Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат корпус в двора на две бургаски гимназии

Нужни са средства от държавния бюджет за доизграждането на още две пристройки




В двора на двете бургаски гимназии - математическата и френската ще бъде изграден нов учебен корпус. Изготвен е проект, а Общинският съвет разреши на кмета Димитър Николов да поиска средства от републиканския бюджет за неговото осъществяване. Необходимата сума е 6 900 000 лв. Нужни са допълнително средства и за още две разширения на училища в Бургас.
Доизграждането на корпуса в СУ „Св.св.Кирил и Методий"  и изграждане на пристройка в учебното заведение „Христо Ботев“ в бургаския квартал Сарафово. 

Новият корпус в двора на двете гимназии ще осигури едносменен режим на обучение, ще повиши възможностите за избор на занимания по интереси, които да насърчават и развиват творческите способности на децата. Закъсняхме с решението си за изграждането му, каза общинският съветник Христо Панайотов:

„Длъжници сме на тези две училища и мисля, че закъсняхме с тази докладна. Време е да разширим мястото, където се учат децата. Бургаското образование има нужда от това разширение, ако мога така да го обясня."


В новите делегирани бюджети един от основните критерии ще бъде успеваемостта на учениците, каза Виолета Илиева:


„Едно от училищата, които има най-висока успеваемост, най-висок ръст в своите резултати, което е видно от резултатите постигнати на националните външни оценявания, от различните външни вътрешни олимпиади, както и от наградите, които получават от нашата общинска програма за деца, са на учениците от ППМГ„Акад.Никола Обрешков". Независимо от това, че те ще получат по-висок бюджет с това ново разпределение, те няма да са достатъчни, защото няма да генерират достатъчното средства за доизграждане на този корпус. Затова е нужно и финансиране от републиканския бюджет. 

В математическата гимназия се обучават 1027 деца, разпределени в 39 паралелки. Знаете, че в нашата математическа гимназия се осъществява прием и след завършен 4 клас.
907 са децата, които са разпределени в 35 паралелки в гимназията за романски езици „Г.С.Раковски". Ако този корпус не се реализира, ще бъдем поставени под един много неприятен въпрос, който е за намаляване на приема в тези училища. С това ще се сблъскаме с негативното отношение на бургаските родители.
По същия начин е въпросът с другото наше централно училище - СУ"Св.св.Кирил и Методий". Изискването за начален етап 1-4 клас да бъдат на едносменен режим е почти невъзможно при сегашното бързо и постоянно увеличаване на броя на учениците. Децата в първи клас в началото и края на учебната година, в 4, 7 и 12 клас всяка година в община Бургас расте. 


Според главния архитект на община Бургас – Емил Бурулянов за бъдещия корпус и този, който се изгражда в училище „Св.св.Кирил и Методий“:

„Този проект и тази идейна концепция вече са приети от експертен съвет. Те са плод на една обществена поръчка, подготвена с изключително точно задание. 
Разширението на училище "Кирил и Методий", с изграждането на няколко нови класни стаи, мултифункционална зала и спортен салон, ще даде възможност за преминаване в един друг етап на едносменен режим на обучение, което е и голямата цел на община Бургас. 
Предстои да се изгради и пристойка на училището в Сарафово, като този проект ще отговаря на всички изисквания. Според мен образованието винаги е било приоритет, особено в този мандат на общинската администрация. "

Очаква се този месец да влезе за обсъждане в Общинския съвет  докладна и за основно училище „Христо Ботев“ в кв. Сарафово, където броят на учениците расте всяка изминала година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаските седмокласници изкараха оценка "Добър" и по български, и по математика

Регионалното управление на образованието обяви обобщените си данни за резултатите от изпитите след 7. клас в Бургас и в останалите общини от областта.  И по двата предмета средният брой точки в областния град надвишават средните за страната. "Малко по-добре сме от националното ниво, което значи, че има още доста какво да свършим" - коментира пред..

публикувано на 03.07.24 в 11:50

Децата от Лятната академия организират базар с кауза до Часовника

Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия - филиал Бургас организира благотворителен базар под надслов "Деца помагат на деца". Събитието цели да се съберат средства за закупуването на материали за рисуване за деца в нужда. Благотворителният базар се организира за втора година. От една седмица..

публикувано на 02.07.24 в 14:30

Несебър бе домакин на финала на турнира „Математика без граници“

За единадесета година Несебър бе домакин на финала на престижния международен турнир „Математика без граници“, който се провежда под патронажа на кмета на общината Николай Димитров. Награждаването на победителите се състоя на амфитеатъра в старинния град. „Купа на кмета“ бе връчена на шампионите Теодор Атанасов - 1 клас, София, и Владимир Джурица, 9..

публикувано на 02.07.24 в 11:46

Ученици от гимназията по транспорт изработиха соларна зарядна станция

Ученици от ПГ по транспорт в Бургас изработиха соларна зарядна станция за електромобили и собствени нужди. Те са от специалност "Електрически превозни средства".  Приспособлението не само зарежда електрически автомобили, но и охлажда училищните стаи през лятото и ги затопля през зимата. Конструкцията с мощност ~ 10 kW,  ще произвежда енергия за..

публикувано на 02.07.24 в 11:31
Българският национален отбор по математика на олимпиадата в Анталия.

Ученик от Бургас с бронзов медал на Балканската олимпиада по математика

Седмокласникът от Профилираната природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас Стоян Балтов спечели бронзов медал на Балканската олимпиада по математика за участници на възраст до 15 години и 6 месеца, съобщи Министерството на образованието и науката (МОН). Представянето на целия ни национален отбор на провелото се в Анталия,..

публикувано на 01.07.24 в 14:57

МОН публикува резултатите от изпитите след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от изпитите след 7. клас, съобщи пресцентърът му. Всеки може да провери резултатите на дете в системата https://infopriem.mon.bg , след като напише входящия му номер и идентификационния код. На националното външно оценяване по български език и литература се явиха 57 415..

публикувано на 01.07.24 в 14:47

Ученици от Френската гимназия с престижни награди

Престижни награди на различни конкурси по френски език, завоюваха ученици на  ПГРЕ „Г.С.Раковски“.  Биляна Стефанова от 12. клас спечили конкурса „Златното перо“ (La Plume d’Or) и завоюва престижното първо място. Конкурсът се организира всяка година от асоциация „Защита на френския език” и Алианс франсез-Бургас в качеството на местен партньор и..

публикувано на 01.07.24 в 11:08