Стивън Мофат „Премахни от приятели“ ще бъде представена от 19.00 часа, в Културен дом НХК. Пиесата събира актьорите Мария Сапунджиева, Владимир Зомбори, Анелия Луцинова, Деян Ангелов и Катя Иванова, а режисьор е Валентин Ганев. „Премахни от приятели” е най-новият хит в лондонския „Уест Енд“ и хвърля забавен и сатиричен поглед..

публикувано на 07.06.24 в 10:32

Фолклорен уикенд в Бургас

Ансамбъл „Филип Кутев“ се завръща в Бургас. Днес от 20.00 часа, на сцената на Летен театър. Националният фолклорен ансамбъл ще представи новаторски концерт, който ще бъде под съпровода на Врачанска филхармония, а в него ще участват над 140 човека танцьори, музиканти и екип. Ансамбъл „Филип Кутев“ с мащабен концерт в Бургас  Зрителите ще се..

обновено на 07.06.24 в 10:11

Ансамбъл „Филип Кутев“ с мащабен концерт в Бургас

Ансамбъл „Филип Кутев“ се завръща в град Бургас, за да представи премиера на най-мащабния си революционен концерт. Бургас отново е част от националното турне на ансамбъла и през 2024 година. Днес от 20.00 часа, на сцената на летния театър, ще се изпълни най-мащабната и знакова симбиоза във фолклорното ни музикално-танцово изкуство. След..

публикувано на 07.06.24 в 09:37

Танцовият фестивал „Велека фест“ днес и утре на "Охлюва"

Международният музикално танцов фестивал „Велека фест“ ще проведе своето пето издание в Бургас . Над 150 деца на възраст от 4 до 15 години ще покажат своите таланти днес и утре от 18.00 часа на сцена „Охлюва”.  В продължение на два дни на откритата сцена около 10 групи, с над 200 деца ще представят своите умения и талант. Детският интерфорум е..

публикувано на 07.06.24 в 09:20