Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невен Каравасилев: До неделя продължава груповият лов на дива свиня

Нужен е изцяло нов Закон за горите и за лова, който да регламентира местообитанията на дивеча

архив
Снимка: ЛРС



Ловците на бургаското сдружение „Лебед“ бяха основно унищожители на хищници през последната година. Така обясни слабия ловен сезон, ръководителят на сдружението Невен Каравасилев. Той е категоричен, че е нужен изцяло нов закон за лова, който да регламентира местообитанията на дивеча:

„Тази седмица е последна в груповия лов на дива свиня. Както се и очакваше годината приключва с много слаби резултати, като основната причина е африканската чума по дивата свиня, която през миналата година покоси доста  от популацията, други пък мигрираха. Общият брой на отстреляните прасета на територията на сдружението е 17. Дивечът, който е отстрелян е подложен на проби, които показват, че няма наличие на африканска чума. Заболяването беше констатирано пред 2020 година. когато дивечът усети болестта мигрира, затова и при нас имам малко диви свине. Има малко увеличение на елени, сърни, които търпят страхотни загуби заради от увеличената популация на вълци. 

Топло е времето, няма ги гъските, които традиционно идваха при нас в края на декември, по Коледа или Нова година, но при това топло време едва ли ще има миграция. 

Ловците на сдружението тази година се превърнаха в унищожители на хищници, осъществяват мониторинг по наличието на африканска чума, на птичи грип и умрели птици. Изпълняваме си задачите, но и сезонът приключва като твърде слаб откъм полезен дивеч, но за сметка на това с чакалите сме много напред. Надявам се до края на февруари, когато ще приключи ловът на този вид дивеч да надхвърлим бройката от 2000 чакала. 

Имаме нужда от изцяло нов Закон за лова. Няколко пъти се отменя преразглеждането на този закон, защото има по-важни неща - хоата оцеляват, пандемия има, цените на тока, на газа се покачват. Ние сме оставени за най-накрая, но се надявам да не е твърде късно. От изключителна важност е да се преразгледат законите за горите и за лова, като те трябва да бъдат хармонизирани с ловното, с европейското и екологичното законодателство. Това го казвам, защото основната причина за намаляването на дивеча у нас са не ловците, на бракониерите или други фактори, а унищожаването на местообитанията на дивеча. Няма местообитания, няма дивеч.

Все по-честите са и конфликтите с граждани, които искат да използват полските пространства за разходки след природата. Това е друг проблем за нас, защото ние се грижим за дивеча, платили сме всички държавни такси и в един момент по време на лов се оказва, че има нерегламентирано хора на пикник във въпросните ловни стопанства", допълни Невен Каравасилев за нуждата от законодателни промени. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха изложба „Младежите на България в Европейското семейство“

Изложба на тема „Младежите на България в Европейското семейство“ откриха в алеята до културен център „Морско казино“. Експозицията е организирана от Националния статистически институт и Община Бургас. „Целта е да се насочи общественото внимание към младите хора в България и  частност в Бургас. Темата на тази пета изложба на НСИ..

публикувано на 01.10.24 в 13:45

Работодатели и синдикати в спор за минималната работна заплата

Минималната работна заплата да стане 1077 лева от 1-ви януари 2025-та година. Спрямо определения за тази година размер от 933 лева ще бъде реализиран ръст от 15,4% или 144 лева. Това е заложено в проект на постановление на Министерския съвет.  Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата..

обновено на 01.10.24 в 12:32

Сливенският митрополит Арсений освети нов храм в ямболското село Завой

В ямболското село Завой днес, на големия православен празник "Покров на Пресвета Богородица", сливенският митрополит Арсений освети новоизградения с дарения храм, носещ името "Покров на Пресвета Богородица".   "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси селото ни! Означава много за нас, защото никога не е имало църква тук, хората още не..

публикувано на 01.10.24 в 12:00

Няма да има тест на BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверка на..

публикувано на 01.10.24 в 09:52

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над хората за тяхна защита. Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави Света литургия в Самоков по..

публикувано на 01.10.24 в 08:29

В 11 часа тестват сирените при бедствия

В 11 часа днес ще бъде извършено тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и въздушна опасност.  Излъчваните национални сигнали за тревога и край на тревогата ще бъдат съпътствани и от гласова информация.  Целта е проверка на техническото състояние на изградената система, повишаване уменията за задействане на..

публикувано на 01.10.24 в 08:18

Благотворителен турнир събра над 2 хиляди лв. за паметник на Васил Левски

Благотворителният футболен турнир, организиран от фондация „Гордите българи“ събра 2245лв. Средствата са за изграждане на паметник на Васил Левски в Бургас. Спортното събитие се проведе в събота, 28-ми септември на игрищата на спортен център "Диалог 359 Арена" във формат 5+1. Близо 500 хил. лева са нужни за изграждането на голям паметник на..

публикувано на 30.09.24 в 16:20