Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нашествие на фламинго в Атанасовското езеро край Бургас

3
Снимка: Петя Кудева

Над 1 600 екземпляра розово фламинго зимуват в Атанасовското езеро край Бургас, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Това е максималната численост, която е преброявана по нашите географски ширини в последните 15 години. Птиците идват от Испания, Италия, Франция и Турция, показват опръстенените екземпляри. Причините за "нашествието" посочва Петър Янков от природозащитния център „Пода“:

„Най-вероятната причина е промяна в климата, другата е нарастване на популацията на фламингото в Европа. За съжаление е възможно и някои отрицателни промени да са настъпили във влажните зони, където то се размножава и птиците да се разселили. Но в такъв случай биха били единици, а не толкова много.“

Радостина Ценова от „Българската фондация Биоразнообразие“ допълва:

„Розовото фламинго се превръща в една постоянна атракция. Бройката им непрекъсното расте. Атанасовско езеро ги привлича с обилието на храна. Освен това обичат плитки лагуни. Един от видовете, с които те се хранят, е солничното раче. В езерото има много от този вид и вероятно това е причината да се задържат целогодишно.“

В Поморийското езеро също има розово фламинго, птиците се движат между двете лагуни, уточни Ценова.

Следващата историческа стъпка е да се създадат условия за гнездене на фламингото, отбелязва Янков:

„През 80-те години на миналия век големият български природозащитник и орнитолог Николай Боев като се съставяше първата Червена книга на България предлагаше да се насърчава гнезденето на фламингото тук. Сега тази негова мечта става доста реална. Но няма да е лесно, защото това са големи птици, нуждаят се от голямо водна площ и спокойствие.“

Янков добави, че обмислят да подпомогнат фламингото в тази дейност по проекта за опазване на Атанасовското езеро, финансиран по програмата на ЕС „Лагуната на живота“, в който участват 4 организации-Българска фондация „Биоразнообразие“, БЗДП, предприятието „Черноморски солници“ и природозащитното сдружение „Заедно 2000“.  

По-голямо струпване на фламинго има на южните солници срещу Гробищния парк и срещу кръговото кръстовище на Бургас за Варна. За наблюдението им на природозащитния център „Пода“ предоставят бинокли и далекогледни тръби. 

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският жаргон на Митко Иванов отново среща читатели

Второ допълнено издание на книгата на Митко Иванов „Бургаският жаргон до 1989“   ще бъде представено от 18.30 часа в двора на Регионалната библиотека в Бургас. Изданието е богато илюстрирано с документални снимки, към него има и речник. Над 350 думи, които носят специфичния дух и атмосферата на морския град и неговите хора, допълват..

обновено на 26.06.24 в 12:15

Арменски специалитети в етнокухнята на бургаския музей

Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на..

обновено на 25.06.24 в 15:43

Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас

Голям Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас, спазвайки традицията. Деца и възрастни минаха през него три пъти за здраве.  Вярва се, че на този ден от годината слънцето свети и топли по един особен начин, а магическата сила на билките е най-силна рано сутрин.  Затова и преди първите лъчи на..

публикувано на 24.06.24 в 15:31
Ченгене скеле

От Ченгене скеле: Политиците или рибарите лъжат повече?

В южните части на Бургаския залив има местност, където морето се врязва между тръстиките край малка рекичка. Това е "Циганският залив". Името е старо и носи спомена за годините, когато на това място са се разтоварвали кораби с въглища. Това място сега е рибарското селище Ченгене скеле. То води началото си от седемдесетте години на ХХ век,..

публикувано на 24.06.24 в 12:02

Студентите от специалност „Моден дизайн“ показаха креативност и артистичност

Артистични и провокативни облекла представиха студенти от специалност „Моден дизайн“ към бургаския филиал на художествената академия. Проектът „Мода без граници“ показа нетрадиционния подход на младите хора към модата и наученото в академията – преплитане на материи, асиметрични форми и специални техники. За годишното модно ревю разказва един от..

публикувано на 24.06.24 в 11:27

Палеофест ще се проведе в Бургас следващия уикенд

От 28 до 30 юни Бургас става център на палеонтологията в България. Националният природонаучен музей при БАН, Регионалният исторически музей в Бургас и Община Бургас са организаторите на първия по рода си научен фестивал – ПАЛЕОФЕСТ.  Това събитие ще запознае широката публика с чудесата на палеонтологичната наука и най-новите открития със световно..

публикувано на 23.06.24 в 12:37

Велизара Карайотова, която не си поставя граници в модата

15-годишната Велизара Карайотова от Бургас спечели първо място на състезанието „Ревю в кутия“. В проекта на Асоциацията на българските модни дизайнери се включиха 150 ученици и студенти от цялата страна. Велизара е най-малката участничка в конкурса. Именно поради тази причина, наградата която спечели - участие в курс по моден дизайн в..

обновено на 23.06.24 в 11:08