Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден до пладне" - на 29 януари

Снимка: Pixabay

2022 година. България е член на Европейския съюз. Живеем във време, в което туристи се разхождат в космоса, а информацията е на части от секундата до нас. А общини в България въвеждат режим на тока за уличното осветление. В някакво странно спокойствие, държавата не бърза да приема мерки, за да помогне не само на бизнеса, който вече не издържа на постоянно растящите цени на електроенергията, но и на болници, администрации, дори църкви.

Една колежка беше ходила навремето на екскурзия в Албания. Там ѝ разказали за режима на тока преди много години. Албанци забелязали, че на съседните гръцки острови свети и нощем и попитали Енвер Ходжа защо. А той отговорил: Защото гърците са много бедни и се налага да работят и нощем.

Не знам дали е виц или истинска история, но ние ще сме на другия полюс – ще гасим, за да не работим, защото сме бедни.

Това е обзорното предаване на БНР-Бургас „Ден до пладне“, ето и акцентите:

-  Започва административна процедура по присъединяването на Каменар за квартал на Поморие. Това реши през седмицата местният парламент.

-  В сигнал до кмета на Бургас и до председателя на Общинския съвет,  от ОЗБГ посочват, че улица Оборище, в участъка между „Богориди“ и „Средна гора“ се нуждае отдавна от ремонт.

-  Фотоволтаичен парк на площ от 140 хектара застрашава местообитания, защитени от зоната "Натура". За това алармират от коалицията „Да запазим природа в България“. Ако има някаква намеса върху зоната, тя ще е минимална, твърдят от фирмата, изготвила екологичната оценка.

-  По темата за високите цени на електроенергията:

-  С около 100 000 лева повече е месечната сметка за ток и парно на областната болница в Бургас в сравнение с преди година. Повече от два пъти са се увеличили разходите и на общинските болници в областта.

-  Още две  бургаски общини тази седмица заявиха, че въвеждат ограничения в потреблението на ток.

-  Високите сметки за ток и газ от края на миналата година притесниха, както промишлените предприятия, така и общинските администрации в цялата страна, потърпевши се  оказаха и болниците  и не на последно място църквите и  манастирите.

-  30 семейства от недовършения небостъргач в бургаския квартал „Меден рудник“ бяха сюрпризирани със сметки за ток над 600лв.за месец декември. Причината е, че сградата няма акт 16 и хората плащат промишлен ток.

-  Общинското предприятие Бургасбус въведе  временни промени в разписанието на градския транспорт. От  движение бяха спрени  тролейбусите в града и отпаднаха  последни курсове на някои автобуси.

-  На фона на скъпия ток и растящата инфлация в Бургас поскъпнаха и лекарствата. Ново поскъпване и на цената на хляба с 20% предстои в Бургас.

-  От тази година може да ползвате данъчно облекчение за извършен ремонт в дома ви.

-  Наближава финалът на първото издание на националния литературен конкурс "Любовта е извор“.

-  Това е предаването „Ден до пладне“, до 12 – с Ваня Желева и с мен, Мариян Иванов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почетоха загиналите на пътя мотористи

Над 100 мотористи от бургаска област се събраха пред Пантеона, за да почетат загиналите си на пътя колеги. Инициативата се провежда за девета поредна година, посочиха организаторите. Събираме се тук, за да покажем на всички, че ние сме хора, а не донори, каза Атанас Киров от бургаския мотоклуб Ню Рейс. "За миналата година, за периода от 1-ви..

публикувано на 29.09.24 в 12:10

Фестивалът на арменската култура събира над 130 участници в Бургас

Третото издание на ,,Ереван в Бургас" ще се проведе днес. Морският град ще посрещне самодейни и читалищни състави от Русе, Варна, Хасково, Комотини (Гърция) и Букурещ (Румъния) Тази година фестивалът ще обедини творчеството на повече от  130 деца и юноши в танцовото и певческото изкуство от цяла България и чужбина. Гостите от Гърция и Румъния ще се..

публикувано на 29.09.24 в 08:23

Превенцията трябва да е водеща при решаването на проблема с райския газ

За противодействието на широкото разпространение и употреба на райския газ сред подрастващите не са достатъчни само наложената с новите разпоредби пълна забрана и предвиденият за спазването им контрол . Необходима е и превенция , която може да бъде осъществявана и чрез различен тип комуникация за разясняване на рисковете и последиците..

обновено на 28.09.24 в 15:34

Ремонт на зала "Младост" със СПА и фитнес, отвън водна площ и биоградина

Жителите на комплекс "Славейков" първи имаха възможност да видят проекта за ремонт на зала "Младост" и преобразяване на района около нея. Той бе представен с допитване до хората за това кои идеи одобряват и какво те биха предложили, за да бъде по-функционално и полезно за самите тях околното пространство. Залата е вече оградена, а ремонтът й започва..

обновено на 28.09.24 в 14:51
Тихомир Янакиев

Започват основни ремонти на централни улици в Созопол

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев подписа споразумения между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Община Созопол за реализацията на три проекта на обща стойност 1 565 000 лева, съобщиха от пресцентъра на крайморската община. Първият е за изграждане на уличен водопровод и улична канализация в местността Мисари в..

публикувано на 28.09.24 в 12:20

Училище "Петко Росен" отбеляза Европейския ден на спорта

Бургаското Средно училище „Петко Росен“ отбеляза вчера Европейският ден на спорта – 27 септември, с разнообразни активности и специални гости. В сутрешната гимнастика се включиха плувецът рекордьор Цанко Цанков и гимнастичката  Валерия Дочева. Краят на сутрешната част бе отбелязан с право хоро, в което се включиха всички присъстващи. През..

публикувано на 28.09.24 в 12:06

Държавата ще дава близо 500 000 лв. годишно за борба с домашното насилие

Държавата ще предоставя близо половин милион лева годишно за мерки за борба с домашното насилие. Това предвижда националната програма за превенция и защита от домашното насилие до 2026 година. Програмата включва мерки, които трябва да предприемат всички отговорни институции за превенция и защита от домашно насилие.  Предвиждат се няколко мерки -..

публикувано на 28.09.24 в 10:01