Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова програма за въздуха ще намалява ФПЧ в Бургас

| обновено на 29.11.21 в 17:05

Програмата е изготвена с еврофинансиране и обхваща единствено и само фини прахови частици (ФПЧ) с размер 10 микрона. Той предвижда 128 мерки за намаляването им в Бургас, чиято обща стойност е около 320 милиона. Община Бургас е изпълнявала няколко програми досега в тази посока, отчете Николина Илиева от екипа, разработил проекта. При предишните са разглеждани и други замърсители и се е констатирало, че нормите за тях са спазени, поясни тя. Остава проблем само с фините прахови частици, смятат изготвилите проекта. Характерно за Бургас е, че през лятото също се поддържат сравнително високи нива, поясни я:

„Когато нямаме влияние на битовото отопление, остават целогодишните източници. Това са транспорт, промишленост, вторично разпрашаване. Те формират концентрации между 25 и 30 микрограма. Това е сравнително висока концентрация, предвид, че нормата е 50. Добавени към тези концентрациии и делът на битовото отопление през зимата, при неблагоприятни условия, води и до превишаване на нормите. Това се регистрира в пункта, разположен в кв. „Долно езерово“. Във всички останали пунктове  регистрираните концентрации през 2020 г. са в рамките на допустимото“, посочи тя.

Дните, в които има замърсяване над 50 микрограма, в една година могат да са до 35. В началото на периода, на който е правен анализ, 2016-2017, са регистрирани над 100 такива. До миналата година е свален на половина, посочи Николина Илиева, но в „Долно езерово“ продължава да надвишава - 56 дни.  Основният замърсител е битовото отопление, около 50%, добави Илиева.

Мерките са насочени основно към битовото отопление и транспорта, коментира тя. Като, ако не бъдат постигнати целите и замърсяването продължи да е високо, в отделни зони може да бъде забранено ползването на дърва и въглища, а в други, като в ЦГЧ, да бъде ограничен трафикът на автомобили с ниска екокатегория.

Сред дългосрочните мерки са заложени и възобновяемите източници. Проектантите предлагат интегрирана система за набавяне, събиране и използване на такава енергия, като са изчислили, че за това са необходими около 1 млн. лв. 300 000 пък са заложени в използването на геотермални води, като за източник е посочен гр. Българово. Като условие за Община Бургас се предлага да закупува превозни средства за пътници и товари, които да са с показател минимум Евро 6. Една от важните мерки и е и системно машинно метене и миене на основната улична мрежа на града, в т.ч. периодично ръчно почистване на уличните регули. За това се залагат 7 000 000 лв.. Проектантите препоръчват и разширяване на зоните за платено паркиране в Бургас, да се обновят велоалеите и да се подобри тяхната свързаност. Заради промишленото замърсяване с фини прахови частици, от екипа предлагат и повече озеленяване в „Долно езерово“. За това са заложени 2 млн. лв. Именно в квартала има най-сериозно превишение на нормите на замърсителя.

Не битовото отопление е най-големият проблем, коментира единственият гражданин, участващ в обсъждането, Веселин Джендов:

„За Бургас би трябвало да се направи изследване дали основният замърсител не е кеят за насипни товари. В „Горно езерово“ или „Долно езерово“ кюмбетата със сигурност са голям замърсител, но не чух нищо за кея за насипни товари“, посочи той.

Според Джендов, проектът трябва да се прави наново, защото не е актуален и Световната здравна организация е въвела нови норми на замърсителите. Ръководителят на екипа, изготвил проекта, Веселин Шарлопов коментира, че целите, които са поставени в документа, са по-високи от досега действащите в ЕС норми.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх (ОБНОВЕНА)

"Да пазим православната вяра, тя ни води към Бога", заяви новоизбраният българки патриарх Даниил. Митрополит Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. „Той е Достоен!“, заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия. Жезълът е същият, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е..

обновено на 30.06.24 в 16:39

Климатичните промени виновни и за мъртвото вълнение през юни

Опасно, с мъртво вълнение и необичаен за юни сологан, е морето през последната седмица на месеца. Причина за това са климатичните промени - коментира старши спасителят на Северния плаж в Бургас Петър Русев. След като само в една седмица се удавиха двама души след скок от моста той даде съвети на почиващите как да плажуват безопасно: "Пет дни имаше..

публикувано на 30.06.24 в 15:20

Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит..

публикувано на 30.06.24 в 11:15

140 делегати избират български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена..

публикувано на 30.06.24 в 07:39

Петровден е

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот. "Църквата..

публикувано на 29.06.24 в 10:07

Крайморие празнува днес

Община Бургас и Народно читалище „Петър Янев 1939“ ви канят на празника на квартал „Крайморие“.  Веселбата ще започне в 10.30 ч. на плажа в „Крайморие“ с посрещане на самия морски бог Нептун! Ще има спортни занимания, много игри и плажни забавления. От 19.30 ч. заповядайте на празничен концерт на лодкостоянката, където ще пеем с Преслава..

публикувано на 29.06.24 в 08:44

Иван Гюлев: Най-натоварени са сега входовете и изходите на Бургас

Бургас се включи с различни инициативи за поредна година в отбелязването на Националния ден за безопасност на движението по пътищата. През 2023-та, в страната са станали 6989 ПТП с 525 загинали и близо 9100 ранени. Две трети от тях са в населени места. От всички смъртни случаи 96 са на пешеходци. Началникът на отдел "Пътна безопасност" в Община..

публикувано на 29.06.24 в 09:00